• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.3°C / 34.0°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.7°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 34.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 33.0°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 30.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.9°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.3°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.0°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  43%
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Φοροδιαφυγή και λίστες ξανά στο προσκήνιο

 • A-
 • A+

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η αξιοποίηση των πληροφοριών από τις λίστες εξωτερικού είναι μια από τις κεντρικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ. ΕΛΛ. Και αυτό το μήνυμα έστειλαν για ακόμη μια φορά τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Πρωταγωνιστής για το ζήτημα, αυτό το σαββατοκύριακο, ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς. Από τον Γερμανό πολιτικό, άλλωστε, έχει πάρει και το όνομά της η περίφημη λίστα.

EUROKINISSI

Τον Β. Μπόργιανς υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικές τις πληροφορίες που έχει λάβει η Ελλάδα και τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί»

Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Ο κ. Μπόργιαρνς αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία όταν κατά την κρίση που τους είχε πλήξει το 2008 και το 2009, και όταν αξιοποιήθηκαν τέτοιες λίστες αποδίδοντας έσοδα στο δημόσιο.

«Καλό θα ήταν να αξιοποιούνται τέτοιες λίστες και όχι μόνο να γίνονται περικοπές δαπανών», σχολίασε ο κ. Μπόργιαρνς όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τους εταίρους για τα έσοδα που θα μπορούσαν να προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής», είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μπόργιανς είπε στον πρωθυπουργό ότι από το 2012 είχαν διαβιβάσει στην Ελλάδα στοιχεία που θα βοηθούσαν στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση.

«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν είχαν την πολιτική βούληση αλλά στενοί συνεργάτες τους βρίσκονταν μέσα στις επίμαχες λίστες», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι«μόλις χθες επιβλήθηκε πρόστιμο 3,3 εκατομμυρίων ευρώ στον κ. Παπασταύρου, συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού. Γνωρίζουμε τις τεχνικές δυσκολίες για την ανεύρεση μαύρου χρήματος πίσω από off shore εταιρείες. Αλλά η πολιτική μας βούληση είναι ξεκάθαρη και πιστεύω ότι με την υποστήριξή σας θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα».

EUROKINISSI

«Ο Τσίπρας θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή»

Ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, διαπιστώνει ότι «ο Τσίπρας θέλει πραγματικά να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή» προσθέτοντας ότι «μπορεί κανείς ασφαλώς να έχει αυτήν την εντύπωση, αν δει τι έχει γίνει μέχρι τώρα για την επεξεργασία των δεδομένων, το γεγονός ότι έδρασε αμέσως, το ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία συνεργασίας, την οποία υπογράψαμε».

Επισημαίνει, ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Αθήνα «δεν συνομιλήσαμε απλώς, αλλά έγινε και κάτι. Είναι μια καλή βάση και για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της».

Με τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα, ο Γερμανός υπουργός διευκρινίζει ότι δεν είχε μιλήσει μαζί του πριν τρία χρόνια, την προσφορά συνεργασίας την είχε κάνει όμως στον Ελληνα πρέσβυ στη Γερμανία και τον Ελληνα πρόξενο, «αλλά μετά την ενημέρωση της Αθήνας δεν επανήλθαν» και «δεν υπήρξε καμιά θετική απάντηση». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι, το 2012, η πρόταση που είχε γίνει σχετιζόταν με εκπαίδευση στελεχών και όχι με λίστες. 

H λίστα την οποία παρέδωσε ο κ. Μπόργιανς στην Αθήνα πιστεύει ότι θα έχει καλύτερη τύχη από τη Λίστα Λαγκάρντ. «Εχω την εντύπωση μετά από όσα βλέπω ότι θα πετύχει».

Τι θα περιλαμβάνει...

«Η συνεργασία με τις φορολογικές αρχές του γερμανικού κρατιδίου δεν περιορίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών. Ο φορολογικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είναι ο πλέον σύγχρονος, αποτελεσματικός και επιτυχημένος φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός στη Γερμανία με συνεχή εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων, σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό για αυτοματοποιημένο εντοπισμό και δέσμευση «μαύρου» χρήματος, καθώς και τη νομοθετική ρύθμιση της αυτοκαταγγελίας» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στα θέματα που άπτονται της φορολογίας και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

 • Εκπαιδευτικά προγράμματα για τα στελέχη των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών και των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης (πχ. προγραμματιστές) με έξοδα του γερμανικού κρατιδίου ξεκινούν το Φεβρουάριο. Περίπου 50 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ θα ταξιδέψουν στη Γερμανία για μετεκπαίδευση
 • Μεταφορά και επεξεργασία των νομικών ρυθμίσεων όπως η αυτοκαταγγελία καθώς και η συνεργασία των διοικητικών και δικαστικών αρχών των δύο πλευρών για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με στόχο την ταχύτατη δικαστική διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων με απόλυτο σεβασμό στο κράτος Δικαίου
 • Αποστολή Γερμανών εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα για να συνεισφέρουν στην εφαρμογή και υλοποίηση των κοινώς αποφασισθέντων δράσεων.

Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα επιτυγχάνονται «με την επιβολή προστίμων – ακόμα και σε πρόσωπα που απολάμβαναν πολύ ισχυρής προστασίας, όπως ο κ. Παπασταύρου – και την εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία» τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο ώσπου να αποκατασταθεί οριστικά το αίσθημα φορολογικής δικαιοσύνης σε αυτό τον τόπο.

«Πρότεινα τα στοιχεία από το 2012 αλλά...»

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς είχε συνάντηση και με στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, όπου υπογράφηκε η συμφωνία «για τη διασφάλιση της φορολογικής δικαιοσύνης και την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας τόνισε ότι το κείμενο αυτό «είναι ένα ηχηρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες για τη διασφάλιση φορολογικής δικαιοσύνης».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αποκάλυψε ότι «τα στοιχεία που έδωσε στην κυβέρνηση Τσίπρα με λίστες φοροφυγάδων είχε προσπαθήσει να τα επικοινωνήσει και σε μέλος της πρεσβείας μας, αλλά και σε αναπληρωτή υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης από το 2012. Δεν γνωρίζω τα κίνητρα αλλά αυτό δεν προχώρησε».

Μάλιστα, ο Γερμανός πολιτικός πιέστηκε για να αποκαλύψει ονόματα, ωστόσο απάντησε χαρακτηριστικά «Ίσως αυτό οφείλεται στην περιρρέουσα αναταραχή που υπήρχε εκείνη την εποχή σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ».

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των λιστών ο Μπόργιανς τόνισε ότι οι φορολογικές έρευνες στις υπηρεσίες του κρατιδίου έφεραν 2 δισ. ευρώ πρόσθετα φορολογικά έσοδα μέσω των καταλόγων που αγοράστηκαν με τη μορφή CD.

EUROKINISSI

«Τα ψέμματα τελείωσαν»

Από την πλευρά τους οι αναπληρωτές υπουργοί Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Τρύφων Αλεξιάδης ανέφεραν ότι «δίνουμε σήμα στους Γερμανούς πολίτες και φορολογούμενους ότι η Ελλάδα από μόνη της επιθυμεί την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε και μήνυμα στους δικηγόρους και εισαγγελείς που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας σημειώνοντας «Τα ψέμματα τελείωσαν. Η ασυλία τελείωσε, όπως και τα άβατα. Οποιαδήποτε προσπάθεια να εμποδιστεί η έρευνα είναι δόλια και εκ του πονηρού». Νωρίτερα, αποκάλυψε ότι «τα στοιχεία που φτάνουν στη δικαιοσύνη μέσα από τις εν εξελίξει έρευνες θα ξεκλειδώσουν και άλλες λίστες και θα οδηγήσουν άμεσα σε εξελίξεις που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσαν να γίνουν στην Ελλάδα».

«Δεν έχουμε σχέση με τη διαφθορά»

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης σημείωσε ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με φαινόμενα διαφθοράς, όπως στο προηγούμενο καθεστώς που υπήρχαν προβλήματα στο σύστημα διαφθοράς και φοροδιαφυγής».

Προανήγγειλε, ακόμη, νέο νόμο που θα επιτρέπει για τελευταία φορά τη νομιμοποίηση κεφαλαίων στο εσωτερικό και εξωτερικό που δεν έχουν φορολογηθεί ως σήμερα και αμέσως μετά αυξάνονται οι ποινές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρόκληση και για την κυβέρνηση τα Paradise Papers»
Σε δήλωσή του για τα Paradise Papers ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει πικρή πείρα, καθώς μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής...
«Πρόκληση και για την κυβέρνηση τα Paradise Papers»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι λίστες από τη Γερμανία
Τα επόμενα βήματα για τον έλεγχο της νέας λίστας με τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων, η οποία έφθασε στη χώρα από τη Γερμανία, ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον οικονομικό εισαγγελέα.
Οι λίστες από τη Γερμανία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην Κομισιόν η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις
Με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και αναφορά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το μέγαρο Μαξίμου έστειλε στις Βρυξέλλες τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις., η οποία βρίσκεται«υπό εξέταση», όπως...
Στην Κομισιόν η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβερνητική αναδίπλωση μετά την κατακραυγή για τον ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά
«Άδειασε» και με τη βούλα ζωντανά στον αέρα τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τις ανακοινωμένες αναφορολογήσεις από το 6% στο 24% των ειδών υγιεινής από την 1η Ιουλίου.
Κυβερνητική αναδίπλωση μετά την κατακραυγή για τον ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποσχέθηκαν μείωση φόρων για νοικο κυριά και επιχειρήσεις
Ελαφρύνσεις φόρων σε εισόδημα, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ προαναγγέλλει η κυβέρνηση, την ώρα που οι θεσμοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων για το 2019 και το 2020, εάν επιβεβαιωθεί η απόκλιση στους...
Υποσχέθηκαν μείωση φόρων για νοικο κυριά και επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας