• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.2°C
  1 BF
  30%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.1°C / 29.4°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 30.9°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.7°C
  0 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  49%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.7°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.4°C / 25.1°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.8°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 28.6°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 27.7°C
  1 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 23.5°C / 30.7°C
  0 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.8°C / 28.2°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.1°C / 31.4°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.8°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 29.5°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  36%
«Να δώσει απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης»

Η Όλγα Γεροβασίλη ενημερώνει τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες

ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Να δώσει απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συζήτηση επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές και μικροπολιτικά τεχνάσματα» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Η Όλγα Γεροβασίλη μίλησε για όλα τα ανοιχτά θέματα της κυβέρνησης, ενώ τοποθετήθηκε και για το σημερινό πρωτοσέλιδο της «ΕΦ.ΣΥΝ.».

Αναφορικά με τη σημερινή αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών» η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε:

Ο κ. Παπασταύρου είχε ισχυριστεί ότι ήταν διαχειριστής αυτού του λογαριασμού, όμως αποκαλύπτεται ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. 

Αυτό είναι ζήτημα της ελληνικής δικαιοσύνης, ωστόσο, για εμάς υπάρχει και πολιτικό θέμα.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει εάν προτίθεται να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αλήθειας και αν συμφωνεί με τις διατυπώσεις του κ. Σαμαρά ότι “μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου”».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, ξεκινώντας την ομιλία της, εξήγησε πως τις επόμενες ημέρες κατατίθεται το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού στο οποίο θα ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων: 

 • Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.
 • Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης
 • Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας. 
 • Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».
 • Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και.
 • Ζητήματα προσωπικού.

Στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», αλλά εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται. 

Τα κριτήρια αυτά, ορίζουν ως ασφαλή την χώρα στην οποία:

 • Δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων. 
 • Τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης. 
 • Απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο.
 • Υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης. 

«Κατά τα λοιπά: η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό για δημιουργία 30000 θέσεων πριν από τα μέσα Απριλίου. Αξιολογούμε την σχετική μείωση των προσφυγικών ροών που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες προς τα ελληνικά νησιά» είπε η κα Γεροβασίλη.

Αναφερόμενη στην Ειδομένη δήλωσε ότι  «έχει αρχίσει ήδη, με την βοήθεια του κρατικού μηχανισμού η εθελοντική απομάκρυνση των προσφύγων από το σημείο σε κέντρα φιλοξενίας, με ρυθμούς που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν».

Μεταξύ άλλων δήλωσε 

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Ελλάδα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο

Την Δευτέρα 4 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις που θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, και πάντοτε μέσα στο γράμμα της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

Για την σημερινή συζήτηση στην Βουλή:

Όπως γνωρίζετε, σήμερα διεξάγεται στην Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα την λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Η συζήτηση αυτή, διεξάγεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Στόχος είναι να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται πραγματικά την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, και ποιοι είναι αυτοί που μεθόδευσαν στο παρελθόν και επιθυμούν, ακόμα και σήμερα, την συγκάλυψη συγκεκριμένων υποθέσεων.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συζήτηση επί της ουσίας, χωρίς υπεκφυγές και μικροπολιτικά τεχνάσματα

Ελπίζουμε ότι η στάση της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι ανάλογη.

«Δικαίωμα της ΝΔ να ζητάει εκλογές»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ρωτήθηκε ποια είναι θα είναι η στάση της κυβέρνηση αν στην αποψινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζητήσει πρόωρες εκλογές. 

«Προφανώς είναι δικαίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει εκλογές. Ωστόσο θα πρέπει να σκεφτεί και ο ίδιος αν αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας, προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάει ότι αυτή είναι μια πρόσφατα, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, σταθερή, η οποία βαδίζει έναν δρόμο που σύντομα αναμένουμε να εμφανιστούν και τα αποτελέσματά της, ιδίως μετά την φάση της πρώτης αξιολόγησης, στην ελληνική οικονομία, την κοινωνική πραγματικότητα», είπε η κ. Γεροβασίλη.

Από αύριο το θέμα Μουζάλα

Για το ζήτημα της παραμονής ή όχι του Γιάννη Μουζάλα στη θέση του, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι θα συζητηθεί μετά την αποψινή συνεδρίαση στη Βουλή, ενώ ξεκαθάρισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι εκφρασμένη.

Τόνισε, πάντως, ότι ανάμεσα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του υπουργείου Εσωτερικών και Μετανάστευσης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η «χώρα μας πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μακροχρόνια παραμονή προσφύγων». Πρόσθεσε ότι το ζήτημα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δημιουργεί πλέον μια νόμιμη οδό μετακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη. 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρώτο Θέμα» οι...διορισμοί στο Δημόσιο
Οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, τις... αποκαλύψεις από το «Πρώτο Θέμα» για διορισμούς στο Δημόσιο, έχει ξεσπάσει αυτές τις μέρες. Το ζήτημα ξεκίνησε την προηγούμενη...
«Πρώτο Θέμα» οι...διορισμοί στο Δημόσιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Άκαιρη συζήτηση για εκλογές στο παρά πέντε της αξιολόγησης»
Τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της αξιολόγησης, επισήμανε η Όλγα Γεροβασίλη. Επιτιθέμενη στην αντιπολίτευση, τόνισε πως βρισκόμαστε «στο παρά πέντε» της...
«Άκαιρη συζήτηση για εκλογές στο παρά πέντε της αξιολόγησης»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα «καρφιά» από Μαξίμου σε ΔΝΤ
Αιχμές κατά του Ταμείου αφήνει η κυβέρνηση δια στόματος της Όλγας Γεροβασίλης, η οποία τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, καθώς η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις...
Νέα «καρφιά» από Μαξίμου σε ΔΝΤ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Live η ενημέρωση πολιτικών συντακτών από την Όλγα Γεροβασίλη
Παρακολουθήστε σε απευθείας μετάδοση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας την ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο, εν μέσω έντονων πολιτικών τριγμών...
Live η ενημέρωση πολιτικών συντακτών από την Όλγα Γεροβασίλη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα άκρα για το ασφαλιστικό
Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η δημοσιοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να οδηγούν την αντιπαράθεση στα άκρα με συνεχείς αλληλοκατηγορίες και...
Στα άκρα για το ασφαλιστικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Επίθεση» από Μαξίμου για τη συναίνεση που δεν ήρθε
Η πολυπόθητη συναίνεση που επιθυμούσε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό έπεσε στο κενό με το Μέγαρο Μαξίμου να βγαίνει στην αντεπίθεση καταλογίζοντας «υποκρισία και ανευθυνότητα» της αντιπολίτευσης «απέναντι στην...
«Επίθεση» από Μαξίμου για τη συναίνεση που δεν ήρθε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας