Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν θα κάνουμε διαπραγματεύσεις μέσω διαρροών»

«Αν μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις, όπως στο παρελθόν, το πρόγραμμα θα αποτύχει», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

EUROKINISSI

«Δεν θα κάνουμε διαπραγματεύσεις μέσω διαρροών»

  • A-
  • A+

Θέσεις μάχης για ασφαλιστικό και δημοσιονομικά παίρνουν κυβέρνηση και ΔΝΤ εν όψει της πρώτης αξιολόγησης που ξεκινά, η οποία μετά τον πόλεμο μηνυμάτων ένθεν κακείθεν στον οποίο έχουν επιδοθεί οι δύο πλευρές προμηνύεται να είναι ιδιαίτερα «καυτή».

Η κυβέρνηση, ενοχλημένη από τις διαρροές του ΔΝΤ για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην οικονομία ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κάλεσε το Ταμείο να «ξεκαθαρίσει» τη θέση του στα δύο αυτά ζητήματα.

«Δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών», διεμήνυσε σε υψηλούς τόνους χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνοντας μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι τα επικοινωνιακά παιχνίδια πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν…

Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία μια πολύμηνη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο.

Μπορεί μια νέα παρατεταμένη πιστωτική ασφυξία να μην αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη χώρα και τον προϋπολογισμό -δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 4 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθούν στο πρώτο τρίμηνο-, πλην όμως, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το πρόγραμμα θα «απορρυθμιστεί» και η χώρα δεν θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα.

«Αν μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις, όπως στο παρελθόν, το πρόγραμμα θα αποτύχει», τόνισε ο υπουργός δίνοντας έμφαση στην έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ακολουθήσουν ευθύς αμέσως οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ο «φάκελος» αυτός θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς, ώστε τον Ιούνιο να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το χρέος που θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία.

«Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα», είπε ο υπουργός αναγνωρίζοντας τους σκληρούς όρους που έχουν βάλει οι τεχνοκράτες του Ταμείου στο ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά.

Ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να διαπραγματευτεί μαζί του. «Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με το ΔΝΤ, αρκεί και αυτό να θέλει να τελειώσουμε τη συζήτηση σε εύλογο χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ωστόσο, κάλεσε το Ταμείο να αποσαφηνίσει εάν οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις, που εμφανίζονται ως διαρροές στον Τύπο, είναι όντως δικές του διαρροές, ειδάλλως να τις διαψεύσει επισήμως. «Θέλω το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν όντως είναι δικές του διαρροές ή είναι φαντασιώσεις των δημοσιογράφων.

Δημοσιεύσεις ότι το ΔΝΤ απορρίπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είτε είναι διαρροή του ΔΝΤ είτε είναι μια δημιουργική δημοσιογραφία, που δεν είναι ασυνήθιστη στη χώρα μας» τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει διαπραγμάτευση μέσω διαρροών.

Τα τρία κύρια ζητήματα

Τρία είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, τα κύρια ζητήματα της διαπραγμάτευσης: ασφαλιστικό, φορολογικό και δημοσιονομικό. Ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση τόνισε ότι «έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές» ενώ «είναι σημαντικό να μη μειωθούν για 12η-13η φορά οι συντάξεις, για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους».

Από την πλευρά του το ΔΝΤ βάζει πιο ψηλά τον πήχη και για το συνταξιοδοτικό και για το δημοσιονομικό, αλλά ακόμη και σ’ αυτές τις αυξημένες απαιτήσεις η κυβέρνηση είναι ανοιχτή για συζητήσεις και συμβιβασμούς, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, ώστε να «βγαίνουν οι αριθμοί» και να βρεθεί λύση.

Κληθείς να απαντήσει για τα πρόσθετα δημοσιονομικά στοιχεία που έχουν ζητήσει οι δανειστές ο υπουργός είπε ότι αυτά έχουν να κάνουν με τη φορολογική μεταρρύθμιση που βρίσκεται προ των θυρών καθώς και αναλογιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν απάντησε στο ερώτημα που δέχτηκε για τον «εάν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος θα αφορούν τα εισοδήματα του 2015 ή του 2016», πηγές του υπουργείου στη συνέχεια διευκρίνιζαν πως αυτές θα αφορούν τα εισοδήματα του 2016.

Κεντρική θέση σ’ αυτές τις παρεμβάσεις θα έχει και ο νέος φόρος που θα επιβληθεί στα ακίνητα και θα υπολογιστεί με τις μειωμένες αντικειμενικές τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν ένα στα δύο ακίνητα θα αποκτήσει νέα μειωμένη από 5% έως 21% αντικειμενική αξία, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε για τα ακίνητα με τιμή ζώνης έως 600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πολύ ακριβά ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 4.051 ευρώ το τετραγωνικό να μην υπάρξει καμία μεταβολή.

Με δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εξασφαλίσει και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ αναμένονται παρεμβάσεις-αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας.

Ετσι οι ιδιοκτήτες αυτοί μπορεί μεν να δουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να μειώνονται αλλά όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του νέου φόρου ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά για την ακίνητη περιουσία τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Στουρνάρας: Σχέδιο για την ανάπτυξη

Η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης με την ολοκλήρωση του προγράμματος αξιολόγησης, που θα αποτελέσει τον καταλύτη για μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων από την ΕΚΤ, χαλάρωση και τελικά εξάλειψη των capital controls και συμμετοχή της Ελλάδας στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης-ελάφρυνσης χρέους.

Στην παρουσίαση του βιβλίου «A Financial Crisis Manual - Reflections and the Road Ahead» (Εγχειρίδιο Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών Κρίσεων), ο διοικητής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα χάραξης ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Οι σημαντικές προτεραιότητες αυτού του σχεδίου θα πρέπει να είναι η διακοπή της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου και η αύξηση της απασχόλησης για τη νεότερη γενιά.

Ο πρόεδρος της Εurobank, Νίκος Καραμούζης, εκτίμησε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα οριστικά προς το καλύτερο, υπογραμμίζοντας ότι «είτε με αριστερή είτε με δεξιά κυβέρνηση μόνο οι επενδύσεις αποτελούν τη βάση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος». Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στο θέμα της κοινωνικής συνοχής.

Οπως είπε, σημαντικό πολιτικό ζητούμενο είναι ότι «το μέρισμα της εθνικής αναπτυξιακής επιτυχίας και των μεταρρυθμίσεων πρέπει να αφορά τελικά το σύνολο των πολιτών». Χαρακτήρισε «χωρίς μέλλον αναπτυξιακές επιλογές χωρίς κοινωνική συνοχή, που ενισχύουν την ευμάρεια και τα προνόμια των λίγων, επιρρίπτουν το κόστος στους αδύναμους, χωρίς να προσφέρουν δουλειές, ευκαιρίες, προοπτική, κοινωνική προστασία στους πολλούς».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρία «όπλα» αλλάζουν τους όρους της διαπραγμάτευσης
Η μικρότερη σε σχέση με τα αναμενόμενα επίπεδα ύφεση του 2015, η θετικότατη -ώς τώρα- πορεία του προϋπολογισμού και το «μαξιλάρι» στις εισπράξεις αποτελούν τα ατού του Ευκλείδη Τσακαλώτου στα... χαρακώματα της...
Τρία «όπλα» αλλάζουν τους όρους της διαπραγμάτευσης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μάχη» με τους θεσμούς
Σκληρή «μάχη» με το κουαρτέτο των θεσμών δίνει η κυβέρνηση να μην ενταχθούν στη «λίστα» με τα νέα προαπαιτούμενα που μας ζητούν οι δανειστές η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και των φόρων υπέρ τρίτων, μαζί με...
«Μάχη» με τους θεσμούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυθία ο Πολ
​Με τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν δευτερευόντως, ολοκληρώνεται σήμερα το «πρώτο ημίχρονο» της αναμέτρησης της ελληνικής αποστολής στην Ουάσινγκτον. Το δεύτερο θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου...
Πυθία ο Πολ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή
Το θέμα της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος απασχόλησε τη συνάντηση του λεγόμενου Washington Group. Οι βασικοί «παίκτες» μπορεί να μην άνοιξαν τα χαρτιά τους, όμως άφησαν να διαφανούν τα πρώτα σημάδια...
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεταμνημονιακή εποχή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ημέρωμα της... Κριστίν
Εδιναν και έπαιρναν τα χαμόγελα και τα καλά λόγια για την «αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών» στη συνάντηση Τσίπρα - Λαγκάρντ. Ελληνική πλευρά και ΔΝΤ δεσμεύτηκαν...
Το ημέρωμα της... Κριστίν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοντά σε «τρίτο στεφάνι» με το ΔΝΤ
Υπό το φως των καλύτερων εκτιμήσεων για το πλεόνασμα του 2018 από το ΔΝΤ, που ανεβάζει στο 2,6% του ΑΕΠ τον πήχη έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,2%, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον η...
Κοντά σε «τρίτο στεφάνι» με το ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας