Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη συζήτηση στη Βουλή

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για τη συζήτηση στη Βουλή

  • A-
  • A+

Εμφανώς ικανοποιημένα είναι τα κορυφαία στελέχη του Μαξίμου, αποτιμώντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη και ιδιαίτερα την αντιπαράθεση που είχε ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να απορρίψει την πρόταση της Ν.Δ. για εξεταστική επιτροπή για το τρίτο Μνημόνιο, χαρακτηρίζοντας την τακτική της Συγγρού «αντιπερισπασμό».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, ανατρέχοντας στα βασικότερα σημεία της συζήτησης, υποστήριζαν ότι «ο Αλέξης Τσίπρας υπερείχε του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα πεδία, στο πολιτικό, το προγραμματικό και το ιδεολογικό». Και αυτό επειδή, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, «αποκαλύφθηκε η αδυναμία και η απροθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να λάβει καθαρές αποστάσεις από το ακροδεξιό σύστημα και την παρακαταθήκη του Αντώνη Σαμαρά».

Δεν κράτησε αποστάσεις

Εξηγώντας αυτή τη θεώρηση, στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος επέμειναν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλυψε απολύτως τις πολιτικές παρεμβάσεις και τη νομοθετική χειραγώγηση της Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Σαμαρά», συμπληρώνοντας ότι «δεν κράτησε τις παραμικρές αποστάσεις από όλα όσα έχουν καταγγελθεί για σχέσεις του κόμματός του με το κύκλωμα των εκβιαστών».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ν.Δ. (βλέπε σελ. 4) περί της ανανέωσης της συνεργασίας της ΕΡΤ με τον Τάκη Μαυρίκο, τα στελέχη του Μαξίμου σημείωναν πως «μετά τις γκάφες, τα αυτογκόλ και τα απροκάλυπτα ψέματα με τα οποία εξετέθη ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει τη θλιβερή χθεσινή εικόνα του αρχηγού της. Περιμένουμε ακόμα να απαντήσουν για ποιες υπηρεσίες πλήρωναν πλουσιοπάροχα τους κατηγορούμενους για εκβιασμό».

Ιδιαίτερα αναφορικά με την καταγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ένας από τους τρεις συλληφθέντες στο πλαίσιο των ερευνών για το ίδιο κύκλωμα υπήρξε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «ο πρόεδρος της Ν.Δ. δέχθηκε να παίξει τον ρόλο του συκοφάντη μόνο και μόνο για να υπάρξει η ευκαιρία να αναπαραχθεί στους τηλεοπτικούς σταθμούς της διαπλοκής ένα ψέμα, ύστερα από δική του παραγγελία».

«Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. τελεί υπό την ομηρία του συστήματος διαπλοκής και το αίτημα που κατέθεσε για εκλογές είναι στην πραγματικότητα επιδίωξη των ίδιων συμφερόντων της διαπλοκής» συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι «τα διαπλεκόμενα συμφέροντα αγωνιούν μπροστά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για νομοθέτηση «τομών» με τις οποίες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο».

Το θέμα εκλογών

Η δε προγραμματική «υστέρηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την οποία μιλούν κύκλοι του Μαξίμου, σχετίζεται και πάλι με το αίτημα για πρόωρες εκλογές. «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε εκλογές, ενώ δεν παρουσίασε καμία πρόταση για κρίσιμα ζητήματα, όπως το ζήτημα της οικονομίας, της προσφυγικής κρίσης και το ζήτημα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, που ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης στη Βουλή» λένε οι ίδιες πηγές.

Προσθέτουν δε ότι «απέναντι σε αυτό το έλλειμμα και του παραμικρού προγραμματικού λόγου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προσπάθησε να ελιχθεί με διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ανεπιτυχώς βέβαια, γιατί η πολιτική του δυσχέρεια ήταν εμφανής σε όλη τη συζήτηση».

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση αναμένεται να απορρίψει το αίτημα της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το τρίτο Μνημόνιο, καθώς τη θεωρεί «κίνηση αντιπερισπασμού» στην πρόταση της κυβέρνησης να διερευνήσει τα «θαλασσοδάνεια» και τα οικονομικά σκάνδαλα.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «ως γνωστόν, τα capital controls επιβλήθηκαν στη χώρα ως προσπάθεια να χειραγωγηθεί το δημοψήφισμα», πως «ο λαός το γνωρίζει καλά» και πως «η κυβερνητική πολιτική έχει εγκριθεί με εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο».

Συνάντηση στο Μαξίμου

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε χτες στο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι ο ελεγκτικός ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου μπορεί να συνεισφέρει στη γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για τη σύγκλιση απόψεων και το κοινό έδαφος που έχει επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών. Παράλληλα, επισήμαναν ότι η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση θα συμβάλει στην προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, καθώς και στη διαφάνεια της διαδικασίας».

Σημείωσε ότι οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων «επικεντρώνονταν στο δημοσιονομικό σκέλος και όχι στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την προώθηση ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου», ενώ «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ν.Δ.: αψηφούν την πρόταση των εμπειρογνωμόνων
Ορίστηκαν για την Παρασκευή οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς για την «καυτή πατάτα» της ψήφου των αποδήμων, που, παρά την τεκμηριωμένη εισήγηση της πλειοψηφίας της επιτροπής...
Ν.Δ.: αψηφούν την πρόταση των εμπειρογνωμόνων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Κ. Μητσοτάκη
Την απόφαση να αναλάβει διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε το Μαξίμου.
Ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Κ. Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μαξίμου: Η απόλυτα πολιτική ακύρωση του Κυρ. Μητσοτάκη
Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού δεν άφησε ασχολίαστες τις κατά καιρούς δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την εξέλιξη του τρίτου μνημονιακού προγράμματος, με αφορμή τη σημερινή ημέρα (20η Αυγούστου)...
Μαξίμου: Η απόλυτα πολιτική ακύρωση του Κυρ. Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα
Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά και σχεδιάζει την επόμενη ημέρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή. Αναφορές στην ευρωπαϊκή πολιτική και τη...
Σχεδιάζοντας την επόμενη ημέρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Επιχείρηση εκφοβισμού»
Απόπειρα αντιπερισπασμού «βλέπει» το Μαξίμου στην επιλογή της Ν.Δ. να αναθερμάνει τη συζήτηση περί «νόμου και τάξης», αλλά και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες. Επισήμανε...
«Επιχείρηση εκφοβισμού»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το Μαξίμου έστησε «παγίδα» στη Ν.Δ.
Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση ύστερα από την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δηλώσεις Σκουρλέτη περί ψήφισης μέτρων και αντιμέτρων από διευρυμένη πλειοψηφία, οι οποίες λειτούργησαν ως...
Το Μαξίμου έστησε «παγίδα» στη Ν.Δ.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας