Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε 17 μέρες και σε πείσμα όλων

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε σίγουρος ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει στις 22 Απριλίου, παρά τα προσκόμματα που θέτουν, κατά τη γνώμη του, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ν.Δ., των οποίων τον ρόλο και στηλίτευσε

ICON

Σε 17 μέρες και σε πείσμα όλων

  • A-
  • A+

«H αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Απριλίου». Με αυτή την κάθετη διαβεβαίωση θέλησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, να θέσει τα όρια της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ενώ υπήρξε καυστικός έναντι στελεχών του ΔΝΤ, που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις, αλλά και κατά της Ν.Δ.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι καταγράφεται «κλίμα γενικευμένης υποστήριξης» της ελληνικής θέσης ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει «το αργότερο σε λίγες μέρες, στα μέσα Απρίλη». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «βιώνουμε την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ», μια σύγκρουση, όμως, «που δεν πρέπει να επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέψουμε να έχει θύμα την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

Το ΔΝΤ παίζει καθυστερήσεις

«Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις, αλλά δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι», είπε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, αναρωτήθηκε «αν όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση».

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε όλες τις «ανοησίες» στις οποίες έχει υποπέσει το ΔΝΤ στο παρελθόν (λάθος πολλαπλασιαστής και εκτιμήσεις) και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι ανοησίες θα τύχουν απομόνωσης, δεν θα επαναληφθούν αυτά τα λάθη και θα κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα».

Τα δε συμπεράσματα που εξήγαγε ο Αλέξης Τσίπρας είχαν τελικό αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από το περιεχόμενο των συνομιλιών προκύπτει η «σφοδρή πεποίθηση αξιωματούχων του ΔΝΤ ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ετεροβαρής υπέρ των ελληνικών συμφερόντων» και αυτό το σημείο «είναι το μόνο που δεν είδαμε τη Ν.Δ. να σπεύδει να αναδείξει, αφού τους χαλάει τον “μύθο”».

Επ’ αυτού ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μάλιστα ότι το ΔΝΤ ζητά εκ νέου μέτρα που είχε αποδεχτεί η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου, όπως την επιβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την απελευθέρωση των απολύσεων και νέες μειώσεις στους μισθούς.

Από κει και πέρα, όμως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αποδεικνύεται με τον πλέον χειροπιαστό τρόπο ότι η τακτική των καθυστερήσεων προκειμένου να φτάσουν τα πράγματα στην ασφυξία, την απειλή για πιστωτικό γεγονός και capiltal controls δεν ήταν σχέδιο της ελληνικής πλευράς». Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για «θράσος», παροτρύνοντάς τον να καταθέσει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ενόχους στην Ελλάδα δεν πρόκειται να βρει όσο κι αν ψάξει». Το χειρότερο, όμως, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι «σε αυτή τη γραμμή το ΔΝΤ βρίσκει μοναδικό επίμονο σύμμαχο τη Ν.Δ.», η οποία «επιδιώκει να μην υπάρξει κατάληξη στη διαπραγμάτευση».

Ο πρωθυπουργός παρομοίασε τις απαιτήσεις του Ταμείου με άλμα από τον πέμπτο όροφο, που θα έχει αντάλλαγμα το «χτύπημα στην πλάτη» για την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος, που ήδη όμως προβλέπεται από τη συμφωνία του Ιουλίου. «Υπογράψαμε μια συμφωνία που θα τηρήσουμε κατά γράμμα. Αλλά μέχρι εδώ, δεν θα δώσουμε ούτε χιλιοστό παραπάνω από όσα αυτή προβλέπει και περιμένουμε από όλους τους υπόλοιπους να σεβαστούν ό,τι υπέγραψαν» είπε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντικατάσταση του ρόλου του ΔΝΤ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM. Αναγνώρισε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη θέση που έλαβε πρόσφατα για τις αποκαλύψεις και σημείωσε ότι ο μόνος που εμμονικά υπερασπίζεται τη λογική του ΔΝΤ είναι η «Ν.Δ. και ο Αδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο σπεύδει να ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη και την έλευση επενδύσεων, που θα οδηγήσουν με τη σειρά τους σε μια ανάπτυξη με ισχυρό κοινωνικό μέρισμα.

Συνομιλίες με Μπάιντεν και Ολάντ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Τζο Μπάιντεν είχε χτες ο Αλέξης Τσίπρας, με την αμερικανική αντιπροεδρία να επισημαίνει ότι καταγράφηκε συμφωνία στην ανάγκη «για συνεχή και ταχεία πρόοδο όσον αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και «οι διαπραγματευόμενες πλευρές να εργαστούν εποικοδομητικά για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης σε εύθετο χρόνο».

«Ο αντιπρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη να υλοποιήσει η Ευρώπη την υπόσχεσή της να θέσει το χρέος στην Ελλάδα σε βιώσιμη πορεία μέσα από την ελάφρυνσή του», σημείωνε η ίδια ανακοίνωση. Ο αντιπρόεδρος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «συνεχάρη τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την πρόοδο που η Ελλάδα έχει κάνει για τον TAP και για την ενεργειακή συνεργασία με τη Βουλγαρία».

Στη δε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ υπογραμμίστηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, καθώς και η πιστή τήρηση των όρων της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κόκκινες γραμμές Τσίπρα
«Η αποκατάσταση του εργασιακού τοπίου, αναγκαία προϋπόθεση για ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης» τόνισε σε κυριακάτικη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα σε ΔΝΤ και Ν.Δ. για τις...
Κόκκινες γραμμές Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρατηγικός στόχος η δίκαιη ανάπτυξη
Ο Αλέξης Τσίπρας στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά του έθεσε στο επίκεντρο τα όσα απέκρουσε η κυβέρνηση στο πεδίο των εργασιακών, τονίζοντας ότι δεν πέρασαν οι παράλογες απαιτήσεις, ενώ σύντομα θα επανέλθει η αρχή της...
Στρατηγικός στόχος η δίκαιη ανάπτυξη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Ν.Δ. έχει ετοιμάσει ήδη το νέο μνημόνιο
Ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον Κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να γίνουμε Μπανανία, οι θέσεις του ταυτίζονται με του ΔΝΤ και περιλαμβάνουν λιτότητα, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο Δημόσιο και...
Η Ν.Δ. έχει ετοιμάσει ήδη το νέο μνημόνιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητείται ξανά πολιτική απόφαση
Με δεδομένο το χάσμα που επικρατεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να κινηθεί για να επιτευχθεί το αργότερο στις 5 Δεκεμβρίου πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της...
Ζητείται ξανά πολιτική απόφαση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η σεναριολογία, οι πιέσεις και το ανακάτεμα της τράπουλας
Στην ψηφοφορία για τα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή θα οριοθετηθούν οι αντοχές της κυβέρνησης ● Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να μη θέλουν περιπέτειες στην Ελλάδα, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να παρακολουθούν...
Η σεναριολογία, οι πιέσεις και το ανακάτεμα της τράπουλας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συζήτηση για νέα μέτρα μόνο εάν εφαρμοστεί η ελάφρυνση του χρέους
Καθώς η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βαίνει προς το πιο κρίσιμο σημείο της, η κυβέρνηση επιλέγει να αντιπαρατεθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο καταλογίζει πλήρη σύμπνοια με το ΔΝΤ...
Συζήτηση για νέα μέτρα μόνο εάν εφαρμοστεί η ελάφρυνση του χρέους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας