Ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση με τους Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μέζιερ με το προσφυγικό στο επίκεντρο στους οποίους τόνισε ότι «η Ελλάδα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια ώρα οι αροθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι αμείλικτοι».
Ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και επισήμανε ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι όλοι θα πρέπει τηρήσουν τις δεσμεύσεις που επίσης έχουν αναλάβει.
Η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος κατά την επόμενη χρονική περίοδο με έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, και ιδιαίτερα στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, και την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.
Παράλληλα, συζητήθηκε η παροχή τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού στην Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών.
Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
«Είχαμε ένα ειλικρινή και γόνιμο διάλογο με τον πρωθυπουργό», ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.
Ο κ. Καζνέβ αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει μέσα στο 2016 τις ίδιες ροές με εκείνες του 2015, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στην ανάγκη να ενισχυθεί η FRONTEX. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα ενισχυθεί με ειδικούς στον έλεγχο πλαστών εγγράφων.
Πάντως και οι δύο υπουργοί λίγο πριν συναντηθούν με τον πρωθυπουργό φρόντισαν να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς την Αθήνα.
Ο Μπερνάρ Καζνέβ από τη Λέσβο, όπου βρέθηκε χθες, μίλησε σε αυστηρό ύφος τονίζοντας την ανάγκη της... επιβίωσης της ζώνης Σένγκεν και προειδοποίησε ότι «κανένας δεν μπορεί να διεκδικήσει να απαλλαγεί από τις ευθύνες του».
Από την πλευρά του ο Τόμας ντε Μέζιερ δηλώνει, μέσω συνέντευξής του στην «Καθημερινή», ότι «η Ελλάδα οφείλει να κάνει όσα της αναλογούν».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και των έμπιστων της Άνγκελας Μέρκελ αποφεύγει να θέσει ζήτημα αποχώρησης κάποιας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, ωστόσο, επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετές δεσμεύσεις για να υλοποιήσει.
Το παράδοξο, πάντως, είναι πως και οι δύο υπουργοί φαίνεται να τα βλέπουν όλα καλά αναφορικά με τις ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις των χωρών τους, ενώ τόσο ο Καζνέβ όσο και ο ντε Μέζιερ διαφημίζουν πως Γαλλία και Γερμανία έχουν υπάρξει οι πιο αλληλέγγυες χώρες προς την Ελλάδα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας