Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό»

Την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος για την πρόληψη τρομοκρατικών χτυπημάτων

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό»

  • A-
  • A+

«Οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να αντισταθούν. Η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί στον φόβο και να απαντήσει με τις αξίες της αλληλεγγύης και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων» στην τρομοκρατία, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφερόμενη στα γεγονότα των Βρυξελλών.

«Κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας», τόνισε σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ALPHA.

«Η απάντηση σήμερα, εν μέσω προσφυγικής και οικονομικής κρίσης, πρέπει να είναι περισσότερη συνεργασία, περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη Ευρώπη».

«Κάτι δεν πήγε καλά»

Ερωτώμενη για τα μέτρα ασφαλείας και γιατί δεν μπόρεσαν να προλάβουν το χτύπημα, η Όλγα Γεροβασίλη είπε πως «είναι προφανές ότι κάτι δεν πήγε καλά. Πρέπει να κάνουμε την παραδοχή ότι είναι μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να πεθάνουν».

Ανέφερε δε ότι είναι «απαραίτητο να υπάρξει περισσότερη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και ένα από τα κλειδιά είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των ευρωπαϊκών κρατών».

Πιο απαραίτητη από ποτέ η συμφωνία

Όσον αφορά την εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για το προσφυγικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «τώρα, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα, είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να εφαρμοστεί η συμφωνία» γιατί συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη η μη εφαρμογή της συμφωνίας.

«Με τη συμφωνία φτιάχνεται μια νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες. Η μη εφαρμογή της σημαίνει κλειστά σύνορα, ανεξέλεγκτοι διακινητές, ανεξέλεγκτες ροές, ανθρωπιστική κρίση, και τελικά επιπτώσεις και στην ασφάλεια, δηλαδή διόγκωση των προβλημάτων», επισήμανε και σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση της εφαρμογής της συμφωνίας.

«Κλειδί για την επιτυχίας της είναι η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας και η ταχύτητα της εξέτασης των αιτημάτων ασύλων. Εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε.

Η απελπισία φέρνει εντάσεις στην Ειδομένη

Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην στην Ειδομένη, η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως όσο οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί συνειδητοποιούν ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν, απελπίζονται και αυτό δημιουργεί περισσότερες εντάσεις.

«Αυτό κάνει ακόμα ποιο δύσκολη μια ομολογουμένως δύσκολα διαχωρίσιμη κατάσταση. Προσπαθούμε να τους πείσουμε να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας όπου θα έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι η παραμονή τους εκεί είναι αδιέξοδη. Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο ότι πρόκειται για κυνηγημένους ανθρώπους, θύματα των ιδίων που κάνουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα», σημείωσε.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν είναι ώρα αντιπαραθέσεων για το ποιος κάνει τι. Από επικοινωνία με τους αρμόδιους, υπάρχει η πληροφόρηση ότι και σήμερα θα καλυφθούν ανάγκες με την συνεισφορά του στρατού. Επαναδραστηριοποιούνται επίσης και οι ΜΚΟ», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

Στόχος, η 22α Απριλίου

Όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε την εκτίμηση ότι μέχρι τις 22 Απριλίου θα έχει κλείσει η αξιολόγηση, γιατί είναι σημαντικό για τη σταθεροποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

«Δουλεύουμε πάνω σε αυτόν τον στόχο», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενη στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η οποία αναβλήθηκε, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι αυτό αποφασίστικε έπειτα από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποφασίστηκε λόγω των εξελίξεων.

«Η συζήτηση θα διεξαχθεί την επόμενη βδομάδα για να πληροφορηθούν οι πολίτες ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται πραγματικά την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αισιοδοξία και «βέλη» στους «Παραιτηθείτε»
Αισιόδοξη πως «θα βγούμε από τις δεσμεύσεις με τον λαό όρθιο» εμφανίσθηκε η Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε. Κληθείς να σχολιάσει τη συγκέντρωση «Παραιτηθείτε», η κυβερνητική εκπρόσωπος...
Αισιοδοξία και «βέλη» στους «Παραιτηθείτε»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οι απόψεις του ΔΝΤ για το χρέος είναι στη σωστή κατεύθυνση»
Το οικονομικό κλίμα της χώρας αλλάζει μετά το Eurogroup της Τρίτης και την εκταμίευση της δόσης, σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη. Η κυβέρνηση, που αναμένει απόφαση για το χρέος άμεσα, χαρακτηρίζει στη σωστή...
«Οι απόψεις του ΔΝΤ για το χρέος είναι στη σωστή κατεύθυνση»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα θα απογοητευτούν»
Στις εκτιμήσεις της Ε.Ε. για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της.
«Αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα θα απογοητευτούν»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν συζητάμε νέα μέτρα πριν την αξιολόγηση
Απέκλεισε το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ επεσήμανε πως δεν είναι λογικό να ανοίγει μια τέτοια συζήτηση στο ενδεχόμενο αποκλίσεων στο πρωτογενές...
Δεν συζητάμε νέα μέτρα πριν την αξιολόγηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη συμφωνία του Ιουλίου επιμένει η κυβέρνηση
Σταθερή στη θέση της παραμένει η ελληνική κυβέρνηση και «είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο» τόνισε με νόημα η Όλγα Γεροβασίλη...
Στη συμφωνία του Ιουλίου επιμένει η κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΥΣΕΑ για προσφυγικό και τουρκικές προκλήσεις
Υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνέρχεται το ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο το προσφυγικό αλλά και τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί και η κατάσταση στην Ειδομένη, αλλά και θέματα που...
ΚΥΣΕΑ για προσφυγικό και τουρκικές προκλήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας