• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.7°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.8°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.8°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  4 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  3 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.5°C / 33.3°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 32.8°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  40%
ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επίθεση Δρίτσα στο ΤΑΙΠΕΔ για το Δ.Σ. του ΟΛΠ

 • A-
 • A+

Ευθεία επίθεση κατά του ΤΑΙΠΕΔ εξαπολύει ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη» την έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΛΠ που συγκαλεί ο βασικός μέτοχος (ΤΑΙΠΕΔ), αύριο (Παρασκευή), με βασικό θέμα συζήτησης την αντικατάσταση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Ο υπουργός μιλώντας στην «Εφ.Συν» τονίζει ότι ουδέποτε διατυπώθηκαν ενστάσεις ή επιφυλάξεις για την ικανότητα ή την εντιμότητα των μελών του Δ.Σ. και εκφράζει την ελπίδα έστω και «την τελευταία στιγμή να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις».

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας στην «Εφ.Συν.»

«Η πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ, να συγκαλέσει αύριο Γενική Συνέλευση των Μετόχων και να προχωρήσει στην αντικατάσταση των μελών του Δ.Σ. της Ο.Λ.Π. Α.Ε., είναι αδικαιολόγητη. Ιδιαίτερα μάλιστα, σε αυτήν τη μεταβατική για τον Ο.Λ.Π. κρίσιμη περίοδο.

Η σημερινή σύνθεση του Δ.Σ. της Ο.Λ.Π. Α.Ε., αποδεδειγμένα έχει εξασφαλίσει συνδυαστικά, την εγκυρότητα, την αποτελεσματικότητα, τη γνήσια αντιπροσωπευτικότητα και την υπευθυνότητα. Άλλωστε, ουδέποτε διατυπώθηκαν ενστάσεις ή επιφυλάξεις, για την ικανότητα ή την εντιμότητα των μελών του Δ.Σ.

Η πρόσφατη ομόφωνη απόφασή τους, για την ανάγκη να εκφραστεί η γνώμη του Δ.Σ. για τη Σύμβαση Παραχώρησης -γνώμη που ουδέποτε ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ- όχι μόνο δε μπορεί να αποτελέσει αιτία απαξίωσης, αλλά αντιθέτως, καταξιώνει το δημοκρατικό ήθος και την ευθύνη των μελών του Δ.Σ.

Είναι αδιανόητο να «τιμωρούνται» άνθρωποι, γιατί στάθηκαν όρθιοι και αξιοπρεπείς… Στον Πειραιά και στο αναπτυξιακό του μέλλον, τέτοιοι χειρισμοί δεν προσφέρουν καμιά βοήθεια.

Όταν μάλιστα, δύσκολα μπορούν να διεκδικήσουν τεκμήρια ουσιαστικής νομιμοποίησης.

Θέλω να πιστεύω και εύχομαι, έστω την τελευταία στιγμή, να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις».

Προς απομάκρυνση μέλη ενάντια στην πώληση του ΟΛΠ

Να σημειωθεί ότι η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ είναι προγραμματισμένη να γίνει αύριο (Παρασκευή 1 Απριλίου) στο ξενοδοχείο «N.J.V. Athens Plaza» με βασικό θέμα την εκλογή του νέου 13μελούς διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, μετά από αίτημα του βασικού μετόχου που είναι το ΤΑΙΠΕΔ.

Αν και μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο ποιες θα είναι οι αλλαγές, οι πληροφορίες λένε ότι τουλάχιστον τέσσερα μέλη θα απομακρυνθούν και θα είναι αυτά τα οποία έχουν τοποθετηθεί ανοιχτά κατά των διαδικασιών της πώλησης του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαφωνίες που υπήρχαν μέσα στο Δ.Σ. του ΟΛΠ σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθούσε το ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του Οργανισμού είχαν καταγραφεί τον περασμένο Ιανουάριο, όταν 11 από τα 13 μέλη του Δ.Σ. (είχε μειοψηφήσει το ΤΑΙΠΕΔ και απείχε ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιάννης Κούβαρης) αποφάσισαν ότι δεν είχε τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου - ΟΛΠ.

Εξουσιοδοτούσαν μάλιστα τον πρόεδρο του ΟΛΠ να διευρύνει την Επιτροπή που συστάθηκε το 2014, επί προεδρίας Γ. Ανωμερίτη, προκειμένου να κινήσουν τη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης με βάση το άρθρο 15 της ισχύουσας Σύμβασης Παραχώρησης.

Παρέμβαση Ανωμερίτη 

Παρέμβαση για το θέμα της αυριανής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ΟΛΠ έκανε την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης. Με δήλωσή του τονίζει ότι «παρά τις υπονομεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ο ΟΛΠ παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών κατά 23,8% το 2015» και προβλέπει ότι η «επιχειρούμενη από το ΤΑΙΠΕΔ πώληση του ΟΛΠ δεν θα ολοκληρωθεί ομαλά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στο μέλλον για το ελληνικό δημόσιο, επειδή δεν ακολουθήθηκαν τα ελάχιστα λογικά βήματα μιας ιδιωτικοποίησης».

Επισημαίνει ότι «κανένα μνημόνιο ή πρόγραμμα δεν ζήτησε πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ" και πως "η αναιτιολόγητη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ είναι προϊόν πολιτικοοικονομικών διαπλοκών, όπως αποκάλυψε πρόσφατα με έγγραφό του προς τη Βουλή ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ».

Ολόκληρη η δήλωση του Γ.Ανωμερίτη:

Παρά τις υπονομεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ και τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ο ΟΛΠ Α.Ε. παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών κατά 23,8% το 2015.
Το Λιμάνι του Πειραιά, όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα 2015, που ενέκρινε στις 29 Μαρτίου 2016 το Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε.:

 • Είναι μία κερδοφόρα επιχείρηση, χωρίς ζημιές τα τελευταία έξι χρόνια της κρίσης.
 • Δεν έχει λάβει δάνεια από το Δημόσιο, ούτε χρηματοδοτείται από αυτό.
 • Τα ταμειακά του διαθέσιμα ανέρχονται σε 61 εκ. ευρώ.
 • Δεν υφίστανται συναλλαγματικοί κίνδυνοι.
 • Διαθέτει σε ισχύ Συμβάσεις Παραχώρησης, των οποίων τα έσοδα το 2020 θα ανέρχονται σε 125 εκ. ευρώ ετησίως.
 • Διαθέτει τεχνογνωσία και εκπαιδευμένο προσωπικό εκπληρώνοντας όλες τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην ευρωπαϊκή λιμενική βιομηχανία.

Αυτό το λιμάνι των 2.500 χρόνων Ιστορίας το ΤΑΙΠΕΔ, ως “όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της Εθνικής Κυριαρχίας της Ελλάδας” κατά την άποψη της καθηγήτριας κ. Αλίκης Μαραγκοπούλου και την αναφορά του κ. Ιωάννη Δραγασάκη το 2013 στη Βουλή, επιχειρεί να ξεπουλήσει μέσα από πρωτοφανείς στα χρονικά της παγκόσμιας λιμενικής βιομηχανίας διαδικασίες.

Από το 2010 έχω εγγράφως, προς όλες τις Κυβερνήσεις, υποστηρίξει ότι η Ανάπτυξη θα έρθει μέσα από μεταρρυθμίσεις και συνεργασίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μεταρρυθμίσεις όμως δε γίνονται με το ξεπούλημα όλων των μετοχών του δημοσίου σε έναν και μόνο ιδιώτη, με τη μετατροπή του κρατικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό μονοπώλιο και μάλιστα σε ένα φθίνον Χρηματιστήριο, σε τιμή ευκαιρίας.

Η επιχειρούμενη από το ΤΑΙΠΕΔ πώληση του ΟΛΠ Α.Ε. δεν θα ολοκληρωθεί ομαλά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στο μέλλον για το Ελληνικό Δημόσιο, γιατί δεν ακολουθήθηκαν τα ελάχιστα λογικά βήματα μιας ιδιωτικοποίησης που είναι:
1. Συγκρότηση Συστήματος Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής για όλα τα λιμάνια.
2. Δημιουργία “Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων”, ως οργάνου απελευθέρωσης της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών. Το κρατικό “ανέκδοτο” που ονομάζεται ΡΑΛ από το 2013 παραμένει ανενεργό.
3. Διαχωρισμός  της Αρχής Λιμένος (Port Authority) από τις επιχειρηματικές λειτουργίες του (Operation).
4. Προσέλκυση Κεφαλαίων μέσω Συμβάσεων Παραχωρήσεων για περαιτέρω αξιοποίηση υποδομών ή υπηρεσιών των λιμένων.
5. Διασύνδεση των Λιμένων με τις Πόλεις και τις Τοπικές Κοινωνίες.
6. Νέα Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου – Λιμένων με όρους ανταγωνιστικότητας, προστασίας του περιβάλλοντος και διαφάνειας.
7. Διασφάλιση θέσεων εργασίας μέσα από ένα “αποθετήριο εργασίας”, όπως γίνεται σε όλα τα διεθνή λιμάνια.

Κανένα Μνημόνιο ή Πρόγραμμα δεν ζήτησε πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ Α.Ε. Η αναιτιολόγητη  απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ είναι προϊόν πολιτικοοικονομικών διαπλοκών, όπως αποκάλυψε πρόσφατα με έγγραφό του προς τη Βουλή ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Η έξοδος από το στυγνό εισπρακτικό και αντιαναπτυξιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ θα επέλθει μέσα από τη Δικαιοσύνη, τα Ευρωπαϊκά Όργανα και τη Βουλή. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές»
Ο υπουργός Ναυτιλίας μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από τις δηλώσεις του διευκρίνισε ότι «οι ερμηνείες που θέλουν να με εμφανίσουν ότι κινούμαι σε διαφορετική κατεύθυνση από τον πρωθυπουργό είναι...
«Το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχεται πλήρως από τους δανειστές»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αυθαίρετες ερμηνείες με εμφανή σκοπιμότητα»
«Οι ερμηνείες που δίδονται στα όσα σήμερα είπα στο Mega είναι αυθαίρετες» δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη συνέντευξη που έδωσε το πρωί της...
«Αυθαίρετες ερμηνείες με εμφανή σκοπιμότητα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σταματά η πώληση ΟΛΠ και ΟΛΘ
Η πώληση των δυο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, που σχεδίαζε και διαφήμιζε η απερχόμενη κυβέρνηση και που είχε ξεσηκώσει τις κάθετες και συνολικές αντιδράσεις της ναυτιλιακής...
Σταματά η πώληση ΟΛΠ και ΟΛΘ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα δύο «σπουδαία» των δηλώσεων Πλακιωτάκη
Ενα πάγιο αίτημα του εφοπλιστικού κόσμου, η είσοδος των ιδιωτών στη ναυτική εκπαίδευση, ικανοποιείται από τη νέα κυβέρνηση ● Πιθανή η αλλαγή του μοντέλου αξιοποίησης των 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας.
Τα δύο «σπουδαία» των δηλώσεων Πλακιωτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το λιμάνι «έφαγε» τον Θοδωρή;
Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Θ. Δρίτσα από το υπ. Ναυτιλίας και την κυβέρνηση και της αντικατάστασής του από το δίδυμο των Π. Κουρουμπλή-Ν. Σαντορινιού, μια αλλαγή η οποία σχολιάστηκε απ’ όλα τα εγχώρια...
Το λιμάνι «έφαγε» τον Θοδωρή;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η αποχώρησή μου δεν είναι εθελούσια»
Με αιχμές ξεκίνησε την ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας. Ο πρώην, πλέον, υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι η αποχώρησή του από τη θέση του δεν ήταν εθελούσια διαψεύδοντας...
«Η αποχώρησή μου δεν είναι εθελούσια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας