Τον γρίφο του ονόματος που θα προταθεί από τον πρωθυπουργό για την Προεδρία της Δημοκρατίας επιχειρούσαν να μαντέψουν χθες άπαντες, καθώς το πρόσωπο του υποψηφίου αποτελεί κρίσιμη παράμετρο που θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην αγωνιώδη μάχη για την εξασφάλιση των 180 ψήφων.
Σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται ότι υπάρχει δυστοκία ως προς την εξεύρεση του «πρόθυμου» Προέδρου που θα συσπείρωνε δυνάμεις και δεν θα προκαλούσε ακριβώς το αντίθετο. Ωστόσο επιτελείς των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων έλεγαν «Κυριακή κοντή γιορτή», ενώ χθες βράδι μέσω τηλεοράσεως ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το πρόσωπο θα ανακοινωθεί λίγο πριν την πρώτη, κρίσιμη ψηφοφορία.
Σε κάθε περίπτωση, όπως άφηναν να διαφανεί, πιθανότατα θα πρόκειται για ένα πρόσωπο χωρίς κομματική φόρτιση, που θα απέτρεπε τους πολλούς και πολύτιμους ανεξάρτητους, ενώ στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά περιγράφεται η μετριοπάθεια και το υψηλό κύρος.
Μεταξύ των προσώπων με πιθανότητες να προταθούν εμφανίζεται ο Σταύρος Δήμας, πρώην υπουργός της Ν.Δ. και επίτροπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα πρόσωπο προερχόμενο μεν από τη Δεξιά αλλά χαμηλών τόνων και με ήπιο πολιτικό λόγο.
Και δύο δικαστικοί
Εντονα ακούγεται το όνομα του υπηρεσιακού πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος είναι ανώτατος δικαστικός και αντιστοίχως συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που αναζητά η κυβέρνηση για να έχει τύχη υπερψήφισης η πρότασή της.
Από τον δικαστικό χώρο προέρχεται και ο Βασίλης Σκουρής, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προσωπικός φίλος του Ευάγγελου Βενιζέλου, που φέρεται να αποτελεί ένα όνομα που έπεσε χθες στο τραπέζι.
Στο μικροσκόπιο Σαμαρά-Βενιζέλου βρέθηκε και η περίπτωση του Νικηφόρου Διαμαντούρου, που έχει διατελέσει επί Κώστα Σημίτη Συνήγορος του Πολίτη κατά την ίδρυση του θεσμού και μετέπειτα Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής με έδρα το Στρασβούργο.
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανόταν στις δυνάμει υποψηφιότητες, σύμφωνα ωστόσο με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε βολιδοσκοπηθεί από το Μαξίμου.
Η Μαρία Δαμανάκη θεωρητικά θα μπορούσε να προταθεί. Συνεργάτες της δήλωναν πάντως άγνοια και επισήμαιναν ότι η τέως επίτροπος της χώρας την προσεχή Δευτέρα πρόκειται να νοικιάσει το νέο σπίτι της στο Λονδίνο και στις 3 Ιανουαρίου να ξεκινήσει τη νέα της δουλειά στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.
Ισχυρό παραμένει πάντα το ενδεχόμενο για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Προέρχεται μεν από την Κεντροδεξιά, ωστόσο διαθέτει διεισδυτικότητα σε όλους τους πολιτικούς χώρους και εκτιμάται ότι θα έφερνε σε δύσκολη θέση ακόμη και τους πλέον σκεπτικούς βουλευτές. Ο κ. Αβραμόπουλος φαντάζει ως φαβορί για την τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας