Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προαγωγή και... έξω

Ο μέχρι χθες προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, στη θέση του βοηθού της νέας επιτελάρχου, Ζαχαρούλας Τσιριγώτη

Προαγωγή και... έξω

  • A-
  • A+

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η τοποθέτηση του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη, προκαλώντας πολιτική επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και πυροδοτώντας την κυκλοφορία δεκάδων πληροφοριών, σεναρίων και φημών.

Η εικόνα όμως άλλαξε άρδην αργά το απόγευμα, όταν από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. -όπως προκύπτει από έγγραφο που αποκάλυψε αποκλειστικά το efsyn.gr- αποφασίστηκε να μετατεθεί στη θέση του βοηθού της νέας επιτελάρχου, Ζαχαρούλας Τσιριγώτη.

Ως τότε η εντύπωση όλων ήταν ότι ο υποστράτηγος θα παρέμενε στη θέση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αφού -κατά τη διάρκεια της ημέρας- είχε εκδοθεί ανακοίνωση από το Αρχηγείο, στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Εγινε δεκτή η προσφυγή του Υποστρατήγου ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Εμμανουήλ και ακυρώθηκε η τοποθέτησή του στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού».

Ανακοίνωση, η οποία «μεταφράστηκε» ως υπαναχώρηση της απόφασης να μετατεθεί από τη Διεύθυνση ο υποστράτηγος, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, και ότι η ηγεσία αποδεχόταν ότι ο Μ. Σφακιανάκης θα παρέμενε σ’ αυτήν, όπως επιθυμούσε.

Διχογνωμία

Η ανακοίνωση μάλιστα δίχαζε τους αστυνομικούς σε εκείνους που υποστήριζαν ότι δεν είναι δυνατόν να απομακρύνεται ένας από τους πλέον επιτυχημένους αξιωματικούς που είχε στήσει ουσιαστικά τη Δίωξη και σε εκείνους που έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν να είναι ένας αξιωματικός «ισόβιος προϊστάμενος» στην ίδια υπηρεσία. Ιδίως, όταν μέσω της υπηρεσίας αυτής οι αξιωματικοί έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευαίσθητες πληροφορίες των πολιτών.

Εκτός από τους υποστηρικτές του υποστράτηγου, εξάλλου, υπήρχαν ανώτεροι αξιωματικοί, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η τοποθέτησή του στη θέση του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης δεν ήταν υποβάθμιση, αλλά αντιθέτως άνοδος στην ιεραρχία. «Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο στους τρεις πρόσφατους Αρχηγούς προέρχονται από την ίδια θέση που είχε αποφασιστεί να τοποθετηθεί.

Τόσο ο νέος αρχηγός όσο και κ. Παπαγιαννόπουλος προέρχονταν από εκεί. Για έναν ανερχόμενο εξάλλου αξιωματικό, η απόκτηση εμπειρίας είναι κάτι που λειτουργεί θετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες αξιωματούχος.

Ολα αυτά πήραν τέλος αργά χθες το απόγευμα, όταν εξεδόθη από το Αρχηγείο η νεότερη απόφαση, με την οποία ο υποστράτηγος τοποθετούνταν βοηθός της επιτελάρχου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη. Κρίθηκε ότι λόγω του φορτίου που η κυρία Τσιριγώτη επωμίζεται, έχοντας στην ευθύνη της τόσο την οργάνωση του Σώματος όσο και τη διαχείριση του μεταναστευτικού –στο οποίο και έχει διακριθεί-, χρειάζεται να τοποθετηθεί κάποιος υποστράτηγος, για να μοιραστεί το βάρος.

Ετσι αποφασίστηκε να τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος -εκτός των άλλων καθηκόντων του- θα έχει και την εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι γνώσεις -δε- και η εμπειρία τους από τη συγκεκριμένη υπηρεσία εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν και στη διοίκηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία θα ανατεθεί -όπως προβλέπεται εξάλλου σε Διευθύνσεις- σε ταξίαρχο.

Το χρονικό

Με την απόφαση μάλιστα αυτή φαίνεται ότι το θέμα της μετακίνησης του υποστράτηγου, που χθες βρέθηκε στην «ημερησία διάταξη» της επικαιρότητας, έβαινε προς την εκτόνωσή του. Παρ’ όλα αυτά η ημέρα είχε ξεκινήσει εκρηκτικά, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Δημήτρη Κυριαζίδη, που χαρακτήρισε «ακατάληπτο ανοσιούργημα» την απομάκρυνση του κ. Σφακιανάκη και υποστήριξε ότι στις κρίσεις υπήρξε «μπαράζ αναξιοκρατίας», απάντησε: «Υιοθετείτε τον ντόρο που έγινε.

Η αντίληψη του υπουργείου και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. έχει να κάνει με τις ικανότητες προσφοράς που έχουν στο κοινωνικό σύνολο και όχι με τις ικανότητες που έχουν στις δημόσιες σχέσεις ή στον χρόνο που διαθέτουν στα μέσα ενημέρωσης».

Προσέθεσε ακόμη σχετικά με τις κρίσεις που γίνονταν από τις προηγούμενες ηγεσίες ότι «τα υπηρεσιακά συμβούλια εξεπλάγησαν, όταν τους είπαμε “κρίνετε κατά συνείδηση”. Είχαν μάθει αλλιώς τόσα χρόνια» και πως «δεν έχει καταλάβει η Ν.Δ. ότι η ιδιοκτησιακή αντίληψη έχει παρέλθει».

Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το ίδιο θέμα κατέθεσαν και οι βουλευτές Λ. Αυγενάκης της Ν.Δ., Οδ. Κωνσταντινόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αρκαδίας και Γ. Αμυράς από το Ποτάμι.

Σε αυτή χαρακτήριζαν την απομάκρυνση Σφακιανάκη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «καρατόμηση» που «αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τον άκρατο κομματισμό και την παντελή έλλειψη αξιοκρατίας της κυβέρνησης», την οποία κατηγορούσαν ότι «ικανοποιεί τις κομματικές της ορέξεις» και ότι «τιμωρεί τη σκληρή δουλειά, την επιτυχία και την αξιοκρατία και θυσιάζει την ασφάλεια των πολιτών».

Οι τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού στη Βουλή δεν άργησαν να βρεθούν στο στόχαστρο σχολιαστών που ισχυρίζονταν ότι ήταν «απόλυτα έκθετος» -ειδικά με την ανακοίνωση της αποδοχής της προσφυγής του κ. Σφακιανάκη- και τον καλούσαν να παραιτηθεί. Διαδιδόταν ακόμα ότι η ανάκληση της μετάθεσης του υποστράτηγου έγινε ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού και ακόμη ότι είχε δημιουργηθεί πρόβλημα στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την υποβληθείσα παραίτηση του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, έκαναν τη σεναριολογία να φτάσει ώς το να προαναγγέλλει ανασχηματισμό αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το σενάριο διακινούνταν τόσο έντονα ώστε συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκαν στις επικοινωνίες τους με τους δημοσιογράφους να τονίζουν συχνά ότι δεν υπήρξε παρέμβαση του πρωθυπουργού και ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Νίκου Τόσκα.

  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Μ. Καραμαλάκης αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Στην εφαρμογή της προειλημμένης απόφασης να διατηρηθεί στη θέση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ο αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, που ως υπαρχηγός εκτελούσε ήδη τα χρέη του εξαναγκασμένου σε παραίτηση αντιστράτηγου...
Ο Μ. Καραμαλάκης αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός, ανικανοποίητοι οι συνδικαλιστές
Το θεώρημα του «νόμου και τάξης» ανέπτυξε ο Κυρ. Μητσοτάκης στους 1.500 νέους ειδικούς φρουρούς, οι εκπρόσωποι των οποίων δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν ακολουθούνται...
Ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός, ανικανοποίητοι οι συνδικαλιστές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι «επιτυχίες» της ΕΛ.ΑΣ. απάντηση στην… «ακραία καταστολή»
Τις «επιτυχίες» της Ελληνικής Αστυνομίας απαριθμεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε το κόμμα της Κουμουνδούρου περί αναβίωσης «σκοτεινών...
Οι «επιτυχίες» της ΕΛ.ΑΣ. απάντηση στην… «ακραία καταστολή»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δύο παλιοί γνώριμοι
Δύο γνωστοί από τα παλιά, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Λευτέρης Οικονόμου, είναι τα... νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τις δύο «ηλεκτρικές» καρέκλες στο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Για τέταρτη φορά ο...
Δύο παλιοί γνώριμοι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε αναμμένα κάρβουνα ο Καμμένος
Ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ. αναζητεί τις λεπτές ισορροπίες οι οποίες θα του επιτρέψουν να ξεπεράσει ανώδυνα τη φουρτούνα που προκάλεσε στο κόμμα του το Μακεδονικό και τους «πονοκεφάλους» στις σχέσεις του με τον...
Σε αναμμένα κάρβουνα ο Καμμένος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοινούς κανόνες εμπλοκής θέλει ο Καμμένος
Φωτιά στον δημόσιο διάλογο για την αποστρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας έβαλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος στην εισαγωγική ομιλία του στο 6ο Ετήσιο Συνέδριο της Exposec-Defenseworld...
Κοινούς κανόνες εμπλοκής θέλει ο Καμμένος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας