Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έναρξη εθνικού διαλόγου και σημαντικές αλλαγές στην Παιδεία

Επιτροπές διαλόγου και αλλαγές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και σε άλλους τομείς ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Έναρξη εθνικού διαλόγου και σημαντικές αλλαγές στην Παιδεία

 • A-
 • A+

Την άμεση έναρξη του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ανακοίνωσε και επίσημα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη. Ο Νίκος Φίλης ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών επιτροπών, ενώ η Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε για σημαντικές αλλαγές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Τρεις επιτροπές για αναζήτηση λύσεων

Ο υπουργός, Νίκος Φίλης ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών επιτροπών για την αναζήτηση λύσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Νίκος Φίλης, ο διάλογος θα διαρθρωθεί σε τρία επίπεδα, από ισάριθμες επιτροπές, οι οποίες θα επιφορτιστούν με την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Πρώτον, θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, υπό την προεδρία του καθηγητή Αντώνη Λιάκου, με τη συμμετοχή και προσωπικοτήτων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δεύτερον, θα ανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Θεοτοκά και τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και εταίρων. Τρίτο βήμα διαλόγου θα αποτελέσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία θα προεδρεύει ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου και στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα, με τη δυνατότητα υπόδειξης εμπειρογνωμόνων.

Σε πρώτη φάση, όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, μέχρι τις γιορτές θα έχουν εντοπιστεί και διατυπωθεί τα προβλήματα και οι προτεραιότητες. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση σε ομάδες εργασίας, αλλά και δημόσιες εκδηλώσεις, ούτως ώστε «να βρεθούν οι αναγκαίες και ρεαλιστικές λύσεις». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στη συμμετοχή στο διάλογο όχι μόνο των φορέων, αλλά και των ίδιων των εκπαιδευτικών. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο διάλογος θα αφορά το σύνολο της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από την προσχολική ηλικία και το δημοτικό και προχωρώντας στο γυμνάσιο, το λύκειο -και την αναβάθμιση και αυτονομία του- και, εν τέλει, τα πανεπιστήμια, καθώς και έναν νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια.

Επίσης, στο πλαίσιο του διαλόγου, υπάρχει η πρόθεση από πλευράς υπουργείου να αξιοποιηθούν και τα πορίσματα της κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συγκροτηθεί για την αξιολόγηση της εκπαίδευσης στη βάση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, από τον ΟΟΣΑ.

«Ο διάλογος είναι μονόδρομος για να αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία η δημόσια εκπαίδευση», τόνισε ο υπουργός και προσέθεσε: «Δεν θα αναστατώσουμε την εκπαίδευση με βιαστικές αποφάσεις».

Προσλήψεις και ειδικό τιμολόγιο για τα ΑΕΙ

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για τη λύση λειτουργικών θεμάτων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, αλλά και μόνιμων μελών ΔΕΠ, για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Επίσης, μίλησε για τις διαβουλεύσεις που γίνονται με τη ΔΕΗ και τους δήμους, ώστε τα ιδρύματα να ενταχθούν σε ειδικό τιμολόγιο και να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων τους.

Ακόμη, εξέφρασε τη φιλοδοξία της να επεκταθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα των μετεγγραφών σε ένα ηλεκτρονικό μητρώο φοιτητών, στο οποίο θα υπάρχει διασύνδεση με όλες τις υπηρεσίες που θα χρειάζονται οι φοιτητές (εφορία, στρατονομία κ.τ.λ.).

Καταργείται η κλήρωση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Ειδική αναφορά έγινε για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), για το οποίο η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι θα αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής των φοιτητών, καθώς θα καταργηθεί η κλήρωση. Επίσης, όσον αφορά το θέμα της λήξης συμβάσεων των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΑΠ, επισήμανε ότι δόθηκε λύση με την παράταση του ΕΣΠΑ κατά ένα μήνα, ενώ παράλληλα, παρατάθηκε η θητεία των υπαλλήλων μέχρι τον Αύγουστο 2016.
Ερευνητικά Κέντρα και Ταμείο για επενδύσεις

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός για Θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης προανήγγειλε την άμεση κατάθεση νομοθετικών ρυθμίσεων για την Έρευνα, με τις οποίες θα εξασφαλίζεται η δημοκρατική διακυβέρνηση των Ερευνητικών Κέντρων, θα βελτιώνονται οι εργασιακές συνθήκες για τους νέους επιστήμονες και θα απλοποιούνται οι κανόνες υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ, παράλληλα, θα τεθούν οι βάσεις για έναν νόμο-πλαίσιο, «μακράς πνοής», για την έρευνα και την καινοτομία, που θα κατατεθεί έπειτα από ευρύ διάλογο.

Ακόμη, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Ταμείου, που θα εξασφαλίζει ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό περιβάλλον για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, το οποίο θα συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι η ηγεσία του υπουργείου επανέλαβε τις εξαγγελίες της για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυτή τη φορά όμως, αναφέροντας αριθμούς: ο κ. Φίλης εξήγγειλε 10.000 προσλήψεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ, ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από το ΕΣΠΑ, ενώ η κ. Αναγνωστοπούλου, έκανε λόγο για 500 προσλήψεις μέσα στο 2015 και για 1.000 το 2016, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία

 • Ο κ. Αντώνης Λιάκος είναι Πρόεδρος, είναι ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.  
 • Ο κ. Χάρης Αθανασιάδης είναι αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας Εκπαίδευσης στα Γιάννενα, η κα Αθηνά Αθανασίου είναι αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πάντειο, ο κ. Κώστας Γαβρόγλου είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
 • Ο κ. Σπύρος  Γεωργάτος είναι Καθηγητής Γενικής Βιολογίας στην Ιατρική των Ιωαννίνων, η κα Μπέσυ Δενδρινού είναι Καθηγήτρια του Τομέα Γλώσσας Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας στη Φιλοσοφική της Αθήνας, ο κ. Αθανάσιος Δημόπουλος είναι Γιατρός και προεδρεύει της Συνόδου των Πρυτάνεων των πανεπιστημίων, είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
 • Η κα Θάλεια Δραγώνα είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην προσχολική ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Νίκος Θεοτοκάς που προανέφερα είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο, ο κ. Νίκος Θεοχαράκης είναι αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο «Athinisi» και προΐσταται του ΚΕΠΕ. 
 • Ο κ. Σταύρος Κατσανέβας είναι Καθηγητής Φυσικής στο «Παρίσι 7», ο κ. Διονύσης Κλάδης είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ανώτατης Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο κ. Θέμης Κοτσιφάκης είναι Καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρώην Πρόεδρος της ΟΛΜΕ. 
 • Ο κ. Γεράσιμος Κουζέλης είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η κα Βάσια Λέκκα είναι άμισθη Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Θωμάς Μαλούτας είναι Γενικός Γραμματέας Έρευνας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Καθηγητής στο Χαροκόπειο.
 • Ο κ. Κώστας Μάρκου είναι Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Πάτρας και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ο κ. Γιώργος Μιαούλης είναι Καθηγητής Πληροφορικής στα ΤΕΙ Αθηνών, ο κ. Κώστας Μουτζούρης είναι Καθηγητής στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πρώην Πρύτανης.
 • Ο κ. Νίκος Μπελαβίλας είναι αναπληρωτής Καθηγητής στους Αρχιτέκτονες του ΕΜΠ, ο κ. Μιχάλης Μπρατάκος είναι Προεδρεύων της Συνόδου Προέδρων των ΤΕΙ και Πρόεδρος στα ΤΕΙ Αθηνών, ο κ. Γιάννης Παντής είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και πρώην Αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 • Και ο κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου είναι Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Στέφανος Παρασκευόπουλος είναι Καθηγητής του Πανελλαδικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Στέφανος Πεσματζόγλου είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου, ο κ. Μίλτος Πεχλιβάνος είναι Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. 
 • Ο κ. Κλήμης Πυρουνάκης είναι ιδρυτής και Δάσκαλος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές Θήβας, η κα Νατάσσα Ρωμανού είναι Ερευνήτρια Κλιματικής Αλλαγής και Ωκεανογραφίας στη ΝΑΣΑ και στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, η κα Αθηνά Σιδέρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Νίκος Σιδέρης Ψυχίατρος Ψυχαναλυτής Συγγραφέας που έχει διδάξει στους Αρχιτέκτονες στην Αθήνα. 
 • Ο κ. Γιάννης Σταυρακάκης αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στη Θεσσαλονίκη, η κα Λόλα Τότσιου Διευθύντρια του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, ο κ. Νεκτάριος Τσαγλιώτης εκπαιδευτικός στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών.
 • Ο κ. Κωνσταντίνος Τσουκαλάς Ομότιμος Καθηγητής της Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, 
 • Ο κ. Χρήστος Χατζηιωσήφ Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης 
 • Ο κ. Δημήτριος Ψύλλος Καθηγητής της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πολιτικό συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου»
Με μια εξαιρετικά φορτισμένη ομιλία ο Νίκος Φίλης αποχαιρέτησε το υπουργείο Παιδείας εκφράζοντας ανοιχτά την ενόχληση και απογοήτευσή του για την απομάκρυνσή του. Σκληρά λόγια από τον βουλευτή, πλέον, του...
«Πολιτικό συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρεμιέρα στον διάλογο για την «ανάταξη»
Επίσημη πρώτη στον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο για την Παιδεία με την αρμόδια επιτροπή να συνεδριάζει υπό τον Νίκο Φίλη. Η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν 36 εκπρόσωποι των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, θα...
Πρεμιέρα στον διάλογο για την «ανάταξη»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών
Στις άμεσες ενέργειες στις οποίες προβαίνει το υπουργείο Παιδείας αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε παράταση της...
Παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο υπουργείο Παιδείας με την κατάργηση του ασύλου στην ατζέντα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνάντηση με την επικεφαλής του υπουργείου, Νίκη Κεραμέως, που φρόντισε να δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής.
Στο υπουργείο Παιδείας με την κατάργηση του ασύλου στην ατζέντα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτος στόχος το άσυλο και η ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης
Το πρώτο νομοθέτημα για τη νέα υπουργό Παιδείας θα είναι το «ξήλωμα» του νόμου Γαβρόγλου που ψηφίστηκε το 2017 για το άσυλο. Το ξήλωμα ωστόσο αφορά πολύ μεγαλύτερο πεδίο, μάλλον το σύνολο των νόμων για τα ΑΕΙ.
Πρώτος στόχος το άσυλο και η ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας