Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απλή αναλογική, τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Αν εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, τότε οι αμέσως επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν βάσει του νέου συστήματος.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Απλή αναλογική, τύπου ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+

Αναλογική κατανομή των εδρών του Κοινοβουλίου σε όποια κόμματα λαμβάνουν πάνω από 3% στις εκλογές και παροχή ψήφου σε πολίτες από 17 ετών και άνω φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο, που τέθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση.

«Η, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη αντιστοίχηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού προς την πραγματική εκλογική του δύναμη αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα», σημειώνεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση. 

Η δε παροχή ψήφου στους δεκαεφτάρηδες, που αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε 100.000, αναμένεται να ισχύσει αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και όχι στις μεθεπόμενες εκλογές.

Στο νομοσχέδιο υπογραμμίζεται ότι «η προτεινόμενη διάταξη, όχι μόνο απαντά στην πάγια ανάγκη για την εμπλοκή μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στις πολιτικές διαδικασίες, αλλά εναρμονίζεται και πλήρως με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή τάση, η οποία εκφράζεται με τη μείωση του ορίου ηλικίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος». 

Αν τα άρθρα, που αφορούν την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων που θα λάβουν πάνω από 3%, ψηφιστούν με απλή πλειοψηφία (50%+1 των βουλευτών), τότε θα ισχύσουν από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Αν όμως εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, τότε οι αμέσως επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν βάσει του νέου συστήματος. 

Σε αυτό το σκηνικό και με δεδομένη την άρνηση της Ν.Δ. να συναινέσει σε κάθε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, η «μπάλα» περνά πλέον στα χέρια των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων καλούνται να καθορίσουν τη στάση τους στην ψηφοφορία για τον εκλογικό νόμο, που αναμένεται να διεξαχθεί έως τις 20 Ιουλίου, σταθμίζοντας τις πολιτικές τους αρχές με τις κινήσεις τακτικής.

Το ζήτημα δεν αποκλείεται να παράξει και διαφοροποιήσεις σε ορισμένες εξ αυτών των κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς η επιθετική επιλογή της κυβέρνησης είναι πιθανό να τα υποχρεώσει να «απολογηθούν» γιατί δεν συναινούν σε ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα. 

Η παράταξη, στο εσωτερικό της οποίας έχουν ήδη εμφανιστεί «αρρυθμίες» και διαφωνίες, είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος του μικρότερου εταίρου της, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, δημοσιοποίησε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση. 

«Είναι φανερό ότι η πρόταση για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ενώ έκανε και μια αναφορά που αφήνει αιχμές κατά της υπόλοιπης παράταξης: «η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μη λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Γι' αυτό εμείς σταθερά έχουμε τη θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία είναι και μία από τις πενήντα θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη». 

Τη Δευτέρα συνεδριάζει το ΠΑΣΟΚ

Η Κ.Ο. και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεδριάσουν τη Δευτέρα προκειμένου να καθορίσουν τη στάση του κόμματος.

Ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που επί προεδρίας του το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει πρόταση νόμου για κατάργηση του «μπόνους» εδρών στο πρώτο κόμμα, θέλησε να «προλάβει» τις όποιες συναινετικές αποφάσεις, στρεφόμενος ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. 

Μιλώντας σε εκδήλωση υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει αυτή την πρόταση επειδή εκείνη την εποχή έπρεπε να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με κατάργηση του μπόνους.

«Τώρα η κυβέρνηση έχει υπογράψει το τρίτο μνημόνιο και θέλει να παραμείνει στην εξουσία ώς το 2019. Αν αυτά τα λέει σοβαρά, δεν έχουν νόημα βιαστικές πρωτοβουλίες που ανατρέπουν τη σειρά των πραγμάτων», σημείωσε. 

Το ΚΚΕ έχει αρνηθεί την ψήφο στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, καθώς τα στελέχη του θεωρούν ότι θα έπρεπε να καταργηθεί το πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή. Ωστόσο η κυβέρνηση με την πρότασή του επιθυμεί να διατηρήσει ανέπαφες τις εκλογικές περιφέρειες, ζήτημα το οποίο αναδείκνυαν ανεπισήμως τα ηγετικά του κλιμάκια σε συζητήσεις τους με στελέχη του Μαξίμου.

Επιπρόσθετα, αν δεν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, τότε θα δώσει «πάσα» σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη στάση του. 

Το Ποτάμι από την άλλη πλευρά φαίνεται να οχυρώνεται πίσω από τη δική του πρόταση για το εκλογικό σύστημα. Ακόμα και θεωρούμενοι «επίφοβοι βουλευτές», που για χρόνια υπερασπίζονταν την απλή αναλογική, όπως ο Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλλης, φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν τη «γραμμή» του Σταύρου Θεοδωράκη για καταψήφιση του νομοσχεδίου. 

Ο Βασίλης Λεβέντης και η Ενωση Κεντρώων, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, θα υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση.

«Οποιος αρνηθεί ψήφο σε ένα τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα», ήταν η χαρακτηριστική φράση σχετικού δελτίου Τύπου, στο οποίο ο συντάκτης υπογράμμιζε: «Οταν φέρει ο κ. Τσίπρας προς ψήφιση εκλογικό νόμο με μηδενικό μπόνους και ψήφο στα 17 χρόνια των νέων μας, νομιμοποιείται δημοκρατικό κόμμα και δημοκράτης βουλευτής να αρνηθεί ψήφο;». 

Αναφορικά δε με τη στάση που θα κρατήσει η Χρυσή Αυγή, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι είναι δημοκρατικά προβληματικό να καθορίζονται οι επιλογές μιας κυβέρνησης ή των κομμάτων από την όποια στάση, θετική ή αρνητική, του συγκεκριμένου φασιστικού κόμματος. 

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετωπική Συγγρού Κουμουνδούρου
Τα δύο θέματα που κυριαρχούν στην εγχώρια πολιτική ατζέντα, της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και του εκλογικού νόμου, αποτελούν για το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου «συγκοινωνούντα δοχεία». Σύμφωνα με...
Μετωπική Συγγρού Κουμουνδούρου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από τη «γάτα» στο «καθεστώς»
Ως «πιέσεις των παραδοσιακών “κέντρων διαπλοκής” προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να μην υπερψηφιστεί η απλή αναλογική, ώστε να διατηρήσουν τις ελπίδες για παλινόρθωση του καθεστώτος που τους προστάτευε»...
Από τη «γάτα» στο «καθεστώς»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Αδιάβαστος για ψήφο στα 17 ο Μητσοτάκης
Σκληρή επίθεση στη Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε αδιάβαστο, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον της ψήφου...
ΣΥΡΙΖΑ: Αδιάβαστος για ψήφο στα 17 ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Tσίπρας εναντίον Τσίπρα
Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε στρατηγικό αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά είναι χωρίς αντίπαλο στις εκλογές, μετατρέποντάς τες σε προσωπικό του στοίχημα και, με δεδομένο το τρίτο Μνημόνιο, ζητά καθαρή...
Tσίπρας εναντίον Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαμένοι στο... ημερολόγιο
Ο Αλ. Τσίπρας αναζητά την ιδανική Κυριακή για τις εκλογές στο πρώτο εικοσαήμερο του Οκτώβρη, αλλά και το σωστό χρονοδιάγραμμα δράσης, ώστε να ψηφιστούν τα κρίσιμα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση πριν από...
Χαμένοι στο... ημερολόγιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές
Τα «στρατόπεδα» στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να σχηματοποιούνται πλέον ευκρινώς, ωστόσο η εσωτερική τους ομοιογένεια παραμένει ζητούμενο, ιδιαίτερα μετά την πληθώρα σεναρίων για το πώς θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες...
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας