Τις τελευταίες «πινελιές» στις προτάσεις για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση βάζουν στην Κουμουνδούρου με την απλή αναλογική να είναι το κεντρικό σημείο που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η τελική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταρτιστεί στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής, το επόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ για τη συνταγματική αναθεώρηση τονίζεται ότι, αυτή αποτελεί προεκλογική δέσμευση, ενώ είχε γίνει αναφορά και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και αποφασίστηκε, όπως η κυβέρνηση επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιθανό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να συναντηθεί με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Στη συνέχεια, στις 25 και 26 Ιουνίου, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο.
Παράλληλα με τον εκλογικό νόμο, θα εξελιχθεί και η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Κομματικές πηγές σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμπεριλάβει αυτό το θέμα και στο πρόγραμμά του και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, κατά συνέπεια, ουδείς αιφνιδιάζεται. Ωστόσο, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι να διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος και με τις πολιτικές δυνάμεις και με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Χθες, ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος από τα γραφεία της Κουμουνδούρου, σημείωσε ότι «μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, είναι, πλέον, ώριμες οι συνθήκες να γίνουν αλλαγές και να ξεκινήσουμε από την αρχή».
Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, με σημερινή της ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι κεντρική πρόταση είναι η «αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης».
«Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές. Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση» τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού. Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.
Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές. Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η Π.Γ. Του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην Κ.Ε.: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021
ΔΗΜΑΡ: Απαραίτητη η καθιέρωση της απλής αναλογικής
Πρώτη επίσημη αντίδραση στις προτάσεις για τον εκλογικό νόμο ήρθε από τη Δημοκρατική Αριστερά η οποία τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, «με σκοπό την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών», τάσσεται η ΔΗΜΑΡ.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι απαραίτητη «ιδιαίτερα τώρα που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η ενθάρρυνση της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων που είναι ένα εμφανές πια κοινωνικό αίτημα», σημειώνοντας ότι η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας καθώς από τις εκλογές του 2009 και μετά δεν έχει βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
«Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η ΔΗΜΑΡ, επικρίνει την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν προχώρησε άμεσα σε αλλαγή του εκλογικού νόμου και «οδηγηθήκαμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο με το εκλογικό σύστημα του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών με στόχο όπως φάνηκε να διατηρηθούν στην εξουσία με το ίδιο ακριβώς σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και σήμερα που ο ΣΥΡΙΖΑ «συνειδητοποίησε ότι τα εκλογικά ποσοστά του καταβαραθρώνονται οριστικά και δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φαίνεται να φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος».
«Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας κινείται και αποφασίζει στη βάση μόνο των εκάστοτε μικροκομματικών σκοπιμοτήτων του», προσθέτει.
«Η "καθιέρωση της απλής αναλογικής" είναι και 1 από τις 50 θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που παρουσιάστηκε δημόσια μόλις πριν λίγες ημέρες. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε την τελική ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης για να τοποθετηθούμε επί αυτής υπεύθυνα όπως πράττουμε σε όλες τις περιπτώσεις» καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.
Η Ένωση Κεντρώων
Υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά με διατήρηση του κατώτατου ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, τάσσεται η Ένωση Κεντρώων.
Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος, Γιάννη Καλιάνου, «η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις συνεργασιών, οι οποίες μπορούν να επιτευχθούν μόνο με απλή αναλογική» διότι έτσι «θα ελέγχεται το κυβερνητικό έργο και από άλλα κόμματα».
Επίσης, επαναλαμβάνει τη θέση της Ένωσης Κεντρώων ότι πρέπει να διατηρηθεί το όριο του 3% εισόδου στην Βουλή, τονίζοντας ότι αυτό είναι πάγιο αίτημα της Ένωσης Κεντρώων από το 1990, αλλά και της Αριστεράς.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας