• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.4°C
  4 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 7.0°C
  3 BF
  33%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 8.0°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.1°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.7°C / 3.7°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.1°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  43%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 2.9°C
  2 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 2.7°C
  3 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  4 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 7.7°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.3°C / 3.8°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 4.4°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  2 BF
  45%

Επεκτείνεται το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σύμφωνο συμβίωσης, ρατσιστικό έγκλημα και... Πανούσης

 • A-
 • A+

Συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τις βασικές ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο υπουργός μίλησε για το σύμφωνο συμβίωσης, τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, αλλά απάντησε και στα όσα κατήγγειλε ο Γιάννης Πανούσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε τη συμβολή όλων στον διάλογο, δηλώνοντας πρόθυμος να δεχθεί τροποποιήσεις και αλλαγές στο νομοσχέδιο (είναι αναρτημένο στη διαβούλευση).

Μίλησε για τις τρεις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου: η πρώτη αναφέρεται στο σύμφωνο συμβίωσης, η δεύτερη στην πρόθεση σύστασης Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας με πρόεδρο τον γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συμμετοχή πολλών φορέων, και η τρίτη αφορά στις αναγκαίες τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα μέχρι αυτό να ολοκληρωθεί από την αρμόδια επιτροπή.

Ακόμη, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι μελετάται η δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια απόφαση.

«Αναγνωρίζονται στα μέρη δικαιώματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απόλαυση της οικογενειακής ζωής, αλλά και ο σεβασμός της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού», ανέφερε.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης:

 • Ρυθμίσεις για σαφέστερη περιγραφή χαρακτηριστικών του ρατσιστικού εγκλήματος και τον τρόπο επιλογής των θυμάτων
 • Αλλαγές στις διώξεις κατά όσων παρακωλύουν συγκοινωνίες με την πρόβλεψη πως εάν δεν απειλείται ανθρώπινη ζωή θα είναι μόνο πλημμεληματικού χαρακτήρα
 • Ποινικές διώξεις σε οποιαδήποτε ενέργεια αποκλείει από κοινοφελείς δραστηριότητες μια ομάδα ανθρώπων (όπως αιμοδοσία μόνο για Έλληνες) 
 • Σοβαρές αλλαγές υπέρ της ελευθερίας του Τύπου. Καταργείται το κατώτατο όριο 100.000 ευρώ (σε περίπτωση αγωγής για κάποιο δημοσίευμα) και πλέον θα προβλέπεται εξωδικαστική δυνατότητα επανόρθωσης με ένα δημοσίευμα
 • Αρκετές ρυθμίσεις που έρχονται να ολοκληρώσουν τις αλλαγές που έγιναν με τον προηγούμενο νόμο για τα σωφρονιστικά ιδρύματα.

«Κι εγώ έχω δεχθεί πολλές απειλές»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μοιραία βρέθηκε αντιμέτωπος και με τις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα Πανούση το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή σήμερα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει κατανοήσει απολύτως ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον πρώην υπουργό να κάνει αυτές τις καταγγελίες προσθέτοντας ότι μπορεί να το αποδώσει σε αρκετούς λόγους.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «η μόνη ενδεδειγμένη λύση ήταν η κατάθεση στις αρμόδιες αρχές. Έγω δεχθεί και εγώ πάρα πολλές απειλές, αλλά επειδή δεν προσδιορίζονται με ονοματεπώνυμο δεν έχω λόγο να δώσω σημασία».

Σε γενικές γραμμές ο υπουργός υποβάθμισε αρκετά το πλαίσιο των καταγγελιών Πανούση, ενώ, αναφερόμενος στην «κόντρα» που είχαν οι δύο τους όταν ήταν υπουργοί, δεν σήκωσε ιδιαίτερα τους τόνους.

Δήλωσε ότι είχε αναφερθεί σε ιστοσελίδα πως η αστυνομία είχε μπει βίαια σε κελιά φυλακισμένων και το δημοσίευμα εκείνο ενοχοποιούσε και τον ίδιο, όπως και τον κ. Πανούση.

Μίλησε για την τότε ανακοίνωση του κ. Πανούση και σχολίασε πως θεώρησε πως περιλάμβανε αιχμές για τον ίδιο και για τον λόγο αυτό εξέδωσε και εκείνος ανακοίνωση με την οποία σημείωνε ότι δεν μπορεί να δώσει εντολές στην Αστυνομία ο υπουργός Δικαιοσύνης, παρά μόνο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου, που προβλέπει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και την άρση της διάκρισης που είχε εισαγάγει ο προηγούμενος νόμος, η οποία οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου.

Οι οικογενειακές σχέσεις «προστατεύονται, ενώ ταυτόχρονα γίνεται σεβαστή η ιδιωτική βούληση των μερών, καθώς ο νέος νόμος αντιλαμβάνεται τα δύο μέρη ως ισότιμα». Έτσι, ορισμένα κρίσιμα ζητήματα ρυθμίζονται με αναγκαστικού δικαίου διατάξεις». Για παράδειγμα, τα δύο μέρη «δεν μπορούν να παραιτηθούν από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα, αλλά έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου κ.λπ.».

Ταυτόχρονα τα δύο μέρη μπορούν να ρυθμίσουν τα ίδια τις περιουσιακές τους σχέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης, διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό από το γάμο την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, εφόσον το επιθυμούν, ακόμη και σε κληρονομικά θέματα».

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, ότι θα επεκταθεί το «βραχιολάκι» και σε άλλες περιπτώσεις κρατουμένων όπως είναι η φοίτηση κρατουμένων, η απόλυση αναπήρων εγκλείστων. «Έτσι, θα ενισχυθεί η δυνατότητα για την εξ αποστάσεως φοίτηση των κρατουμένων υπόδικων φοιτητών χωρίς να είναι αναγκαία η γνώμη του ανακριτή, αλλά μόνο του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου των φυλακών», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, ενώ τόνισε ότι διστάζουν οι κρατούμενοι να χρησιμοποιήσουν τα "βραχιολάκια".

Με το ίδιο πολυνομοσχέδιο επέρχεται διαβάθμιση στην πράξη της διατάραξης συγκοινωνιών, ανάλογα με τη διάρκεια ή την έκταση της προβλέποντας ακόμη και την απαλλαγή των κατηγορουμένων αν κρίνει αυτό το δικαστήριο, ενώ περιλαμβάνεται διάταξη ενίσχυσης των αγροτικών φυλακών με τρόπο ώστε «μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων να μπορούν να ενταχθούν και να εργαστούν εκεί».

Με άλλη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για πρώτη φορά θεσπίζεται ιδιώνυμο πλημμέλημα για όσους διοργανώνουν συσσίτια ή αιμοδοσία αποκλείοντας συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων με ρατσιστικά κριτήρια. Ο αποκλεισμός ομάδων ή ατόμων λόγω φυλής, χρώματος, σεξουαλικού προσανατολισμού, κ.λπ., από συσσίτια ή άλλες παροχές, θα συνιστά πλέον προσβολή της τιμής του ατόμου που θίγεται και θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Για το θέμα αυτό ο κ. Παρασκευόπυλος, ανέφερε ότι ο αποκλεισμός είναι σαν να μην είναι κάποιος άνθρωπος, δηλαδή προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είναι σαν να μην αναγνωρίζεται η ανθρώπινη ιδιότητα, προσέθεσε.

Για τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης 

Το σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης χωρίς διάκριση φύλου και με διευρυμένα δικαιώματα, προβλέπει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα.

Απαιτείται πλήρης δικαιοπρακτική ικανότητα και δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφώνου συμβίωσης:

 • Αν υπάρχει γάμος ή σύμφωνο συμβίωσης των ενδιαφερόμενων προσώπων ή του ενός από αυτά
 • Μεταξύ συγγενών εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριόριστα και εκ πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό, καθώς και μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριόριστα
 • Μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε και αυτού που υιοθετήθηκε
 • Η παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου συνεπάγεται την ακυρότητα του συμφώνου συμβίωσης. Ακυρότητα συνεπάγεται και η εικονικότητα του συμφώνου

► Η κατά το προηγούμενο άρθρο ακυρότητα κηρύσσεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Την αγωγή ασκεί, εκτός από τα μέρη, και όποιος προβάλλει έννομο συμφέρον οικογενειακής φύσης, καθώς και ο εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως, αν το σύμφωνο αντίκειται στη δημόσια τάξη.

 • Σε περίπτωση ελαττωμάτων της βούλησης εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τον ακυρώσιμο γάμο. Η σχετική δικαστική απόφαση απαιτείται να γίνει αμετάκλητη.
 • Με την αμετάκλητη δικαστική απόφαση, που ακυρώνει το σύμφωνο συμβίωσης, αίρονται αναδρομικά τα αποτελέσματά του. Η ακύρωση του συμφώνου δεν επηρεάζει την πατρότητα των τέκνων.

► Εάν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι έχει τελεστεί έγκλημα κατά παθόντος, η επιλογή του οποίου έγινε λόγω των χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, το πλαίσιο ποινής διαμορφώνεται ως εξής:

 • Στην περίπτωση πλημμελήματος, που τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος, το κατώτερο όριο της ποινής αυξάνεται στους έξι μήνες και το ανώτερο όριο αυτής στα δύο έτη. Στις λοιπές περιπτώσεις πλημμελημάτων το κατώτερο όριο ποινής αυξάνεται κατά ένα έτος.
 • Στην περίπτωση κακουργήματος, που το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής ορίζεται σε πέντε έως δέκα έτη, το κατώτερο όριο ποινής αυξάνεται κατά δύο έτη. Στις λοιπές περιπτώσεις κακουργημάτων το κατώτερο όριο ποινής αυξάνεται κατά τρία έτη.
 • Στην περίπτωση εγκλήματος, που τιμωρείται με χρηματική ποινή, το κατώτερο όριο αυτής διπλασιάζεται.
 • Σε περίπτωση μετατροπής της ποινής φυλάκισης που έχει επιβληθεί κατά τα παραπάνω, το ποσό της μετατροπής δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το διπλάσιο του κατώτατου ορίου του προβλεπόμενου ποσού μετατροπής.

Δείτε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Χρυσή Αυγή στη συνομιλία Κοντονή με επίτροπο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών και για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας έδειξε η νέα επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης,...
Η Χρυσή Αυγή στη συνομιλία Κοντονή με επίτροπο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Μαρία Γιαννακάκη νέα γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Με απόφαση του Υπουργού, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρου Κοντονή τοποθετείται νέα Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η κ. Μαρία Γιαννακάκη. Η πρώην βουλευτής της...
Η Μαρία Γιαννακάκη νέα γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υφυπουργός από... Μαξίμου
Από χθες το απόγευμα ο τέως προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με απόφαση του πρωθυπουργού ανέλαβε υφυπουργός στο υπουργείο Δικαιοσύνης στον τομέα της Διαφάνειας. Ο...
Υφυπουργός από... Μαξίμου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού
Νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει επείγοντα θέματα του ποινικού και του σωφρονιστικού συστήματος με σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει την προσεχή εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης,...
Καταργούνται οι φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος: Δόθηκε -επιτέλους- προς διαβούλευση το περιβόητο νομοσχέδιο
Χρειάστηκε να περάσουν 8 οκτώ μήνες παλινωδιών, σιωπής και αναβολών εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, για να...
Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος: Δόθηκε -επιτέλους- προς διαβούλευση το περιβόητο νομοσχέδιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μπαμ»... υπό την αιγίδα του Κ. Τσιάρα
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε υπό την αιγίδα του συνέδριο που διοργάνωσε η εν λόγω εφημερίδα, ο ιδιοκτήτης της οποίας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων της ΕΥΠ.
«Μπαμ»... υπό την αιγίδα του Κ. Τσιάρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας