Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυβερνητικές αιχμές εναντίον 4 χωρών της Κεντρικής Ευρώπης

Η κυβέρνηση άσκησε έντονη κριτική σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Κυβερνητικές αιχμές εναντίον 4 χωρών της Κεντρικής Ευρώπης

  • A-
  • A+

Tις θέσεις της εντός και εκτός συνόρων προσπαθεί να «ξεκαθαρίσει» η κυβέρνηση, ενώ τα στενά χρονικά περιθώρια θέτουν μετ' επιτάσεως την ανάγκη για ταχεία διευθέτηση των κάθε λογής ανοιχτών ζητημάτων, που είναι συνδεδεμένα πλέον με την αξιολόγηση. 

Η κυβέρνηση άσκησε έντονη κριτική σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για την ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της Ε.Ε. και να αποφευχθεί η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συζήτηση με τους Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μέζιερ με το προσφυγικό στο επίκεντρο στους οποίους τόνισε ότι «η Ελλάδα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια ώρα οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι αμείλικτοι».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι όλοι πρέπει τηρήσουν τις δεσμεύσεις που επίσης έχουν αναλάβει.

Η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού κατά την επόμενη χρονική περίοδο με έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης  Ε.Ε.-Τουρκίας, και ιδιαίτερα στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, και την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

«Απαράδεκτες οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα»

H κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα και εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την τάση ορισμένων χωρών τής Κεντρικής Ευρώπης να έχουν εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την επίσημη πολιτική της Ε.Ε.

Πηγές του Μαξίμου υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων της Ε.Ε. για το προσφυγικό, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε εθνικό επίπεδο από πολλά κράτη που δεν τηρούν την πολιτική της Ευρώπης,.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών «blame game» δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. «Επιτυχία μπορεί να είναι μόνο η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές. Η θέση αυτή, έχει την υποστήριξη της πλειονότητας των κρατών-μελών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που «βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου».

«Προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική»

Στο σημείο αυτό, η Αθήνα συγκεκριμένα σημειώνει ότι «παρά την κοινή δέσμευση της Ε.Ε. στο προσφυγικό, μια σειρά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης -Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία-, προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η πολιτική αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Την προσπάθεια να κλείσουν τα σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
  • Την άσκηση απαράδεκτων πιέσεων προς την Ελλάδα να αποστεί από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο.
  • Την άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.
  • Την κατάθεση "ιδεών" άσχετων με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητων για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο.

Οι προτάσεις αυτές:

  • Ενσωματώνουν μια απαράδεκτη ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.
  • Αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
  • Διασπούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.

«Αναγκαία πιο αποφασιστική απάντηση από Ευρώπη»

Η Αθήνα θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι σε μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά δεν είναι ακόμα η απαιτούμενη, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης για να προσθέσουν: 

«Μια πιο αποφασιστική απάντηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτή τη στιγμή αναγκαία, προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τον τρόπο που έχει αποφασίσει».

Κατά συνέπεια, «ούτε οι προσφυγικές ροές μπορούν να ανακοπούν, ούτε το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φράχτες, κλειστά σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης.

»Η αποφασιστική υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και της συμφωνίας με την Τουρκία είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος».

«Δεν τίθεται θέμα εξόδου από τη Σένγκεν»

Από την πλευρά τους ευρωπαϊκές πηγές, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. «Ο μηχανισμός αξιολόγησης είναι μια τυποποιημένη, συνήθης διαδικασία για κάθε κράτος-μέλος».

Ωστόσο, αναφέρονται στην έκθεση αξιολόγησης με την οποία έγιναν συστάσεις προς την Ελλάδα, η οποία έχει προθεσμία τριών μηνών για να ολοκληρώσει τις διορθωτικές δράσεις.

Οι κοινοτικές πηγές σημειώνουν ότι η κατασκευή των hotspots, η επανενεργοποίηση του προγράμματος επιστροφών, η μετεγκατάσταση, οι χώροι υποδοχής και βοήθεια στη διαχείριση των συνόρων της Ελλάδας αποτελούν τις προτεραιότητες της Ε.Ε.

Μάλιστα, δηλώνουν ότι οι Γερμανία, Αυστρία και Σουηδία που επανέφεραν τους προσωρινούς ελέγχους βάσει των άρθρων 24 και 25, μετά το πέρας έξι μηνών, δηλαδή μετά τον Μάιο, πρέπει να άρουν τους ελέγχους στα σύνορα. Αν διαπιστωθεί διαρκές έλλειμμα στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μια χώρας, μπορεί βάσει του άρθρου 26, οι συνοριακοί έλεγχοι να παραταθούν ως και δυο χρόνια.

Αναφορικά με τα hotspots, προχωράει η κατασκευή τριών από τα πέντε, σε Λέρο, Χίο και Λέσβο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Στη Σάμο μπορεί να ξεκίνησε η κατασκευή με καθυστέρηση, συνεχίζεται όμως γρήγορα, ενώ για την Κω η πρόθεση παραμένει, αλλά αντιμετωπίζονται δυσκολίες προς το παρόν. Οι εκκρεμότητες για τον εξοπλισμό των hotspots λύθηκαν και οι συσκευές λήψης αποτυπωμάτων έχουν αποσταλεί.

Επισημαίνουν ότι 18.000 θέσεις είναι διαθέσιμες ήδη στην Ελλάδα για την υποδοχή των προσφύγων και αυτές αφορούν υφιστάμενες δομές βραχυπρόθεσμης, μακροπρόθεσμης υποδοχής και πρώτης απομάκρυνσης.

Οι ίδιες πηγές μιλούν γι άλλες «8.000 θέσεις θα δημιουργηθούν σε δυο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μια κοντά στην Αθήνα και μια κοντά στη Θεσσαλονίκη, οπότε πρέπει να βρεθούν οι υπόλοιπες 4.000 για να επιτευχθεί ο στόχος της φιλοξενίας 30.000 ανθρώπων, όπως έχει δεσμευτεί η Ελλάδα. Από τις 20.000 θέσεις που έχει αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχουν εξασφαλιστεί οι 12.000».

Στο θέμα της μετεγκατάστασης απαντούν ότι «δεν πηγαίνει τόσο γρήγορα, μόνο 220 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί, για αυτό και τα κράτη-μέλη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους»

Σχετικά με τις επιστροφές ανθρώπων στην Τουρκία, οι ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως «υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά δεν έχει εφαρμοστεί από όταν υπογράφηκε». 

»Οι εθελούσιες επιστροφές, από τη στιγμή που αποκαταστάθηκε η χρηματοδότηση του προγράμματος, λειτουργούν, και από τον Ιανουάριο έχουν επιστραφεί 1.200 άτομα από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, και υπάρχουν πολλές αιτήσεις.

»Δεδομένου πως κάθε κράτος-μέλος έχει το δικό του κατάλογο "ασφαλών χωρών", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει κοινή λίστα ασφαλών χωρών (όπως τα Δυτικά Βαλκάνια και η Τουρκία). Πολλά κράτη-μέλη έχουν προβεί σε συμφωνίες με επιμέρους κράτη, όπως το Πακιστάν και το Μαρόκο για επιστροφές και η Επιτροπή μαζί με τα μέλη προσπαθεί να θεσπίσει κίνητρα και αντικίνητρα για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητούνται επειγόντως σύμμαχοι
Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό και με δεδομένους τους κινδύνους για την Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας με την παρουσία του στις συναντήσεις στο Παρίσι τόσο των Σοσιαλδημοκρατών...
Ζητούνται επειγόντως σύμμαχοι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανάμεσα στην τουρκική αδιαλλαξία και τον ευρωπαϊκό κυνισμό
Επιδεινώνεται ραγδαία η κατάσταση στο προσφυγικό μετά την απόφαση των δυτικών Βαλκανίων να κλείσουν τα σύνορά τους. Η κυβέρνηση προειδοποιεί για επιβολή βέτο εάν τα υπόλοιπα κράτη συνεχίσουν την τακτική της...
Ανάμεσα στην τουρκική αδιαλλαξία και τον ευρωπαϊκό κυνισμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συστάσεις», δεσμεύσεις και στη μέση η Σένγκεν
Το προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων επικύρωσε η Επιτροπή Αξιολόγησης Σένγκεν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Νατάσα Μπερτό. Την Τρίτη θα παρουσιαστεί ένα πρώτο...
«Συστάσεις», δεσμεύσεις και στη μέση η Σένγκεν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κυβέρνηση υλοποιεί τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τα hotspots
Μήνυμα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, επαναλαμβάνοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα «δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών». «Προσπαθούμε να...
Η κυβέρνηση υλοποιεί τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τα hotspots
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα εναντιωθεί στο νεοφιλελευθερισμό»
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα υποστηρίξει τις θεμελιώδεις ιδέες και αρχές της Ε.Ε ήτοι την αλληλεγγύη, την δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή. Χρειαζόμαστε ένα πρόεδρο που θα εναντιωθεί στον...
«Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα εναντιωθεί στο νεοφιλελευθερισμό»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η Ε.Ε βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού»
Τις σημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε ειδικά με την προσφυγική κρίση και την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης, τονίζοντας πως η Ευρώπη «βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στο οποίο πρέπει να παρθούν...
«Η Ε.Ε βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας