• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  12°C 9.6°C / 12.8°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  0 BF
  84%

«Η Ελλάδα ανέλαβε υποχρεώσεις πέρα από τις δυνατότητές της, δούλευε σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, το κάναμε με δεδομένο ότι ο Βαλκανικός Διάδρομος θα παρέμενε ανοιχτός. Με απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες έκλεισε» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

ICON PRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Φάκελος για το προσφυγικό

 • A-
 • A+

Αναλυτικό φάκελο με τα δεδομένα της προσφυγικής κρίσης και τις ενέργειες για τη διαχείριση των ανθρώπινων ροών που παραμένουν στην ελληνική επικράτεια ετοιμάζει και επικαιροποιεί η ελληνική κυβέρνηση εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο και την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα όμως οι κινήσεις της Αθήνας στο διπλωματικό επίπεδο είναι διαρκείς και έντονες, με το Μαξίμου να αποφεύγει να προχωρήσει σε ασφαλείς εκτιμήσεις για την επίτευξη συμφωνίας, ιδιαίτερα μετά το «κουβάρι» των επαπειλούμενων «βέτο» από μια σειρά χώρες.

Το σκηνικό, άλλωστε, στην Ευρώπη παραμένει ιδιαίτερα περιπλεγμένο, ενώ το προσχέδιο αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προμηνύεται μέχρι στιγμής «επιδερμικό», καθώς αναμένεται να αφήνει μεγάλα «κενά». Αυτά τα «κενά» με τη σειρά τους απαιτούν πρόσθετες συζητήσεις μεταξύ των εταίρων και φαίνεται ότι οι σχετικές συζητήσεις θα είναι εξαιρετικά επίπονες.

Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία είναι μόνο μερικές από τις χώρες που αντιτίθενται στο άνοιγμα διαφορετικών κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ως αντάλλαγμα για την έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δε τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ δεν αποκλείεται ακόμα μία φορά να επιχειρήσουν να μπλοκάρουν κάθε πιθανή συμφωνία που θα θέτει υποχρεωτικούς όρους στον διαμοιρασμό των ευθυνών.

Διατυπώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο συμπερασμάτων δίνεται βάρος και στην ανάγκη για «επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας», γεγονός ικανοποιητικό για τη σταδιακή αποσυμφόρηση της κατάστασης εντός των ελληνικών συνόρων.

Αυτή η διατύπωση, βέβαια, από μόνη της δεν προμηνύει και την εφαρμογή της, εξ ου και οι ηγέτες προτείνεται να εγκρίνουν ακόμα μία διατύπωση, σύμφωνα με την οποία «ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφορών», εξ ου και «τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παράσχουν άμεσα περισσότερες θέσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις». Θα αποδεχτούν αυτή τη διατύπωση οι ηγέτες; Αγνωστο.

Στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκαν εντός ενός 24ώρου δύο συσκέψεις για το προσφυγικό. Χθες το πρωί συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό οι Πάνος Καμμένος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δημήτρης Βίτσας, Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Τόσκας και Ολγα Γεροβασίλη, ώστε να καθοριστούν οι ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή και οικονομική συνδρομή.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό και να παραδοθεί αρμοδίως ο αναλυτικός κατάλογος με τα πεπραγμένα και τις απαιτήσεις της Αθήνας, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «η Ελλάδα ανέλαβε υποχρεώσεις πέρα από τις δυνατότητές της, δούλευε σε συγκεκριμένο σχεδιασμό, το κάναμε με δεδομένο ότι ο Βαλκανικός Διάδρομος θα παρέμενε ανοιχτός. Με απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες έκλεισε».

Η κυβέρνηση όμως καλείται να διαχειριστεί καταστάσεις, όπως αυτή με τα φυλλάδια που μοίρασαν άγνωστοι στην Ειδομένη και περιελάμβαναν οδηγίες και χάρτες για τη μετάβαση στο έδαφος της ΠΓΔΜ, αλλά και άλλα φυλλάδια που καλούσαν τους πρόσφυγες να μη συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές.

Μπροστά στις διαφόρων ειδών κατηγορίες που εξαπολύονται αναφορικά με την Ειδομένη, πηγές του Μαξίμου σημείωναν ότι «σε συνεννόηση με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν προβλέπεται δημιουργία δομών στα σύνορα», αλλά απεναντίας η πολιτεία εργάζεται «με τις υπάρχουσες δομές σε απόσταση διακριτή από τα σύνορα».

Παραπληροφόρηση

Μπροστά όμως στις έκτακτες καταστάσεις, ο πρωθυπουργός φρόντισε να καταγγείλει, ιδιαίτερα αναφορικά με το πρώτο φυλλάδιο, «εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που αυτή τη στιγμή υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία και είναι απροστάτευτοι».

Απηύθυνε δε έκκληση στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και σε διεθνείς οργανώσεις «να ελέγξουν αυτή τη μετάδοση της παραπληροφόρησης και να σταματήσει αυτό το παιχνίδι με ανθρώπινες ζωές», καθώς «δεν μπορεί, αυτή τη στιγμή, τον έλεγχο της πληροφόρησης να τον έχουν παρα-οργανώσεις με τον μανδύα των ΜΚΟ που κατευθύνουν τους ανθρώπους αυτούς σε συνθήκες περαιτέρω εκμετάλλευσης».

Εκκληση απηύθυνε όμως και προς τους πρόσφυγες «να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να μένουν στην περιοχή (της Ειδομένης), διότι οι μονομερείς ενέργειες χωρών της βαλκανικής διαδρομής δεν έγιναν τυχαία. Και η εκτίμησή μας είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν».

Ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν πάντως το σχόλιο της Ολγας Γεροβασίλη αναφορικά με την επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στην Ειδομένη. Του καταλόγισε ότι «αποφάσισε να κάνει επίδειξη ευαισθησίας», ενώ «κατά τα άλλα, το κόμμα του οποίου ηγείται, κατηγορεί, εδώ και μήνες, την κυβέρνηση ότι δεν επαναπροωθεί πρόσφυγες στην θάλασσα, αντιδρά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, επιδίδεται σε κάθε είδους ακροδεξιά καπηλεία του προσφυγικού, σιωπά σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος της χώρας μας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατέληξε δε ότι με την επισήμανση στον Κυριάκο Μητσοτάκη «ότι δεν μπορεί να πατά ταυτόχρονα στη βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στη βάρκα της ευαισθησίας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσφυγικό, αξιολόγηση και ΔΝΤ
Οι διεργασίες στα πεδία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στο προσφυγικό συγκεντρώνουν την προσοχή του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του. Ο πρωθυπουργός θα...
Προσφυγικό, αξιολόγηση και ΔΝΤ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσφυγικό σκάκι με... χρονόμετρο
Η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας θα κριθεί, κατά την κυβέρνηση, από το αν θα επιτευχθεί άμεσα μείωση των προσφυγικών ροών και η Αθήνα μόνο ικανοποιημένη δεν είναι μέχρι τώρα από τις τουρκικές επιδόσεις. Οσο...
Προσφυγικό σκάκι με... χρονόμετρο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητούνται επειγόντως σύμμαχοι
Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό και με δεδομένους τους κινδύνους για την Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας με την παρουσία του στις συναντήσεις στο Παρίσι τόσο των Σοσιαλδημοκρατών...
Ζητούνται επειγόντως σύμμαχοι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό
Σε ακόμα μια πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου εξέτασαν ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί τις σοβαρές εξελίξεις στο μέτωπο της διαχείρισης της προσφυγικής ροής, καθώς η Ελλάδα επηρεάζεται άμεσα από τις ενέργειες...
Εκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το προσφυγικό ενώνει
Εγχώριες και διεθνείς πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Για μεγάλη πρόοδο στο ζήτημα μίλησε ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνάντηση που...
Το προσφυγικό ενώνει
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενα ταξίδι με ειδικό βάρος
Τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Αγκυρα στη διαχείριση και τον έλεγχο της προσφυγικής ροής θα επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία. Ψύχραιμοι οι Ευρωπαίοι...
Ενα ταξίδι με ειδικό βάρος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας