Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιτροπή για τις ανακεφαλαιοποιήσεις προανήγγειλε ο Βούτσης

Μίλησε και για νομοθετικές ρυθμίσεις για το ΕΣΡ

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επιτροπή για τις ανακεφαλαιοποιήσεις προανήγγειλε ο Βούτσης

  • A-
  • A+

Την συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις Ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στη πρώτη συνέντευξη τύπου εφ όλης της ύλης που έδωσε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο κ. Βούτσης, διευκρίνισε ότι «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν θα είναι Εξεταστική Επιτροπή» αλλά, όπως είπε, στόχος της θα είναι η αποτίμηση των τεσσάρων ανακεφαλαιοποιήσεων, που ξεκίνησαν από την εποχή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη και έφθασαν μέχρι σήμερα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Όλοι αποδεχόμαστε ότι οι τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν είναι ένα σοβαρό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτίμηση των ανακεφαλαιοποιήσεων. Είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει μια αποτίμηση από τους εμπειρογνώμονες, να υπάρξει μια τεκμηρίωση πάνω σε αυτό το ζήτημα, από το να αποφασίσει μόνη της η κυβέρνηση. Δεν είναι στο στόχο της κυβέρνησης να υπάρξει απόδοση ευθυνών ή λαθών ή ερμηνειών. Πρόθεση της είναι να υπάρξει αποτίμηση και όχι με σκοπό να γίνει Εξεταστική Επιτροπή», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Αλλαγές για το ΕΣΡ και το ΑΣΕΠ

Ο πρόεδρος της Βουλής, παράλληλα, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τις δύο Ανεξάρτητες Αρχές, το ΕΣΡ και το ΑΣΕΠ, σε περίπτωση που δεν βρεθεί συναινετική λύση με τα κόμματα ως προς τη λειτουργία τους.

«Ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή επιλέγουμε να μην πάμε με το γράμμα του νόμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης ενώ αναφερόμενος ιδιαίτερα στο ΕΣΡ, επεσήμανε ότι «το Σύνταγμα δεν επιβάλει να κάνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες».

Πρόσθεσε δε ότι είναι συνταγματική πρόβλεψη να αποφασίζουν τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων για την σύνθεση των Ανεξάρτητων Αρχών, αυτό είπε, «δεν θα αλλάξει, παρότι δεν είναι δίκαιο».

Ακόμα, ο κ. Βούτσης έκανε γνωστό ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεχίσει να εξετάζει την υπόθεση της Ζήμενς.

Απαντώντας δε, σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα κληθεί εκ νέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών, κάτι που δεν κατέστη δυνατό στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ο κ. Βούτσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθεί θετικά.

«O κ. Στουρνάρας, είχε ανταποκριθεί θετικά και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο όταν κλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών. Στη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα μου επιβεβαίωσε ότι εφόσον υπάρξει τέτοιο αίτημα δεν έχει αντίρρηση. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόσκομμα να συνεχιστεί η διαδικασία», επεσήμανε ο κ. Βούτσης.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση αναζητά απαντήσεις στο ερώτημα που τίθεται και από την κοινή γνώμη για ποιο λόγο χρειάστηκε και τρίτη ανακεφαλαιοποίηση από τη στιγμή που μόλις πριν από ενάμιση χρόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν.

Με τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, η σωτηρία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών επιβάρυνε το δημόσιο χρέος, δηλαδή τους Ελληνες φορολογούμενους περισσότερα από 40 δισ. ευρώ. Με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, απετράπη ο κίνδυνος «κουρέματος» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ σε περίπτωση που ένα τραπεζικό ίδρυμα δεν μπορέσει να συγκεντρώσει από την αγορά τα αναγκαία ποσά για την κεφαλαιακή του ενίσχυση.

Τι είπε για την Επιτροπή της Κωνσταντοπούλου

Ο Νίκος Βούτσης, όπως ήταν αναμενόμενο, κλήθηκε να απαντήσει και για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου χρέους της Ζωής Κωνσταντοπούλου. 

Σχετικώς με την απόφαση για λήξη των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι αυτή «είχε ολοκληρώσει την προσπάθειά της», έχοντας συμπεριλάβει και αρκετά κεφάλαια με απόψεις και στοιχεία που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους στις αρχές του 2016.

Αρνούμενος να σχολιάσει τις αναφορές σε ερώτηση για την τ. πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βούτσης, αρκέστηκε να αποτυπώσει τη φιλοσοφία που διέπει τον ίδιο, αλλά και την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως δεν συμμετέχει σε διάλογο με αποτιμήσεις, αποστάσεις κ.λπ. για πρόσωπα, και ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν κινούμαστε σε μία τέτοια αντίληψη».

«Ο καθένας κρίνεται από το αποτύπωμά του. Αυτό που κρίνει όλους είναι το θετικό του αποτύπωμα, και όχι το αντιπαραθετικό. Όσοι θεωρούν ότι είναι αυτόφωτες περσόνες που έρχονται με τον λαό από πίσω τους, που τους σπρώχνει είναι βαθύτατα γελασμένοι και ιστορικά έχουν αποδοκιμασθεί», προσέθεσε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Γαλάζια ατζέντα για ψηφοθηρία από την πελατεία της Χ.Α.»
Η επαναφορά μιας ατζέντας που παραπέμπει σε βαθύτατα συντηρητικά αποτυπώματα του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι η σημαία της Ελλάδας της μεταμνημονιακής, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής και απέδωσε τις...
«Γαλάζια ατζέντα για ψηφοθηρία από την πελατεία της Χ.Α.»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν είμαστε χομπίστες των εκλογών»
Δεν υπάρχει θέμα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών διαμήνυσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αποδίδοντας τα σενάρια σε πιέσεις συμφερόντων και πρόσθεσε πως η πίεση της αντιπολίτευσης είναι και «απόρροια της...
«Δεν είμαστε χομπίστες των εκλογών»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαπλοκή με ονοματεπώνυμα
Ολομέτωπη επίθεση κατά του διεφθαρμένου τριγώνου πολιτικής εξουσίας - τραπεζικών συμφερόντων - μέσων ενημέρωσης αναμένεται να εξαπολύσει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, μιλώντας μάλιστα με συγκεκριμένα...
Διαπλοκή με ονοματεπώνυμα
ΒΟΥΛΗ
Κλείσιμο και συγχωνεύσεις καναλιών «έδειξε» ο Βούτσης
Άκαρπη για δεύτερη φορά απέβη η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη σύσταση του ΕΣΡ. Η αντιπολίτευση μπλόκαρε και πάλι τη συγκρότηση του απαιτούμενου αριθμού των 4/5 που προβλέπει το Σύνταγμα. Οι σκόπελοι...
Κλείσιμο και συγχωνεύσεις καναλιών «έδειξε» ο Βούτσης
ΒΟΥΛΗ
«Με το "αν" δεν μπορούμε να προχωρήσουμε»
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα των κοινοβουλευτικών συντακτών έκοψε ο Νίκος Βούτσης και, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μίλησε με δημοσιογράφους για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και την συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο...
«Με το "αν" δεν μπορούμε να προχωρήσουμε»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πατάνε γκάζι για το νέο ΕΣΡ
Από τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα θέσει υπόψη των κομμάτων για διαβούλευση τις προτάσεις της για τη νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ώστε, όπως δήλωσε ο Ν. Βούτσης, να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20/12...
Πατάνε γκάζι για το νέο ΕΣΡ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας