Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δραματικές μειώσεις στις συντάξεις

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατραγκούγκαλος

Δραματικές μειώσεις στις συντάξεις

  • A-
  • A+

Την ώρα που συντρίβεται, με τη ψήφιση του ασφαλιστικού, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, έρχονται μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις (επικουρικές, κύριες, εφάπαξ, μερίσματα Δημοσίου κ.λπ.) με μηδενική αποτελεσματικότητα για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ετσι καθίσταται βέβαιο και εν πολλοίς αναπόδραστο το γεγονός ότι η επόμενη φάση του ασφαλιστικού νομοθετήματος Κατρούγκαλου θα φέρει μετά την τριετία ραγδαίες μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις, αφού θα καταργηθεί η «προσωπική διαφορά».

Αλλωστε οι ίδιες οι μελέτες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που κατατέθηκαν από τον υπουργό στο ελληνικό Κοινοβούλιο από τη μία επιβεβαιώνουν τις σημαντικές περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 3,5 δισ. από φέτος μέχρι και το 2019 και από την άλλη αναδεικνύουν ότι ακόμη και έτσι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης συνεχίζει να είναι επικίνδυνα ελλειμματικό.

Η μόνη ελπίδα για να δώσει λύση στο ασφαλιστικό σύστημα ο νόμος Κατρούγκαλου θα είναι να καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση των εσόδων από εισφορές, χωρίς μάλιστα αντίστοιχη αύξηση των ασφαλισμένων.

Ωστόσο, όποιος γνωρίζει στοιχειώδη οικονομικά μπορεί να καταλάβει ότι ο κ. Κατρούγκαλος με τις ρυθμίσεις του αυτές ουσιαστικά «δωρίζει» το λουκέτο σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους.

Με βάση το πόνημα Κατρούγκαλου και παρά τις περί του αντιθέτου επικοινωνιακές κορόνες του συγκεκριμένου υπουργού, περί τους 960.000 συνταξιούχοι θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.

Συγκεκριμένα:

• 380.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν σε βάθος τριετίας τη σύνταξή τους να μειώνεται λόγω της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ.

• 180.000 επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν δραστικά. Με βάση τις παραδοχές των υπηρεσιών του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, ο μέσος όρος απώλειας στις επικουρικές συντάξεις όσων λαμβάνουν υψηλή επικούρηση θα είναι της τάξης των 150 ευρώ ανά μήνα.

• 50.000 υψηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν σοβαρές απώλειες εισοδήματος λόγω του πλαφόν, που μειώνεται επίσης δραματικά.

• Τα εφάπαξ θα μειωθούν με τον νέο μαθηματικό τύπο κατά περίπου 15%, που σημαίνει ότι θα θιγούν περίπου 70.000 δικαιούχοι.

• Μείωση 35% θα πρέπει να περιμένουν οι 280.000 δικαιούχοι μερίσματος του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Εισφορές

Ομως οι δραματικές συνέπειες δεν περιορίζονται στους συνταξιούχους, αλλά επεκτείνονται κυρίως στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Αναλυτικότερα:

• Δραματικές μειώσεις εδώ και τώρα φέρνει στους νέους συνταξιούχους ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης

• Περίπου 700.000 αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν τριπλάσιες εισφορές

• Το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων, βιοτεχνών και εμπόρων θα επιβαρυνθεί σε βαθμό οικονομικής εξαθλίωσης από την αύξηση των εισφορών.

Για να προκύψει μία διαφορετική προοπτική από τη μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, θα πρέπει να υπάρξει υπέρμετρη αύξηση ανάπτυξης της οικονομίας, που θα συνοδεύεται όμως με αύξηση των θέσεων εργασίας, κάτι που στις παρούσες συνθήκες φαντάζει απίθανο…

Τα δεδουλευμένα... μπορούν να περιμένουν

Στις καλένδες μεταφέρει η κυβέρνηση το άρθρο 50 της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, μέσω του οποίου η ευθύνη για κάλυψη οφειλών προς εργαζόμενους επεκτεινόταν και στους μετόχους. Με μια απίστευτης μεθοδολογίας κίνηση ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, που είχε δηλώσει ταξικός αποστάτης και υπερασπιστής των φτωχών, αξιοποίησε ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει πίσω τη διάταξη.

Εν ολίγοις, στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου οριζόταν ότι «οι μέτοχοι ή εταίροι εταιρειών ΙΚΕ, ΕΠΕ και Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 10% και όσοι ασκούν διοίκηση θα ευθύνονται “αλληλεγγύως και εις ολόκληρον” για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων, λοιπών επιβαρύνσεων και ληξιπρόθεσμων μέχρι διετίας εργατικών απαιτήσεων».

Ηταν ίσως η μόνη ευεργετική για τους εργαζόμενους και σαφώς αριστερή ρύθμιση που ενέταξε ο κ. Κατρούγκαλος στο νομοσχέδιο το οποίο έβγαλε σύσσωμο το παραγωγικό δυναμικό της χώρας στον δρόμο της αντίδρασης. Ωστόσο λίγες ώρες πριν από την ψήφισή του αποσύρθηκε, σηματοδοτώντας την επιστροφή Κατρούγκαλου στο μαντρί της τάξης του.

  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ρουσφέτι» μεταξύ... φίλων
Τη σύνταξη του βουλευτή ο κ. Κατρούγκαλος φρόντισε να μην την ακουμπήσει. Με το πρόσχημα ότι είναι συντάξεις κατ’ απονομή και συνεπώς δεν καταβάλλονται εισφορές και άρα δεν είναι ανταποδοτικές ο υπουργός...
«Ρουσφέτι» μεταξύ... φίλων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τσεκούρι» στην προσυνταξιοδοτική παροχή τραπεζικών
Ενα νέο τσεκούρωμα, αυτή τη φορά για τους συνταξιούχους από τον χώρο των τραπεζών, κρύβεται πίσω από την τροπολογία Κατρούγκαλου για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), με την οποία ουσιαστικά...
«Τσεκούρι» στην προσυνταξιοδοτική παροχή τραπεζικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σπάει στα δύο το ασφαλιστικό
Με την πρόθεση να εξαρτήσει τις σκληρές αλλαγές στο ασφαλιστικό με την αναδιάρθρωση του χρέους, πηγαίνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Ο Γ. Κατρούγκαλος πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για την...
Σπάει στα δύο το ασφαλιστικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
Mε στροφή στην κοινωνία επιχειρεί να συνδυάσει η κυβέρνηση το τέλος της μνημονιακής περιόδου. Εργασιακά, φοροελαφρύνσεις, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό μέρισμα και ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις, στο...
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρίζει» η προσωπική διαφορά
Αυτό που αρνούνταν πεισματικά οι κυβερνητικοί παράγοντες για την «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις έρχεται να σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης πριν κλείσουν 12 μήνες από την ψήφιση του νόμου 4387. Ηδη ο...
«Τρίζει» η προσωπική διαφορά
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εσβησαν τη «φωτιά» πριν φτάσει στο Eurogroup
Ενταση και κύκλο σεναρίων για νέες περικοπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα πυροδότησε έγγραφο του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με το οποίο επαναφέρεται το ελληνικό σύστημα...
Εσβησαν τη «φωτιά» πριν φτάσει στο Eurogroup

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας