Κορυφώνεται σήμερα η περιοδεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς θα περάσει την πόρτα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει με τον ομόλογό του την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επιχειρώντας να διαφανούν οι προθέσεις της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης, υπό το βάρος της χθεσινής επικοινωνίας Τσακαλώτου και Τζακ Λιου (βλ. σελ. 10).
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρει, άλλωστε, στις αποσκευές του τις ιδιαίτερα θετικές συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του σε Ιταλία, Πορτογααλία και Γαλλία, αλλά και τις αντιφατικές δηλώσεις που άκουσε από τον Φινλανδό Αλεξάντερ Στουμπ. Στο Άμστερνταμ χτες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ συνάντησε έναν « πολιτικό, που θέλει να βρει λύσεις».
Σύμφωνα με συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ διευκρίνισε ότι η πρόσφατη αναφορά του για τη «διάρκεια μηνών» της αξιολόγησης είχε σχέση με το σύνολο της λύσης, δηλαδή και την ελάφρυνση του χρέους.
Στα χέρια των ομολόγων του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δίνει δύο έγγραφα, στα οποία περιγράφονται και αναλύονται οι 74 δράσεις και μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του 2015.
Στα έγγραφα, συνολικά 15 σελίδων, περιλαμβάνονται αναλυτικά οι «δομικές μεταρρυθμίσεις» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη Δικαιοσύνη, την Υγεία, το ασφαλιστικό, τη φορολογία, την ανταγωνιστικότητα, τη δημόσια διοίκηση και άλλες πτυχές της κοινωνικής ζωής.
Οι περισσότερες «δράσεις» αφορούν τη φορολογική πολιτική (20) και την ανταγωνιστικότητα (12), ενώ ο υπουργός έχει παρουσιάσει και τις επιπτώσεις, αλλά και τις ανάγκες για την ελληνική πραγματική οικονομία, που απορρέουν από την προσφυγική κρίση.
Στην εισαγωγή της παρουσίασης οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «τεράστιες προσπάθειες για την υιοθέτηση των οικονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων», οι οποίες μάλιστα «επηρεάζουν τα σημαντικότερα πεδία του ελληνικού κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας». Επισημαίνεται δε χαρακτηριστικά ότι τα συγκεκριμένα μέτρα έχουν ενσωματωθεί «μέσα σε μια πολύ σύντομη περίοδο».
Οι επισημάνσεις αυτές συνθέτουν ένα ξεκάθαρο «μήνυμα» της Αθήνας προς τους εταίρους: Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει περισσότερα από ποτέ, έχει επιδείξει εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις, εξ ου και η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί ταχέως και επιτυχώς.
Ζεστή υποστήριξη
Οι μέχρι τώρα συναντήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου κρίνονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες από το επιτελείο του. Ο Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε ως ο πιο «θερμός» και υποστηρικτικός στη συνάντησή τους στο Παρίσι, αναγνωρίζοντας την πορεία που έχει διανύσει η Αθήνα μέχρι τώρα.
Οι τοποθετήσεις του Ιταλού Πιερ Κάρλο Παντοάν απηχούσαν μεν την εμπιστοσύνη που δείχνει η Ρώμη στην ελληνική κυβέρνηση, εμφανιζόταν όμως και προβληματισμένος για την πορεία της ευρωζώνης, ιδιαίτερα μιας και η Ιταλία βρίσκεται σε ευαίσθητο σημείο.
Εξ ου και έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το προσφυγικό, ενώ οι επισημάνσεις του αφορούσαν τη δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος, στο οποίο το τραπεζικό σύστημα διά της ενοποίησής του θα μπορέσει να λειτουργήσει επαρκώς.
Ο δε Πορτογάλος και Σοσιαλιστής Μάριο Σεντένο εμφανίστηκε σαφώς πιο συγκρατημένος, καθώς η πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του δεν έχει δώσει στην κυβέρνησή του τη δυνατότητα να διαμορφώσει μια συνολική ευρωπαϊκή ατζέντα.
Δήλωσε όμως διαθέσιμος για συνέχιση των επαφών του με την ελληνική κυβέρνηση, αφήνοντας την εντύπωση ότι θα κινηθεί στον αντίποδα όσων έπραξε η προκάτοχός του, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε, η οποία διακρινόταν για την αυστηρότητά της έναντι της Ελλάδας.
Σχετικά ενθαρρυντικές ήταν οι δηλώσεις του Φινλανδού ΥΠΟΙΚ, ο οποίος διαβεβαίωσε μεν ότι «δεν υπάρχει θέμα Grexit» καθώς λέγονται «καλά λόγια για την Ελλάδα και από άλλες χώρες και μέσα στο Eurogroup».
Ωστόσο, ο Αλεξάντερ Στουμπ τάχθηκε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αφήνοντας την αίσθηση ότι ο «σκληρός πυρήνας» της λιτότητας πιθανόν να υψώσει ισχυρό ανάχωμα στις επόμενες διαβουλεύσεις.
Υπουργικό συμβούλιο για τη δημόσια διοίκηση
Συνεδριάζει σήμερα στις 5 το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, του οποίου έχει επιληφθεί ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.
Για το θέμα έχουν συσκεφθεί επανειλημμένα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε έτερη σύσκεψη αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα δημόσια έργα και τη διαφάνεια στις διαδικασίες ανάληψης και εκτέλεσής τους.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας