Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λουκέτο διαμαρτυρίας στους δήμους το Σάββατο

Με κινητοποιήσεις και σκληρότερες ενέργειες προειδοποίησαν οι αιρετοί στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν καθώς η κατάσταση που βιώνουν γίνεται όλο και πιο εκρηκτική από έλλειψη πόρων

Λουκέτο διαμαρτυρίας στους δήμους το Σάββατο

  • A-
  • A+

Συσπειρωμένος απέναντι στο κεντρικό κράτος εμφανίζεται ο θεσμός της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της «εκρηκτικής» κατάστασης που διαμορφώνεται στα οικονομικά των δήμων.

Στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ εγκρίθηκε από τους δημάρχους που προέρχονται από όλα τα πολιτικά κόμματα (πλην όσων στηρίζονται από το ΚΚΕ, που διαφώνησαν σε πολιτικά και επιμέρους σοβαρά ζητήματα) ψήφισμα που περιλαμβάνει ένα σύνολο 24 αιτημάτων προς διεκδίκηση από την κυβέρνηση, ενώ και οι εργαζόμενοι στους δήμους (μέσω του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν. Τράκα) κάλεσαν τους αιρετούς σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο.

Οι δήμαρχοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, απόδοση κρατικών πόρων ύψους 8,5% του ΑΕΠ ετησίως (μέσος ευρωπαϊκός όρος, 3% σήμερα στην Ελλάδα), ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κατάργηση της ΠΝΠ που δέσμευε τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, αντιμετώπιση του χρέους των δήμων με μόνιμη και βιώσιμη λύση χωρίς επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών, ενεργητική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ, ενίσχυση των δήμων με το απαραίτητο προσωπικό.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις της ΚΕΔΕ κρίνονται ήπιες, εάν ληφθεί υπόψη το ασφυκτικό περιβάλλον που έχουν προ πολλού δημιουργήσει οι συνεχιζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές (χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις από πλευράς δημάρχων τότε), αλλά και το δυσοίωνο μέλλον που διαγράφεται για τους ΟΤΑ.

Μεταξύ άλλων, τα τελευταία 5 χρόνια έχει επέλθει μείωση 60% στην κρατική χρηματοδότηση των δήμων μέσω ΚΑΠ, μείωση 85% στις ΣΑΤΑ και «αφαίμαξη» σε προσωπικό.

Επιπροσθέτως, η μη απόδοση θεσμοθετημένων πόρων το 2015, αλλά και οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 για τους ΟΤΑ, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, Αλ. Καστρινό, προορίζουν για τους ΟΤΑ 1 δισ. ευρώ λιγότερο από τις ανελαστικές τους δαπάνες (περίπου 3,5 δισ. ευρώ) και περίπου 2,5 δισ. λιγότερα από τους πόρους που προβλέπει ο «Καλλικράτης», οδηγούν σε δύο συμπεράσματα:

α) άμεσα τίθεται εν αμφιβόλω η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του εξ ορισμού εγγύτερου προς τον πολίτη θεσμού,

β) μακροπρόθεσμα οι δήμοι κινδυνεύουν να απολέσουν την πολιτική και οικονομική τους αυτοτέλεια και να μετατραπούν σε... ΚΕΠ, διατηρώντας μόνο τη διεκπεραίωση διοικητικών υποθέσεων.

Σε πρώτη φάση η ΚΕΔΕ αποφάσισε συμβολικό κλείσιμο των δήμων την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού (δηλαδή το Σάββατο) και πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας αιρετών και εργαζομένων στη Βουλή, πρωτοβουλίες ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητά τους η υλοποίηση πολιτικών που πλήττουν την Αυτοδιοίκηση κ.ά.

Προειδοποιούν

Αναμφίβολα, πιο «επίπονες» για το κεντρικό κράτος αναμένονται οι ενέργειες στις οποίες η ΚΕΔΕ προειδοποιεί ότι θα προβεί εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Περιλαμβάνουν: σταδιακή διακοπή διευκόλυνσης άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων, διακοπή παροχών δικτύων κοινής ωφέλειας (ύδρευση–αποχέτευση) και αποκομιδής απορριμμάτων από όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τη μη παραλαβή απορριμμάτων από παραχωρησιούχους εργολάβους, συμψηφισμό των φόρων που πρέπει να αποδοθούν για τα χρέη του Δημοσίου προς τους δήμους κ.ά.

Στον χαιρετισμό του, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλής, δεσμεύτηκε ότι έως την 21η Δεκέμβρη θα έχουν πληρωθεί όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες προς την Αυτοδιοίκηση για το 2015.

Και μάλιστα με χαρακτηριστικό τρόπο: «Δεν θα επιτρέψω να γίνω καραγκιόζης απέναντί σας. Ο,τι λέω είναι νόμος του κράτους, συμβόλαιο απέναντί σας».

  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μηταράκης προς δημάρχους: «Βάλτε πλάτη στο προσφυγικό»
Να βάλουν πλάτη στο προσφυγικό, προσπερνώντας και όσα εμπόδια τους βάζει η ίδια η κυβέρνηση, κάλεσε ουσιαστικά ο υπουργός Μετανάστευσης τους δημάρχους, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού...
Μηταράκης προς δημάρχους: «Βάλτε πλάτη στο προσφυγικό»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Είστε υπουργός, όχι αυτοκράτορας»
Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι στο Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ ορίστηκε πρόεδρος συνεργάτης του υπουργού και αντιπρόεδρος ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του. «Κανείς από όσους πρόσκεινται στη Ν.Δ. δεν είναι αιρετός»,...
«Είστε υπουργός, όχι αυτοκράτορας»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λευκός καπνός για τους απόδημους
Τα τέσσερα σημεία της κοινής βάσης στην οποία κατέληξε στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.
Λευκός καπνός για τους απόδημους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ΕΝΦΙΑ «μετακομίζει» στους δήμους
Σκυλακάκης στην κυβέρνηση, Σκυλακάκης και στους δήμους! Χωρίς… εκπτώσεις από το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο που ετοιμάζει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η νέα κυβέρνηση.
Ο ΕΝΦΙΑ «μετακομίζει» στους δήμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νομοσχέδιο-σκούπα για τα εργασιακά και όχι μόνο των ΟΤΑ
Τι περιλαμβάνει η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προδιαβούλευσης και στόχο έχει την επίλυση καθημερινών λειτουργικών...
Νομοσχέδιο-σκούπα για τα εργασιακά και όχι μόνο των ΟΤΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θα έτρεμε η Γη έξω από τη Βουλή, αν το ν/σ ήταν λαιμητόμος»
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, όσοι έχουν «πάνω από 30.000 - 40.000 εισόδημα πρέπει να πληρώσουν». Ο ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε επίσης: «Είδαμε και πόσος κόσμος μαζεύτηκε. Η πραγματικότητα είναι ότι το...
«Θα έτρεμε η Γη έξω από τη Βουλή, αν το ν/σ ήταν λαιμητόμος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας