Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διέξοδος μέσω... επιτάχυνσης για την κυβέρνηση
EUROKINISSI

Διέξοδος μέσω... επιτάχυνσης για την κυβέρνηση

  • A-
  • A+

Στην επιλογή της επίσπευσης των διαδικασιών εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας προχώρησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μόλις μία ημέρα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, διαψεύδοντας τον... ίδιο, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες υποστήριζε ότι «δεν υπάρχει θέμα επίσπευσης της προεδρικής εκλογής».

Βέβαια, η επιλογή της κυβέρνησης ήταν μονόδρομος μετά την απόφαση του Eurogroup για επιβολή δίμηνου μορατόριουμ στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα. 

Έτσι, αν η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ καταφέρει να επιτύχει την εκλογή Προέδρου, τότε οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο του 2015, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα διεξαχθούν στις αρχές του νέου έτους θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, με τη νέα κυβέρνηση να αναλαμβάνει το βάρος της διαπραγμάτευσης. 

Πλέον, η Βουλή θα παραμένει ανοιχτή για την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, η δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου και στις 29 Δεκεμβρίου η τρίτη.

Διάγγελμα από Σαμαρά

Κύκλοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για πιθανό διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά τα επόμενα 24ωρα, στο οποίο θα ανακοινωθεί ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την κίνηση. 

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, έκαναν λόγο για μία «αναμενόμενη» εξέλιξη, προσθέτοντας πως το γεγονός αυτό «αποδεικνύει» ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται - με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. 

Τέλος, στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει προγραμματιστεί σύσκεψη, προκειμένου να καθοριστεί η στάση του κόμματος στις νέες εξελίξεις. 

Τι προβλέπει το άρθρο 32 για την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική (δηλαδή φανερή) ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται είτε σε μία είτε σε δύο φάσεις ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές.

Πρώτη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 3)

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρεις επί μέρους ψηφοφορίες:

Πρώτη ψηφοφορία – 200 ψήφοι: στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών
Δεύτερη ψηφοφορία- 200 ψήφοι: εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία
Τρίτη ψηφοφορία - 180 ψήφοι: εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. 

Η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου

«Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμό. Ήδη το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.

Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015. Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους. Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.

Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα! Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014».

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση «τρόμος» από κυβέρνηση και εταίρους
Ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για όλα τα αδιέξοδα που έχουν προκύψει στη χώρα, κήρυξε ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας τα εκβιαστικά διλήμματα του 2012 περί ευρώ και Grexit.
Επιχείρηση «τρόμος» από κυβέρνηση και εταίρους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βενιζέλος: Δεν έχουμε καταλήξει στον κοινό υποψήφιο για την ΠτΔ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν έχουν καταλήξει στον κοινό υποψήφιο που θα προτείνουν για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος θα απηχεί «το εύρος...
Βενιζέλος: Δεν έχουμε καταλήξει στον κοινό υποψήφιο για την ΠτΔ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο κ. Σαμαράς δείχνει και πάλι τα δόντια του
Κατά τη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο Αντώνης Σαμαράς διαφοροποιήθηκε ρητά από τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη στρατηγική της προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά, αφήνοντας αιχμές εναντίον του, έριξε...
Ο κ. Σαμαράς δείχνει και πάλι τα δόντια του
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Γιαννάκου «αδειάζει» τον Σαμαρά
Αλλο ένα «άδειασμα» ήρθε προς τον Αντώνη Σαμαρά για το γεγονός ότι εποφθαλμιούσε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτή τη φορά ήταν από τη Μαριέττα Γιαννάκου.
Η Γιαννάκου «αδειάζει» τον Σαμαρά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εντολές στον Κυρ. Μητσοτάκη δίνει ο Αντ. Σαμαράς»
«Εντολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πως πρέπει να κινηθεί η ΝΔ δίνει, δημόσια, με συνέντευξή του στην κυριακάτικη RealNews, ο πρώην αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς», σχολιάζει κυβερνητικός αξιωματούχος και...
«Εντολές στον Κυρ. Μητσοτάκη δίνει ο Αντ. Σαμαράς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας