• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 21.7°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.0°C / 16.0°C
  3 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.7°C
  2 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 3.9°C / 16.0°C
  0 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 3.9°C / 19.0°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.0°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.0°C / 20.0°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.8°C
  2 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  1 BF
  41%
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το ασφαλιστικό

Μπαράζ επαφών του υπουργού Εργασίας

EUROKINISSI-ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το ασφαλιστικό

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συνεχόμενες επαφές είχε από το πρωί της Δευτέρας με τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στο σχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι συζητήσεις με τους «θεσμούς» ξεκινούν άμεσα και αναμένονται δύσκολες, ενώ οι Τσίπρας-Κατρούγκαλος θα επιδιώξουν ανοίγματα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης

Ο κύβος ερρίφθη για τη  επίλυση του ασφαλιστικού και προβλέπει κλιμακωτούς συντελεστές αναπλήρωσης -για κάθε χρόνο- με βάση τις περιόδους ασφάλισης.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας -170 σελίδων- παραδόθηκε στους πολιτικούς αρχηγούς και αναμένεται επίσης να αποσταλεί στους «θεσμούς».

Σύμφωνα με διαρροές, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια διαμορφώνονται στο 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια 1,16%, από 24 έως 27 1,29%, από 27 έως 30 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου, γεγονός που δίνει κίνητρο στους νέους εργαζόμενους να «χτίζουν» το συντοξιοδοτικό τους -με τις μεγαλύτερες δυνατές αποδοχές- δημιουργώντας αντικίνητρα για τη «μαύρη» εργασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αν υιοθετηθεί το σχέδιο αυτό, συγκρατείται η συνταξιοδοτική δαπάνη έως το 2060 ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται οι χαμηλόμισθοι.  

Στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου 

Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί έως το βράδυ στους «θεσμούς». Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας και τη διαδικασία της διαβούλευσης.

Ενοποίηση Ταμείων

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετονομάζεται σε Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και αποτελεί το μοναδικό φορέα παροχής κύριας κοινωνικής ασφάλισης.

Στον ΕΦΚΑ εντάσσονται από 1.1.2016 όλοι οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ρυθμίζονται στο άρθρο 19 κ.ε., με την εξαίρεση του ΝΑΤ και του ΟΓΑ που διατηρούν αυτοτελή νομική προσωπικότητα για την άσκηση των μη ασφαλιστικών τους αρμοδιοτήτων.

Εθνική Σύνταξη

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, η Εθνική Σύνταξη θα καταβάλλεται σε όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για τουλάχιστον 15 χρόνια, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους ή του έτους της ηλικίας τους στο οποίο, κατά τις οικείες διατάξεις, θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης.

Το ποσό της μειώνεται για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα χρόνων διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου και του 67ου έτους της ηλικίας.

Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου αυτού η Εθνική Σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ κάθε μήνα.

Το ΕΚΑΣ

Θα καταβάλλεται από 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 στους ήδη συνταξιούχους και στους δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου των οργανισμών κύριας ασφάλισης, εκτός του ΟΓΑ, οι οποίοι εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης.

Τα ποσά του επιδόματος

α. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα και μέχρι 7.216 ευρώ καταβάλλεται επίδομα 230 ευρώ μηνιαίως.

β. Για συνολικά ποσά εισοδήματος από 7.216,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 καταβάλλεται ποσό μηνιαίου επιδόματος σύμφωνα με τα παρακάτω:

βα. Από 7.216,01 ευρώ και μέχρι του ποσού των 7.518 ποσό 172,50.

ββ. Από 7.518,01 και μέχρι του ποσού των 7.720 ευρώ, ποσό 115 ευρώ.

βγ. Από 7.720,01 και μέχρι του ποσού των 7.972 ποσό 57,50 ευρώ.

γ. Τα ίδια ως άνω ποσά επιδόματος χορηγούνται και στους συνταξιούχους αναπηρίας που λαμβάνουν πλήρη σύνταξη.

δ. Στους συνταξιούχους γήρατος και αναπηρίας που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη, καθώς και σε όσους συνταξιούχους λόγω γήρατος δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης με χρόνο ασφάλισης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το επίδομα ισούται με τα 2/3 των ανωτέρω ποσών.

Για τους τελευταίους η διαφορά του 1/3 ποσού ΕΚΑΣ που τυχόν δεν είχε καταβληθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσης διάταξης, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δεν χορηγείται.

Eνοποίηση κανόνων

Βασική στόχευση και κύριος πυλώνας της μεταρρύθμισης σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας αποτελεί η «για πρώτη φορά ενοποίηση κανόνων για όλους τόσο ως προς τους κανόνες ασφάλισης όσο και ως τις εισφορές και παροχές. Ενιαία ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών για όλους, στη βάση καταβαλλόμενων αποδοχών ή εισοδήματος και συνεπώς κατάργηση τεκμαρτών εισοδημάτων και ασφαλιστικών κατηγοριών».

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης «στηρίζεται σε αναλογιστική μελέτη πλήρως τεκμηριωμένη και βασισμένη στα νέα οικονομικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια, ώστε να εγγυάται τη βιωσιμότητα των ταμείων και την εις το διηνεκές χορήγηση της δικαιούμενης σύνταξης», σύμφωνα με το υπουργείο.

Ως προς τις εισφορές, «θεσπίζεται νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους, λαμβάνοντας μέριμνα ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις – κύριες και επικουρικές – στο ύψος που καταβάλλονται έως τη δημοσίευση του νόμου. Μέχρι το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις και η διαφορά που θα προκύπτει θα διατηρείται ως προσωπική διαφορά που θα καταβάλλεται αλλά θα συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις.

Αποσκοπώντας στη διασφάλιση των συντάξεων και προκειμένου να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι, προβλέφθηκε αύξηση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης κατά 1,5%, επιμεριζόμενης σε 1% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους», πάντα σύμφωνα με την πρώτη τεκμηρίωση του υπουργείου Εργασίας.

Τέλος, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου, «οι νέες συντάξεις των χαμηλόμισθων όχι απλώς δεν θα μειωθούν, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα έχουν μικρή αύξηση.

Για τις συντάξεις των μεσαίων και μεγάλων εισοδημάτων, προβλέπεται προσωπική διαφορά για διάστημα τριετίας.

Μετά την τριετία, όταν το ΑΕΠ θα έχει ανεβεί, θα αρχίσει να λειτουργεί ως ρήτρα ανάπτυξης η εθνική σύνταξη, που θα καταλήγει σε αυτόματες αυξήσεις».

Το μήνυμα του ΠτΔ προς τους εταίρους στην ΕΕ

«Έφερα το ''σώμα του εγκλήματος''. Αισθάνομαι καλά που σας τη δίνω, γιατί είναι ένα κείμενο που γράφτηκε εδώ και δεν ήρθε μεταφρασμένο και πιστεύω ότι μπορεί να βάλει ένα φρένο στην μακροχρόνια αυτή κρίση του Ασφαλιστικού Συστήματος με ένα δίκαιο κοινωνικά τρόπο» σημείωσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ο υπουργός Εργασίας, αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Προκόπη Παυλόπουλο παρέδωσε το κείμενο των ελληνικών προτάσεων τονίζοντας πως από αύριο ξεκινά «μια σκληρή διαπραγμάτευση που αντανακλά αυτό που θέλει η κοινωνία, να μην μειωθούν οι συντάξεις και να ξανακάνουμε βιώσιμο το συνταξιοδοτικό».

Είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Ο υπ. εργασίας χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως κατεξοχήν εθνικό ζήτημα και υπογράμμισε πως χρειάζεται συστράτευση σε αυτά που μπορούν να συμφωνηθούν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ένα μήνυμα προς τους εταίρους στην ΕΕ για τη διαπραγμάτευση. Συγκεκριμένα, είπε πως οι εταίροι είναι ανάγκη να λάβουν υπόψη τους, ότι το ασφαλιστικό αποτελεί την καρδιά του κοινωνικού κράτους σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι οι λύσεις που πρέπει να προκύψουν είναι ανάγκη να ανταποκρίνονται στην έννοια της δικαιοσύνης.

«Δεν είναι δυνατόν, οι συντάξεις ιδίως, να είναι κάτω απ’ αυτά που οι εργαζόμενοι κατέβαλαν τόσα χρόνια, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το υπόλοιπο μέρος της ζωής τους. Αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τους Εταίρους μας. Γιατί – το τονίζω – αφορά όχι μόνον το Ελληνικό Δίκαιο, αλλά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Και θεωρώ ότι, κατά την συζήτηση, τα ισοδύναμα τα οποία θα προταθούν από την ελληνική πλευρά, πρέπει να αντιμετωπισθούν και υπ’ αυτό το πρίσμα.

Θέλω να πιστεύω - όχι απλώς να ελπίζω, να πιστεύω - ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που κι εκείνη αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση, οι ελληνικές θέσεις θα γίνουν κατανοητές και οι θυσίες του Ελληνικού Λαού επίσης, θα γίνουν κατανοητές».

EUROKINISSI

«Το σχέδιο προβλέπει μείωση στις κύριες συντάξεις»

«Από την πρώτη ενημέρωση την οποία έχουμε προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις» δήλωσε ο Γιάννη Πλακιωτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Βέβαια, ο πρόεδρος της Ν.Δ., όταν ρωτήθηκε εάν αυτό το διάβασε στο σχέδιο ή του το είπε ο κ. Κατρούγκαλος περιορίστηκε στο να δηλώσει «κάναμε μια εποικοδομητική συζήτηση. θα μελετήσουμε το σχέδιο και θα τοποθετηθούμε επισήμως».

Ο κ. Πλακιωτάκης επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο σε κάθε μείωση συντάξεων, αλλά και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μία συναίνεση στο λάθος. Η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου», πρόσθεσε.

«Δεν αγγίζουν τους βολεμένους - Να πάμε σε οικουμενική»

«Να πάμε σε οικουμενική» ήταν η, κλασσική πλέον, απάντηση του Βασίλη Λεβέντη αναφορικά με το ραντεβού που είχε με τον Γιώργο Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό.

«Διαφωνώ αλλά επιφυλάσσομαι να το μελετήσω πριν απαντήσω» δήλωσε αναφορικά με το σχέδιο για μεταρρύθμιση που του παραδόθηκε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων άσκησε κριτική λέγοντας «λέει (σ.σ. ο υπουργός Εργασίας) ότι δεν θα κόψει ούτε κύριες ούτε επικουρικές συντάξεις. Πώς θα γίνει αυτό δεν το καταλαβαίνω».

Συνέχισε λέγοντας «Ήδη δηλώνουν ότι σε ένα χρόνο δεν θα παίρνει κανείς σύνταξη. Κάνουν κι ένα άλλο έγκλημα. Λένε πως όσοι παίρνουν πολλές συντάξεις τους βάζουν πλαφόν 3.000 ευρώ και σε όσους παίρνουν μια πλαφόν 2.200».

«Όταν υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι, αγρότες με 300 ευρώ, κόβουμε το ΕΚΑΣ, θα υπάρχουν συνταξιούχοι με 3.000 το μήνα; Δεν αγγίζουν τους βολεμένους» είπε ο κ. Λεβέντης προσθέτοντας «Υπάρχουν βολεμένοι με διπλές και τριπλές συντάξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ν.Δ. . Τώρα επιβεβαιώνομαι που ζητάω οικουμενική. Βλέπω πως αυτοσχεδιάζουν, τρώνε χρόνο και μεγαλώνουν τις μαύρες τρύπες».

EUROKINISSI

Ο υπουργός Εργασίας είχε και συνάντηση με εκπροσώπους του Ποταμιού, καθώς, επισήμως, ο Σταύρος Θεοδωράκης απουσίαζε εκτός Αθηνών. Ο πρόεδρος του κόμματος, πάντως, με ανάρτησή του στα social media διεμήνυσε ότι δεν επιθυμεί να παραστεί στη συνάντηση την οποία θεωρεί ότι είναι «για τους φωτογράφους».

 

EUROKINISSI

«Ανησυχούμε περισσότερο»

Την πλήρη διαφωνία του με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα τις αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει ώστε το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή.

«Οι ανησυχίες μας για την πορεία του ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης. Καμία επανάπαυση από το συνδικαλιστικό κίνημα και από όλο τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να υπάρχει για την διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

EUROKINISSI

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, «χρησιμοποιεί τα ίδια απαράδεκτα επιχειρήματα των προκατόχων της», και κάλεσε σε αγώνες όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, τον ελληνικό λαό και κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι πρέπει να βροντοφωνάξουν «κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση.

Όχι στη μείωση των συντάξεων

Την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συγκατανεύσει στην μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των εισφορών, εξέφρασε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό.

Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σοβαρά και υπεύθυνα, δήλωσε ότι το κόμμα της λέει ναι στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά, μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου νόμου.

«Στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός μας ζήτησε να κάνουμε απλά μια ευχή για το ασφαλιστικό. Το ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού. Λέμε όχι στην μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, λέμε ναι στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Ας φροντίσουν να αξιοποιήσουν αυτή την στάση μας», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. Και πρόσθεσε: «Οφείλει η κυβέρνηση επιτέλους να διαπραγματευτεί σοβαρά, αποφασιστικά, υπεύθυνα. Να μην οδηγηθούν σε συντάξεις πείνας και φτώχειας. Το ότι συζητάμε πάλι δυστυχώς για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτοί οδήγησαν με την πολιτική τους σε νέα ύφεση, αυτοί ιδεοληπτικά δεν εφήρμοσαν το μεταρρυθμιστικό νόμο 3863 του ΠΑΣΟΚ».

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Η ΛΑ.Ε. καλεί σε παλλαϊκό ξεσηκωμό

Με δήλωσή του, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Λαϊκής Ενότητας, Δημήτρης Στρατούλης, σχολιάζοντας τις σημερινές συναντήσεις του υπ. Εργασίας για το ασφαλιστικό, τόνισε:

«Οι σημερινές συναντήσεις του Υπουργού Εργασίας με τους πολιτικούς αρχηγούς γίνονται μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί μια επίπλαστη επικοινωνιακή εικόνα ότι η κυβέρνηση «συζητά, προτείνει, ακούει, ενημερώνει» τους πάντες για το ασφαλιστικό, όταν όμως όλα είναι προδιαγεγραμμένα με όσα η ίδια υπέγραψε με τους δανειστές στο 3ο μνημόνιο, για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών – δηλαδή των συντάξεων – κατά 2,25 δις ευρώ το 2015 – 2016.

Είναι φανερό ότι γι΄ αυτό το λόγο δεν κλήθηκε από την κυβέρνηση - κατά παράβαση κάθε θεσμικής δεοντολογίας - η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ σε αυτές τις συναντήσεις, η οποία βεβαίως δεν υπήρχε περίπτωση ούτε να συμμετέχει ως πολιτική γλάστρα ούτε να συναινέσει σε ένα τέτοιο πολιτικό παιχνίδι κοροϊδίας και εξαπάτησης του λαού.

Τα μικροπολιτικά νάζια της δήθεν αντιπολίτευσης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ) για το ασφαλιστικό, έχουν να κάνουν όχι με διαφωνίες ουσίας, αλλά με το πολιτικό παιχνίδι τους για το ποιος θα φορτωθεί το πολιτικό κόστος του νέου σφαγιασμού των συντάξεων, που από κοινού με την κυβέρνηση αποδέχτηκαν με τη θετική ψήφο τους στο 3ο μνημόνιο.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θεωρεί ότι οι μειώσεις συντάξεων, με όποιον τρόπο και αν γίνουν, οδηγούν πλέον σε απόλυτη οικονομική εξαθλίωση, όχι μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και τις οικογένειές τους, που ζουν από τις ήδη πενιχρές συντάξεις τους. Ο λαός και η νεολαία, με παλλαϊκό ξεσηκωμό, μπορούν να αποτρέψουν τον νέο αντιασφαλιστικό Αρμαγεδδώνα και να προωθήσουν τη μεγάλη αντιμνημονιακή δημοκρατική ανατροπή που σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαία».

Για τη συναίνεση 

Εκτός από εσωτερικό μέτωπο, οι Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για επαφές και με ευρωπαίους υπουργούς και αξιωματούχους ώστε να πείσουν τους δανειστές για τις θέσεις που προωθεί η Αθήνα και για την αναγκαιότητα να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν θα τους βγει το σχέδιο εκλογών»
Να πάψουν να κωλυσιεργούν καλεί τους «θεσμούς» ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις . Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του επισημαίνει ότι οι προκλήσεις της αξιολόγησης,...
«Δεν θα τους βγει το σχέδιο εκλογών»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στους νέους τα βάρη
Ριζικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση φέρνει το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση, ενώ τα... σπασμένα αναμένεται να πληρώσουν κυρίως οι νέες γενιές συνταξιούχων. Η πρόταση της κυβέρνησης προκρίνει ένα Ταμείο...
Στους νέους τα βάρη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαμόγελα μεν, νηφαλιότητα δε
Ως «απόλυτη επιτυχία» αξιολόγησε η κυβέρνηση τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, εστιάζοντας στο χαμηλό επιτόκιο και τις πάνω από 200 προσφορές, ύψους 6,5 δισ. ευρώ συνολικά - Ωστόσο,...
Χαμόγελα μεν, νηφαλιότητα δε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τελειώνει μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας»
Αισιόδοξος εμφανίζεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση του Eurogroup, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Βρισκόμαστε σε θετική στροφή «γιατί τελειώνει μια παρατεταμένη περίοδος...
«Τελειώνει μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δραματικές μειώσεις στις συντάξεις
Την ώρα που συντρίβεται, με τη ψήφιση του ασφαλιστικού, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, έρχονται μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις...
Δραματικές μειώσεις στις συντάξεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ψηφίζουμε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση»
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή την Κυριακή, κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ακόμη,...
«Ψηφίζουμε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας