• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.9°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.3°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  61%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τι φοβάται η κυβέρνηση από το Brexit

 • A-
 • A+

Κατά τη διάρκεια των επίπονων διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης Αθήνα και Βρυξέλλες επέμεναν ότι πρέπει να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων φέροντας πλήθος επιχειρημάτων

Το βασικότερο εξ αυτών αφορούσε τη «συνολική εικόνα» της ευρωζώνης υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Ο γραφειοκρατικός μηχανισμός της Ε.Ε. παρακολουθούσε μεν αμήχανα τις διεργασίες στη «Γηραιά Αλβιώνα» αδυνατώντας να προετοιμαστεί επαρκώς νομικά και πολιτικά για το ενδεχόμενο ενός Brexit, ωστόσο οι πρώτες οικονομικές αναλύσεις για τις επιπτώσεις στη ζώνη του ευρώ διεξάγονταν υπογείως. Και οι εκτιμήσεις τους δεν ήταν ιδιαίτερα θετικές.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στο μέγαρο Μαξίμου είχαν συζητηθεί αυτές οι δυσοίωνες προοπτικές, με αποτέλεσμα να ενισχύεται αρχικά η πεποίθηση ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει με το μικρότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος.

Οταν αυτή ολοκληρώθηκε, στα κυβερνητικά κλιμάκια η ανησυχία έδωσε τη θέση της στην αναμονή του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, με όλους τους κορυφαίους παράγοντες να εύχονται να μην επικρατήσει η άποψη για αποχώρηση από την Ε.Ε.

Οχι μόνο για πολιτικούς λόγους, μια και η επικράτηση του Brexit αποτελεί για την κυβέρνηση ένα ακόμα σκαλοπάτι για την ενίσχυση της ατζέντας απομονωτισμού, αλλά και για οικονομικούς.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου την Παρασκευή το πρωί, με επιβεβαιωμένο το Brexit, διεξήχθη μεταξύ του πρωθυπουργού και των κορυφαίων παραγόντων του οικονομικού επιτελείου. Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έφεραν μαζί τους τις μελέτες που έχουν εκπονήσει οι Βρυξέλλες, αλλά και ελληνικές υπηρεσίες, με στόχο να αναλύσουν τα διαφορετικά σενάρια αλλά και να καθορίσουν τη θέση που θα λάβει η Ελλάδα τόσο σε επίπεδο κορυφής στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών αύριο και μεθαύριο, όσο και στο επίπεδο των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι προβλέψεις δεν είναι καλές, εξηγούσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στον Αλέξη Τσίπρα αναλύοντας την εκτίμηση για την πορεία της ευρωζώνης μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.

Σύμφωνα με αυτήν και υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα υποστεί μια βίαιη καθίζηση και αναμένεται να διαμορφωθεί από το αρχικό αναπτυξιακό 1% του ΑΕΠ στο 0,2% ύφεσης.

Οι αναλυτές στην Αθήνα σημείωναν μάλιστα ότι βάσει της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και του ενοποιημένου τραπεζικού της συστήματος, η υφεσιακή αυτή πορεία αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά τις πιο αδύναμες και ευαίσθητες οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ανάμεσά στις οποίες φυσικά και η Ελλάδα.

Οι πιέσεις αυτές στην ελληνική οικονομία μπορεί να είναι και πολλαπλάσιες, φέρεται να εκτίμησε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, επισημαίνοντας ότι οι εξωγενείς παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την απασχόληση και τα δημοσιονομικά.

Πιο συγκεκριμένα, εκφράζονται ανησυχίες ότι η αποχώρηση μιας μεγάλης οικονομίας από την Ε.Ε. και η διαδικασία μέχρι το οριστικό «διαζύγιο» μπορεί να προκαλέσουν αδράνεια σε κινήσεις επενδυτών στον χώρο της ευρωζώνης και την Ελλάδα, με επενδυτικά κεφάλαια που προέρχονται εκτός Ευρώπης να εμφανίζονται πλέον δύσπιστα για την ευστάθεια του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το χειρότερο σενάριο μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και αποχώρηση τέτοιων επενδυτικών κολοσσών από τον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο, ζήτημα που θα προκαλέσει περαιτέρω δυσπιστία και ενίσχυση μιας αντίληψης περί μεγαλύτερου ρίσκου.

Η συλλογή φόρων

Η αποχώρηση τέτοιου είδους κεφαλαίων από την Ελλάδα είναι πιθανό επίσης να προκαλέσει προβλήματα μέχρι και στη συλλογή φόρων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις συνήθως αποδίδουν στο Δημόσιο τις αναλογούσες φορολογικές επιβαρύνσεις τους.

Υπό αυτή την έννοια ενδέχεται πλέον να τεθεί σε αμφισβήτηση μέχρι και ο κοινά υπογεγραμμένος στόχος για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα, κάνοντας ακόμα δυσκολότερη την πολυθρύλητη «ανάκαμψη».

Υπό αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαία η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως προέχει «η ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής στρατηγικής» και πως «οποιαδήποτε καθυστέρηση θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ανατροφοδότηση της κρίσης».

Σημείωσε δε ότι «μία χώρα από μόνη της είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτίσει τις ορέξεις των άγριων χρηματοπιστωτικών αγορών και την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα την οποία επιβάλλουν σε όσες χώρες έχουν δανειακές ανάγκες».

Διόλου τυχαία επίσης ήταν η επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, στον οποίο έθεσε, μεταξύ άλλων, το όλο ζήτημα των κινδύνων που ελλοχεύουν για την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο αναμένεται λοιπόν εν ευθέτω χρόνω να θέσουν το ζήτημα της ευελιξίας στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συνομολογήσει η Αθήνα, πρώτο βήμα της οποίας ήταν και η δήλωσή του στο συνέδριο του Economist για την ανάγκη αναθεώρησης των στόχων για το 2019 και μετά.

Η αναθεώρηση αυτή μπορεί να τεθεί όμως και για τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα στην επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα αν η ευρωζώνη και το Βερολίνο δείξουν ακόμα μια φορά ότι δεν θα μετακινηθούν ούτε εκατοστό από την επιβολή σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Κομβικό ρόλο όμως καλείται, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, να παίξει και η ΕΚΤ, που οφείλει γρήγορα να προχωρήσει σε χρήση εργαλείων παροχής μεγαλύτερης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, ώστε αυτό να αποφύγει τις όποιες πιθανές πιέσεις.

«Το βάρος των αποφάσεων πέφτει πρώτα στη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση με την ένταση των φυγόκεντρων δυνάμεων» έλεγε άλλωστε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Προσθέτοντας όμως αυτό που είπε στην Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας:

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις του ευρύτερου φάσματος. Και κυρίως ανάγκη οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, που έχουν τεράστια ευθύνη, να αλλάξουν πρώτες ρότα και κατεύθυνση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ωρα για μια δημοκρατική στροφή
Ηταν το πρώτο ύστερα από χρόνια κρίσιμο συμβούλιο κορυφής χωρίς να βρίσκεται η Ελλάδα στο επίκεντρο. Και ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να αδράξει την ευκαιρία ώστε να ασκήσει κριτική στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε....
Ωρα για μια δημοκρατική στροφή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαμένοι στο... ημερολόγιο
Ο Αλ. Τσίπρας αναζητά την ιδανική Κυριακή για τις εκλογές στο πρώτο εικοσαήμερο του Οκτώβρη, αλλά και το σωστό χρονοδιάγραμμα δράσης, ώστε να ψηφιστούν τα κρίσιμα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση πριν από...
Χαμένοι στο... ημερολόγιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελλάδα και Κύπρος ανοίγουν δρόμους στη Μέση Ανατολή
Απολύτως επιτυχημένη κρίνεται από την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση η Πρώτη Τριμερής Σύνοδος με την Ιορδανία -που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη Μ. Ανατολή αλλά και επωμίζεται τεράστιο βάρος στο...
Ελλάδα και Κύπρος ανοίγουν δρόμους στη Μέση Ανατολή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η... εξίσωση των αριθμών 53+13
Η κατάθεση του κειμένου συμβολής από 13 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αντικατόπτρισε τον γενικότερο προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα, αλλά και εντός...
Η... εξίσωση των αριθμών 53+13
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το τεφτέρι του Αλέξη Τσίπρα
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Ποια ονόματα γράφει και σβήνει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός για το νέο κυβερνητικό σχήμα, ποιοι υπουργοί μένουν στη θέση τους, ποιοι μετακινούνται σε άλλο πόστο, ποιοι αναβαθμίζονται...
Το τεφτέρι του Αλέξη Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτα γραμματέας, μετά ανασχηματισμός
Στελέχη πρώτης γραμμής, όπως επιθυμεί ο Αλ. Τσίπρας, διεκδικούν τη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάσει και θα τον εκλέξει την Κυριακή ανοίγοντας τον δρόμο των κυβερνητικών...
Πρώτα γραμματέας, μετά ανασχηματισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας