• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.5°C / 12.3°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.8°C / 11.2°C
  3 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.7°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  3 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.1°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.8°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 15.7°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  6 BF
  93%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 2.9°C / 4.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 4.5°C / 9.5°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.1°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 12.5°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 4.9°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 5.3°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  80%

«Κλείδωσε» η κινητικότητα

 • A-
 • A+

Με πλήρως ανοιχτά δεδομένα και με αμιγώς εθελοντικά χαρακτηριστικά «κλείδωσε» το νέο ενιαίο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο.

Βασική καινοτομία του νέου πλαισίου, η δυνατότητα κάθε υπαλλήλου να έχει πλήρη γνώση των προς κάλυψη θέσεων, οι οποίες, εν είδει προκήρυξης, θα αναρτώνται σε ειδική βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το πρόγραμμα κινητικότητας θα υλοποιείται σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε τρεις φάσεις, που θα επαναλαμβάνονται κάθε έτος, με απλούστερες διαδικασίες που θα επισπεύδουν τον χρόνο υλοποίησης των μετακινήσεων, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της «Εφ.Συν.».

Το νομοσχέδιο, που θα δώσει προσεχώς σε δημόσια διαβούλευση ο αρμόδιος για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση υπουργός Χρ. Βερναρδάκης, θα προβλέπει ότι κάθε μετακίνηση υπαλλήλου από μια υπηρεσία σε μια άλλη θα πραγματοποιείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση, εφόσον ο υπάλληλος πληροί τις προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα προσόντα.

Χρονοδιαγράμματα

Κατ’ εξαίρεση, και μόνο εφόσον τεκμηριώνονται σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, οι μετακινήσεις θα υλοποιούνται μέσω αποσπάσεων διάρκειας ενός έτους, με δυνατότητα παράτασης έως τρεις μήνες, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη κενής οργανικής θέσης.

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από το 2017.

Η κινητικότητα θα διενεργείται σε τρεις φάσεις κάθε έτος, ενώ συντονιστικό ρόλο στην όλη διαδικασία θα έχει η προς σύσταση Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας.

Το τελευταίο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου κάθε έτους η εν λόγω Επιτροπή θα συγκεντρώνει τα αιτήματα των υπηρεσιών για μετακινήσεις ή αποσπάσεις και ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις τους για τις εκτιμώμενες συνταξιοδοτήσεις καθώς και τον αριθμό τυχών τρεχουσών προσλήψεων.

Τα αιτήματα θα αξιολογούνται από την Επιτροπή και θα εισάγονται στην προαναφερθείσα ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τη μορφή πίνακα την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους όσον αφορά την πρώτη φάση.

Εντός 15 ημερών από τη δημοσιοποίηση του πίνακα οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι (που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα) θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην υπηρεσία που θέλει να δεχτεί προσωπικό και αυτή θα αξιολογεί τις αιτήσεις μέχρι την 31η Μαρτίου.

Η μετάταξη ή η απόσπαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη 15η Μαΐου.

Η απόφαση θα κοινοποιείται στον υπάλληλο και τον φορέα προέλευσής του.

Αντίστοιχες διαδικασίες θα διέπουν τη δεύτερη και την τρίτη φάση.

Θα ξεκινούν 1η Ιουνίου και 1η Οκτωβρίου και τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων θα πρέπει να υποβάλλονται έως την 15η Ιουνίου και την 15η Οκτωβρίου αντίστοιχα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες

Τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψήφιων προς μετάταξη υπαλλήλων θα είναι:

◾ Η συνάφεια των τυπικών και ουσιαστικών τους προσόντων με την προκηρυσσόμενη θέση.

◾ Η αξιολόγησή τους.

◾ Η εμπειρία τους σε συναφές αντικείμενο.

◾ Κάθε στοιχείο από το προσωπικό τους μητρώο που τεκμηριώνει την καταλληλότητά τους για την προκηρυσσόμενη θέση.

Ταχύτερη βαθμολογική προαγωγή κατά δύο έτη προβλέπεται για τους υπαλλήλους που θα επιλέξουν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες απομακρυσμένης περιοχής και να παραμείνουν εκεί για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Αντιστοίχως, κατά ένα έτος μειώνεται ο απαιτούμενος για τη βαθμολογική προαγωγή χρόνος για όσους επιλέξουν να αποσπαστούν στην παραμεθόριο για δύο τουλάχιστον έτη.

Στα έξι έτη προβλέπεται να οριστεί ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που θα συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική εξέλιξη υπαλλήλου μέσω των κινήτρων που εισάγονται με το ενιαίο σύστημα κινητικότητας.

Οπως ενημερώνουν πηγές της «Εφ.Συν.», για υπαλλήλους που έχουν αποσπαστεί για δύο έτη συνεχώς σε υπηρεσίες της παραμεθορίου θα προβλεφθεί η δυνατότητα, κατά τη λήξη της απόσπασής τους, να αποκτήσουν προτεραιότητα για μετάταξη κενή θέση της επιλογής τους στον ίδιο κλάδο.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων ύστερα από αίτηση τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση να ανήκουν στην ίδια κατηγορία και να κατέχουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου στον οποίο μετατάσσονται, αλλά και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των φορέων προέλευσης και υποδοχής.

Περιορισμοί

Επίσης σε ένα πλαίσιο ενδοϋπουργικής κινητικότητας θα επιτρέπονται αποσπάσεις μεταξύ του υπουργείου και των νομικών προσώπων ή των γραμματειών που εποπτεύει, με απόφαση του οικείου υπουργού, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νέου συστήματος.

Ακόμη θα επιτρέπονται αποσπάσεις για συνυπηρέτηση με σύζυγο δημόσιο υπάλληλο που υπηρετεί σε υπηρεσία άλλου νομού κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε αποσπάσεις εκτός νομού Αττικής. Η χρονική διάρκεια της απόσπασης δεν θα ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Μετά τη διετία θα επανεξετάζεται ενδεχόμενο αίτημα παράτασης της απόσπασης.

Για να συμμετέχει ένας υπάλληλος στο ενιαίο σύστημα κινητικότητας θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από τον διορισμό του ή από προηγούμενη μετάταξη ή απόσπαση.

Από αυτήν την προϋπόθεση θα εξαιρεθούν όσοι θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες της παραμεθορίου.

Ανάμεσα στις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την υλοποίηση μιας μετάταξης ή απόσπασης είναι στον φορέα προέλευσης του υπαλλήλου τα κενά να μην ξεπερνούν το 50% των οργανικών θέσεων.

Από το νέο πλαίσιο μετακινήσεων θα εξαιρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία -εκτός από τους διοικητικούς υπαλλήλους- οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Για το υπουργείο Εξωτερικών θα παραμείνει σε ισχύ το υφιστάμενο πλαίσιο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καμιά απόλυση στο Δημόσιο»
Ο Νίκος Βούτσης διαβεβαίωσε για την απρόσκοπτη επιστροφή των απολυμένων και «διαθέσιμων». - «Ο ιδιωτικός τομέας έχει να ζηλέψει την επάρκεια των στελεχών του Δημοσίου. Χάνεται όμως το δυναμικό σε μια...
«Καμιά απόλυση στο Δημόσιο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαναφέρουν τις περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου
Στην αντιπρότασή τους προς την ελληνική κυβέρνηση, στις μεταρρυθμίσεις για το ενιαίο μισθολόγιο συμπεριλαμβάνεται και η αποσυμπίεση της κατανομής των μισθών στο Δημόσιο «και προς τις δύο κατευθύνσεις», σε...
Επαναφέρουν τις περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
To e-mail μπαίνει στο δημόσιο
Μέτρα με τα οποία επιχειρείται η μείωση της γραφειοκρατίας και η μετάβαση της δημόσιας διοίκησης σε μία νέα ηλεκτρονική εποχή, αποτυπώνονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γιώργος...
To e-mail μπαίνει στο δημόσιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παράταση στους δήμους για τα οικονομικά τους
Σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με τον αρμόδιο υπουργό Ν. Βούτση να ενημερώνει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις επικείμενες ενέργειες...
Παράταση στους δήμους για τα οικονομικά τους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναξιοκρατία στην «καρδιά» του επιτελικού κράτους
Ο Σύλλογος Εργαζομένων για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Κράτους καταγγέλλει τον γ.γ. Αθ. Κοντογεώργη για απευθείας τοποθετήσεις διευθυντών με μεθοδεύσεις αδιαφάνειας και για «καθεστώς θεσμικής παρέκκλισης».
Αναξιοκρατία στην «καρδιά» του επιτελικού κράτους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρώτο Θέμα» οι...διορισμοί στο Δημόσιο
Οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, τις... αποκαλύψεις από το «Πρώτο Θέμα» για διορισμούς στο Δημόσιο, έχει ξεσπάσει αυτές τις μέρες. Το ζήτημα ξεκίνησε την προηγούμενη...
«Πρώτο Θέμα» οι...διορισμοί στο Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας