Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σχέδιο αποσυμφόρησης της Ειδομένης και του Πειραιά

Τοπίο... στην ομίχλη

AP Photo/Vadim Ghirda

Σχέδιο αποσυμφόρησης της Ειδομένης και του Πειραιά

  • A-
  • A+

Αν και η βροχή έχει κάνει αβίωτη την καθημερινότητα στην Ειδομένη, οι πρόσφυγες παραμένουν αμετακίνητοι ωστόσο, κάποιοι κάνουν δεύτερες σκέψεις και δειλά-δειλά μετακινούνται στα κέντρα φιλοξενίας.

Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν δημιουργηθεί οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον Πειραιά και την Ειδομένη, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star.

«Δεν υπάρχει στον σχεδιασμό μας αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της Ειδομένης» επανέλαβε ο κ. Βίτσας και ζήτησε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης στις άλλες χώρες της Ευρώπης, να υπάρχει διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία και μετεγκατάσταση από την Τουρκία.

Με αφορμή τη διαφορά στον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες ημέρες, σχολίασε ότι «οι διακινητές διαμορφώνουν μία κατάσταση και τρέχουν να προλάβουν».

Στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε σήμερα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιληφθούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες πηγαίνοντας στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη. «Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται. Και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο» είπε (Mega) και πρόσθεσε: «Πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά».

Αναγνώρισε, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο να πειστούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί πέντε ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον Άγιο Ανδρέα. Δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη. Δεν είναι ενημερωμένοι,υπάρχουν και τα διάφορα κυκλώματα...».

AP Photo/Visar Kryeziu

Στην Ελλάδα η υφυπουργός για θέματα μετανάστευσης και προσφύγων των ΗΠΑ

Για τη τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα ενημέρωσε την υφυπουργό των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και προσφύγων, Νάνσυ Τζάκσον, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο υπουργείο.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος εκφράστηκε θετικά για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις ελληνικές Αρχές.

Η κ. Νούλαντ χτες, πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στην Ελλάδα, μετέβη στο κέντρο προσφύγων στα Διαβατά, για το οποίο είπε ότι πρόκειται για υπόδειγμα, πολύ καλά οργανωμένο, όπου οι πρόσφυγες έχουν καλή υποστήριξη και είναι ένα κέντρο το οποίο πρέπει να γίνει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, κατ' εφαρμογήν της συμφωνίας με την ΕΕ και την Τουρκία.

Για την επίσκεψή της στην Ειδομένη, σημείωσε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, τονίζοντας παράλληλα «τις προσπάθειες της ελληνικής αστυνομίας, των ΜΚΟ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καθώς και την τεράστια γενναιοδωρία της τοπικής κοινωνίας για την ανακούφιση των ανθρώπων αυτών», σημειώνοντας ότι είναι καιρός να βρουν καλύτερο κατάλυμα, κι αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε με την ελληνική πλευρά, δηλαδή να δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα όπως αυτό στα Διαβατά. Θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα βοηθώντας να εφαρμόσει τις συμφωνίες με την ΕΕ και μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού...»

Καυστικός απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίσθηκε σε συνέντευξή που παραχώρησε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Rheinische Post του Ντίσελντορφ, ο επικεφαλής των «Γιατρών χωρίς σύνορα» της Γερμανίας.

Ο Φλόριαν Βέστφαλ περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση των προσφύγων και ιδίως των βρεφών στην Ειδομένη και καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η Ελλάδα είναι απελπιστικά επιβαρυμένη και έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Οι άλλες χώρες μέλη της EE, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής κυβέρνησης, έχουν κάνει πολύ λίγα μέχρι τώρα για να υποστηρίξουν τις ελληνικές αρχές επιτόπου για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες», τόνισε.

AP Photo/Virginia Mayo

Το σχέδιο δράσης της Ε.Ε.

Χθες στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. εξετάστηκε η εφαρμογή των παραμέτρων του σχεδίου δράσης με την Τουρκία, επί τη βάσει των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής της περασμένης Δευτέρας.

Στο πλαίσιο της συνόδου, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα αύξησης της μετεγκατάστασης, υπενθυμίζοντας ότι το μέτρο έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας, για πρώτη φορά πολλά κράτη-μέλη, με εξαίρεση τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν και υποσχέθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό μετεγκατάστασης. Επίσης, δεσμεύθηκαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Frontex και της EASO.

Άμεση εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Το ποσό των 100 εκατομμυρίων αναμένεται να εκταμιευθεί άμεσα από την Ε.Ε. για την ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλεί στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ήδη κινείται η διαδικασία για την υλοποίηση της απόφασης να διατεθούν 700 εκατομμύρια ως ανθρωπιστική βοήθεια στα κράτη-μέλη που υφίστανται την προσφυγική πίεση και όπου επιβάλλεται η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

Μέχρι όμως να εξασφαλιστεί και να εκταμιευθεί το ποσό αυτό, με εντολή του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, μεταφέρθηκαν προσωρινά 100 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του χαρτοφυλακίου του στο χαρτοφυλάκιο του αρμοδίου επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρ. Στυλιανίδη, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, παράλληλα τα 510 εκατομμύρια για τα ελληνικά εθνικά προγράμματα είναι πάντα στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, και θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν να απορροφούνται.

Την ίδια ώρα έχουν άμεσα εγκριθεί, πάντα κατά προτεραιότητα, όλα τα αιτήματα της Ελλάδας για επείγουσα χρηματοδότηση, που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, ύψους προς το παρόν 40 εκατομμυρίων.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Σφραγίζονται» Αλβανία και Βουλγαρία

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα και αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές, η Βουλγαρία ανέπτυξε ήδη στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της, ενώ τη φρούρηση της συνοριογραμμής της Αλβανίας με την Ελλάδα αναλαμβάνουν από αύριο Ιταλοί καραμπινιέροι.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η χώρα ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.

Τα Τίρανα έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα.

Η ζωή επιμένει, κι όποιος δεν καταλαβαίνει...

Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία ενός νεογέννητου που το πλένουν στην ύπαιθρο (Ειδομένη), δίπλα σε ένα αντίσκηνο, μέσα στις λάσπες και το κρύο.

Η μητέρα του ταξίδευε μέρες ετοιμόγεννη και τελικά έφερε στον κόσμο το παιδί της στις 6 Μαρτίου σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες που γεννιέται παιδί στον καταυλισμό, ενώ πολλές ετοιμόγεννες γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

*Συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών της 11/03/2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα είναι και κρίση της Ευρώπης
Με το όνομά του να απασχολεί έντονα την εγχώρια επικαιρότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εκπροσώπησε τη χώρα μας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού...
Η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα είναι και κρίση της Ευρώπης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανησυχώ γιατί η Ευρώπη φοβάται...»
Τις ανησυχίες του για τους χειρισμούς της Ευρώπης στην προσφυγική-μεταναστευτική κρίση εξέφρασε ο υπουργός μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, λίγες ώρες μετά την σύσκεψη υπουργών στο Άμστερνταμ.
«Ανησυχώ γιατί η Ευρώπη φοβάται...»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το βλέμμα στην Ευρώπη της κρίσης οι ΗΠΑ
Πυκνώνουν οι επαφές του αμερικάνικου παράγοντα με την Ελλάδα καθώς η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κρίση στη ζώνη του ευρώ δημιουργούν ένα ρευστό περιφερειακό περιβάλλον.
Με το βλέμμα στην Ευρώπη της κρίσης οι ΗΠΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
M. Χρυσοχοΐδης: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στα νησιά
Έκκληση προκειμένου οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για την κοινή αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών, απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
M. Χρυσοχοΐδης: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στα νησιά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικοινωνία Τσίπρα – Κόντε πριν τη «μίνι» σύνοδο κορυφής
Λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο των ηγετών επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με...
Επικοινωνία Τσίπρα – Κόντε πριν τη «μίνι» σύνοδο κορυφής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Τζ. Μπάιντεν για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση
Απαλλαγμένος από τα κυβερνητικά αξιώματα, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξή του στον Κυριακάτικο Τύπο μιλά για την Ελλάδα, την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, το Κυπριακό και...
Ο Τζ. Μπάιντεν για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην ελληνική κρίση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας