Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τροπολογία λόγω φθοράς

«Σήμερα σηκώνουμε το γάντι» είπε η Ολγα Γεροβασίλη, προαναγγέλλοντας την τροπολογία «η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας»

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τροπολογία λόγω φθοράς

  • A-
  • A+

Nα υπερφαλαγγίσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τις πλείστες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στη δημόσια σφαίρα επιχειρεί η κυβέρνηση στην υπόθεση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες του εξωτερικού.

Το νομικά περίπλοκο ζήτημα δημιούργησε ουκ ολίγες μομφές ηθικής τάξης προς το κυβερνητικό στρατόπεδο, με τις αντιδράσεις να φτάνουν να εκφράζονται από το πρωτοσέλιδο του χθεσινού φύλλου της «Αυγής». Εξ ου και το πρωθυπουργικό επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσει σε μια νομοθετική κίνηση, με την ελπίδα να εκθέσει πολιτικά τους αντιπάλους της.

Σε σύσκεψη που διεξήχθη στο Μαξίμου χτες το πρωί με τη συμμετοχή όλων των κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, κρίθηκε ότι η όλη υπόθεση προκαλεί φθορά στη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης, καθώς και ότι οποιαδήποτε έγκυρα νομικά επιχειρήματα κι αν χρησιμοποιηθούν, η αντιπολίτευση μπορεί να ωφεληθεί επιπρόσθετα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος άλλωστε που ανέλαβε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, συνομιλώντας από το πρωί με τους αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη.

Κατόπιν αυτού η Ολγα Γεροβασίλη προχώρησε σε δήλωση υπερασπιζόμενη την επίμαχη διάταξη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «έπραξε το σωστό». Υπενθύμισε ότι «η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας», ενώ «την ίδια στιγμή -δε- επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή». «Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης» συμπέρανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Στην αντεπίθεση

Πέρασε όμως και στην αντεπίθεση προς όσους «κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικούς και εκδότες», οι οποίοι «κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό».

«Σήμερα σηκώνουμε το γάντι» συμπλήρωσε η Ολγα Γεροβασίλη, προαναγγέλλοντας ότι σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία «η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας».

Σύμφωνα με την Ολγα Γεροβασίλη, η απαγόρευση «δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά», αλλά θα είναι «γενική και καθολική». Η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί μάλιστα σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία.

«Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν τη διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Οποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στην κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά. Σε αυτόν τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η «Αυγή»

Το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» προκάλεσε πάντως αίσθηση. «Πρόκληση για τον πολιτικό κόσμο - Οφσάιντ με τις off shore» ανέφερε η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή για την κοινωνία το ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής ενασχόλησης και “εξωχώριας” οικονομικής δραστηριότητας σε φορολογικούς παραδείσους, έστω και “φορολογικά συνεργάσιμους”».

Η επιλογή της διεύθυνσης της εφημερίδας δεν φαίνεται να είχε γίνει ευρύτερα γνωστή από το προηγούμενο βράδυ στην εφημερίδα. Προκάλεσε μάλιστα ποικίλες συζητήσεις στο Μαξίμου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αιφνιδιάστηκε, όχι από τη θεματολογία που επελέγη, αλλά από την ένταση με την οποία κάλυψε το ζήτημα η εφημερίδα της Αριστεράς.

Σημειώνεται ωστόσο ότι, μετά από μια πιο ψύχραιμη ματιά και ύστερα από συζητήσεις στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης, θεωρήθηκε ότι το πολιτικό μήνυμα της εφημερίδας ήταν γενικώς στη σωστή κατεύθυνση. Και αυτό επειδή, σύμφωνα με τις ερμηνείες που επικράτησαν, η εφημερίδα δεν έβαλε ευθέως κατά της κυβέρνησης, αλλά επί της ουσίας παρακινούσε το Μαξίμου να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της ηθικής τάξης.

Δεν ήταν λίγοι άλλωστε εκείνοι που θεωρούν ότι η «διακηρυκτική» αντίδραση της εφημερίδας ήταν ορθή, αν και ήδη είχαν υπάρξει συζητήσεις για να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση σε νομοθέτηση μιας τροπολογίας, σαν αυτή που τελικά ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι.

Δήλωση του διευθυντή της «Αυγής» Κωστή Νικολακάκου στην «Εφ.Συν.»

Δεν δεχόμαστε άκριτα το οτιδήποτε

Ηταν το πρωτοσέλιδο της χθεσινής «Αυγής», της εφημερίδας που θεωρείται «κομματικό όργανο» του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεσήκωσε τον σάλο και οδήγησε στη στροφή της κυβέρνησης, όπως όλα δείχνουν, στο θέμα της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον διευθυντή της εφημερίδας Κωστή Νικολακάκο, προκειμένου να πληροφορηθούμε για ποιο λόγο οδηγήθηκαν σε αυτή την επιλογή, ενώ συνηθέστατα στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές.

«Υποστηρίξαμε το Μνημόνιο λόγω του κινδύνου χρεοκοπίας», λέει. «Από εκεί και πέρα, στηρίζουμε το γενικό πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης μεν, αλλά σε πλευρές που αντιβαίνουν τις αρχές μας ως αριστερής εφημερίδας αντιτασσόμαστε και θα κάνουμε το ίδιο και στο μέλλον. Δεν δεχόμαστε άκριτα το οτιδήποτε».

Ο κ. Νικολακάκος σημειώνει ακόμη πως «η “Αυγή” δεν είναι κομματικό όργανο, άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέχει καν το 50% των μετοχών της. Είμαστε εφημερίδα της ευρύτερης Αριστεράς».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόβες διάσπασης μέσω δηλώσεων
Ως δεδομένες και αναγκαίες αντιμετωπίζουν τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τις πρόωρες εκλογές, δίνοντας μάλιστα την αίσθηση ότι η προκήρυξή τους θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη σύναψη της συμφωνίας, ελέω της...
Πρόβες διάσπασης μέσω δηλώσεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περιμένοντας διευθύνσεις και ονόματα
Οι τελευταίες αποκαλύψεις στοιχείων φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων εταιρειών, τα λεγόμενα «Paradise Papers», προκάλεσαν για πρώτη φορά τη γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο...
Περιμένοντας διευθύνσεις και ονόματα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Σοσιαλιστική Τάση
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα γνωστοποιήσουν τα μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης τι θα πράξουν σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ηγεσία της ομάδας, που συσπειρώνεται γύρω από τον Κώστα...
Ετοιμη να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Σοσιαλιστική Τάση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ελπίδα είναι... ακόμη στον δρόμο
Ανάμεσα στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη πολιτική δύναμη και την τρέχουσα περίοδο μεσολάβησαν δύο χρόνια, οπότε μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για την Αριστερά, την πολιτική, τη δημοκρατία.
Η ελπίδα είναι... ακόμη στον δρόμο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις
Στον δρόμο για τη δεύτερη αξιολόγηση, τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος, τον ακόλουθο ανασχηματισμό, αλλά και την τυπική ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του...
Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποτέ την Κυριακή
Tο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν φαίνεται να απασχόλησε ουδέποτε σοβαρά το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ωστόσο η παραφιλολογία που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ανάγκασε την κυβέρνηση διά...
Ποτέ την Κυριακή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας