Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν υπάρχουν θέματα ταμπού»

O Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε μια πλατιά διαδικασία διαλόγου με στόχο ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021»

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Δεν υπάρχουν θέματα ταμπού»

  • A-
  • A+

Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα θέμα ταμπού στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση. Με αυτή την άποψη προσήλθε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της οποίας συζήτησαν αναφορικά με την ουσία και τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος επισήμανε άλλωστε ότι οι αλλαγές, τις οποίες θα επεξεργαστεί η ομάδα που θα συσταθεί με φροντίδα του Γιώργου Κατρούγκαλου, θα πρέπει να είναι, ριζικές για το πολιτικό σύστημα, που με τη σειρά τους θα σηματοδοτήσουν μια ιστορική «τομή».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του δικαιολόγησε την επιλογή αυτή, κάνοντας μια αναδρομή στη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης. «Οι εκλογές του περασμένου Γενάρη ήταν μεγάλη τομή, αναδεικνύοντας την επιθυμία του μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού να γυρίσουμε σελίδα.

Μας έδωσε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «το δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη αποτέλεσε ιστορική τομή καθώς, πέραν των άλλων, κατέγραψε την επιθυμία του ελληνικού λαού για μια μεγάλη αλλαγή και τομή με το παλιό. Τον Σεπτέμβρη οι πολίτες έδωσαν εκ νέου εντολή να τελειώνουμε με το παλιό».

Κατά την εισήγησή του προσέθεσε όμως ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να καταγραφεί ως δύναμη καλύτερης διαχείρισης της κρίσης», καθώς «η διαχείριση της κρίσης, χωρίς όραμα για μεγάλες τομές, γρήγορα θα μετατραπεί σε κρίση της διαχείρισης». Γι’ αυτό, συνέχισε, «η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς».

Επισήμανε ότι η κυβερνώσα παράταξη θα επιδιώξει «στο πλαίσιο της αναθεώρησης την κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημόσιων αγαθών».

Υπογράμμισε δε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια βαθιά δημοκρατική τομή» και γι’ αυτό «με χρονικό ορίζοντα το 2021 πρέπει να ξεκινήσουμε μια πλατιά διαδικασία διαλόγου με στόχο ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021».

Η «επόμενη μέρα» άλλωστε, σύμφωνα με την άποψη που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να φέρει εγγυήσεις για τη νέα φάση της δημοκρατίας στα χρόνια που έρχονται, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή. Το δίπτυχο με το οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης θα αφορά την «εμβάθυνση της δημοκρατίας» και την «εμπέδωση της λαϊκής κυριαρχίας».

Μια ανοιχτή διαδικασία

Υπό αυτή την έννοια τόσο η ουσία όσο και η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος θα πρέπει να είναι μια διαδικασία ανοιχτή για τον λαό, ο οποίος δεν αποκλείεται να κληθεί εν ευθέτω χρόνω να καταθέσει την άποψή του επί συγκεκριμένων θεμάτων, έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Το περιβάλλον γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα επιλέγει να μην αποκλείει το ενδεχόμενο σε κάποια φάση της αναθεωρητικής διαδικασίας να χρειαστεί να «ακουστεί» η λαϊκή θέληση.

Το πώς θα γίνει αυτό θα απασχολήσει, απ’ ό,τι φαίνεται, το πρωθυπουργικό περιβάλλον σε χρόνο κατοπινό, όταν η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θα έχει δρομολογηθεί και όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις θα έχουν θέσει επί τάπητος τα ζητήματα που θεωρούν πιο σημαντικά. Στην κυβέρνηση είναι πάντως γνωστό ότι το να τεθεί σε δημοψήφισμα εν συνόλω το υπό έγκριση νέο Σύνταγμα είναι αδύνατον.

Βασικό στοιχείο που θα επηρεάσει τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης είναι και ο συσχετισμός των δυνάμεων εντός της Βουλής, τόσο στην τρέχουσα όσο και στην επόμενη, και η επιλογή των προς αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Ο «μαγικός αριθμός» των 180 βουλευτών φαίνεται να έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, καθώς θα καθορίσει εν πολλοίς την κατεύθυνση των αλλαγών.

Θέματα όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και οι σχέσεις Εκκλησίας και κράτους μπορούν να τεθούν σε συζήτηση στην αναθεωρητική διαδικασία, αλλά οι θέσεις των κομμάτων είναι εξ αντικειμένου αντιδιαμετρικά αντίθετες. Σε κάποιο τέτοιο θέμα θα μπορούσε να ζητηθεί με κάποιο τρόπο η λαϊκή γνωμοδότηση, που να ξεπερνά τα όρια των θεσμικών κοινωνικών φορέων.

Το έτερο ζήτημα που απασχόλησε την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε τον εκλογικό νόμο. Επ’ αυτού οι ιδέες που «έπεσαν» στο τραπέζι ήταν τόσο πολλές, που κρίθηκε αναγκαίο να διαμορφωθεί μια ευρεία ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή κομματικών στελεχών, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» ως προς την πάγια θέση της Αριστεράς για απλή αναλογική, αλλά και την ανάγκη για σταθερότητα στις επικείμενες συνεργατικές κυβερνήσεις.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποτέ την Κυριακή
Tο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν φαίνεται να απασχόλησε ουδέποτε σοβαρά το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ωστόσο η παραφιλολογία που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ανάγκασε την κυβέρνηση διά...
Ποτέ την Κυριακή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Το εναλλακτικό σχέδιο ήταν αυτό του αντιπάλου»
​Πεπεισμένος για την ορθότητα των επιλογών του, δεδομένων των εναλλακτικών που είχε ενώπιόν του, και έτοιμος να λογοδοτήσει στον λαό γι' αυτές, εμφανίστηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε...
«Το εναλλακτικό σχέδιο ήταν αυτό του αντιπάλου»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτωπο με τη Ν.Δ.
Επίθεση στη Ν.Δ., παύση του αριστερού «εμφυλίου» και τάχιστη προετοιμασία του εκλογικού προγράμματος είναι το τρίπτυχο των κατευθύνσεων που έχει δώσει στους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς πλησιάζει η...
Μέτωπο με τη Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επεισοδιακή πρεμιέρα με πολύ κόσμο
Η χθεσινή Πολιτική Γραμματεία -διευρυμένη με στελέχη πρώτης γραμμής- αποφάσισε τη σύγκληση συνδιάσκεψης που θα ορίσει το πρόγραμμα αλλά και τα κριτήρια για τις λίστες, ενώ σημαδεύτηκε από την παραίτηση του...
Επεισοδιακή πρεμιέρα με πολύ κόσμο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετρούν απώλειες, ρίχνονται στη μάχη
Με ανηλεή «πόλεμο» μοιάζει η κατάσταση στον χώρο που κάποτε αποτελούσε τον «ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ», μια και οι «εχθροπραξίες» ανάμεσα στο Μαξίμου, τη Λαϊκή Ενότητα και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου παραμένουν αμείωτες.
Μετρούν απώλειες, ρίχνονται στη μάχη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτική Γραμματεία χωρίς την Πλατφόρμα
Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καλούνται να εξετάσουν σήμερα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα συνεδριάσουν στις 4 το μεσημέρι, ενώ θα πρόκειται για την...
Πολιτική Γραμματεία χωρίς την Πλατφόρμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας