Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε πρώτο πλάνο η προστασία της πρώτης κατοικίας

Διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για «προστασία της πρώτης κατοικίας των αδυνάτων»

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Σε πρώτο πλάνο η προστασία της πρώτης κατοικίας

  • A-
  • A+

Ξεκίνησε το τριήμερο-«φωτιά» για την κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει τις βασικές κατευθύνσεις που θα «ξεκλειδώσουν» τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές διατηρώντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή. Διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού για «προστασία της πρώτης κατοικίας των αδυνάτων».

O Αλέξης Τσίπρας μιλώντας κατά τη διάρκεια της Σαββατιάτικης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, μεταξύ άλλων:

Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

‘Όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων.

Το προσφυγικό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα να ενημερώνει τα μέλη της Γραμματείας για τις τελευταίες εξελίξεις εν όψει της διπλής συνόδου για το προσφυγικό - μεταναστευτικό που θα γίνει στη Μάλτα την επόμενη εβδομάδα («Σύνοδος της Βαλέτα για τη Μετανάστευση», 11-12 Νοεμβρίου).

Επίσης, τη συνεδρίαση απασχόλησαν οι συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τη συνεργασία κόμματος-κυβέρνησης στο θέμα αυτό.

«Αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση των ασθενέστερων»

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή της, τόνισε πως η υπεράσπιση των ασθενέστερων στρωμάτων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για το κόμμα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή ήταν και η λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου την οποία καλούμαστε να υπερασπιστούμε ιδεολογικά, πολιτικά, κινηματικά, σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό, νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, στο οποίο βρισκόμαστε απέναντι. Στηρίζουμε την κυβέρνηση στη σθεναρή της στάση στο ζήτημα των πλειστηριασμών. Θεωρούμε απαράδεκτες τις επιδιώξεις των θεσμών και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση υπήρχε αναφορά για το προσφυγικό ζήτημα και για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. 

Πιο συγκεκριμένα, για το προσφυγικό σημειωνόταν πως «εξελίσσεται μια σύγκρουση σε επίπεδο Ευρώπης αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, όπου αντιπαρατίθενται από τη μία πλευρά, η αντίληψη του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας και από την άλλη πλευρά, η αντίληψη των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των κλειστών συνόρων και της ύψωσης φρακτών. Πρώτο μας μέλημα δεν μπορεί παρά να είναι η σωτηρία των ανθρώπων από τα παγωμένα και ολοένα πιο αγριεμένα νερά του Αιγαίου και η ασφαλής δίοδος των προσφύγων και των παιδιών τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το κόμμα μας θα συμβάλει στη συγκρότηση ενός μεγάλου πανευρωπαϊκού κινήματος υποδοχής και αλληλεγγύης, ενός πανευρωπαϊκού, φιλειρηνικού αντιπολεμικού κινήματος».

Για τον υπουργό Παιδείας σημειωνόταν πως «οι προσωπικές απόψεις που εξέφρασε ο Νίκος Φίλης, αναφερόμενος σε παλιό άρθρο του, σχετικά με τη διάκριση μεταξύ "αιματηρής εθνοκάθαρσης" και "γενοκτονίας" των Ποντίων ξεσήκωσε έναν ορυμαγδό εθνικιστικών δηλώσεων, στο πλαίσιο μιας μικροπολιτικής προσπάθειας πατριδοκαπηλίας. Οι επιθέσεις στον Υπουργό Παιδείας δεν προέρχονται μόνο από τη ΝΔ, αλλά και από βουλευτές και στελέχη άλλων κομμάτων . Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις, που εξελίχτηκαν και σε πράξεις βίας κατά του βουλευτή του Κοινοβουλίου κ. Κουμουτσάκου από ακροδεξιά στοιχεία και εκφράζει τη συμπαράστασή της στο Νίκο Φίλη».

Μήνυμα πολιτικής εγρήγορσης

Για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις διαπραγματεύσεις μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε κομματική εκδήλωση της Ν.Ε. Β΄ Θεσσαλονίκης. Έξω από το δημοτικό θέατρο Σταυρούπολης, όπου έγινε η εκδήλωση, τον υπουργό περίμενε αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρα πολύ σαφείς στοχεύσεις. Θα έλεγα ότι θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην προτεραία κατάσταση. Υπάρχει μια συμφωνία, την οποία έχουμε αποδείξει ότι τιμούμε και θα τιμήσουμε, θα πρέπει και όλοι να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα και τα εσκεμμένα. Και θα πρέπει να έχουν μια λογική η οποία δεν θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική βιωσιμότητα της συμφωνίας. Επειδή η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, όμως, θα ήθελα να μείνω σε αυτό», δήλωσε ο Ν. Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα από εδώ και μπρος, και σημείωσε: «Στέλνουμε ένα μήνυμα πολιτικής εγρήγορσης, διαρκούς αγώνα, ένα μήνυμα ζωντανού κόμματος που έχει από τη φύση του και τη λογική του ρόλο ελέγχου της κυβέρνησης, άγρυπνης προοδευτικής συνείδησης και εκπροσώπησης των κομματιών της κοινωνίας που έχουν υποστεί μεγάλες πληγές το προηγούμενο διάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυναμώσει και θα καταφέρει να επιτελέσει τον ιστορικό του ρόλο».

Έξω από το δημοτικό θέατρο Σταυρούπολης, όπου έγινε η εκδήλωση, τον υπουργό περίμενε αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Τα μέλη της συνομίλησαν με τον Ν. Παππά, διαμαρτυρήθηκαν για τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του επέδωσαν ψήφισμα. «Έχουμε απόλυτο σεβασμό. Γνωρίζουμε το δράμα που έχουν βιώσει οι πρόγονοι τους, οι πρόγονοι μας, γιατί αισθανόμαστε ότι είναι ένα κομμάτι του ελληνισμού. Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφείς. Πέραν τούτου ουδέν. Έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξηγήσεις και είμαι βέβαιος ότι και ο ποντιακός ελληνισμός δεν θα αφήσει να εκμεταλλευθούν τον πόνο του και την ιστορική του συμβολή ακραία στοιχεία», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Συμφώνησαν στο ότι δεν πρέπει να γίνει εκμετάλλευση της υπόθεσης από ακραία στοιχεία, οι εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παραθυράκι» για ελάφρυνση αφήνει ο Σουλτς
Ρήτρα στο σύμφωνο σταθερότητας προβλέπει ότι σε περίπτωση ιδιαίτερων καταστάσεων, μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση σε προγράμματα στήριξης. Πως το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο και που εμπλέκεται η χώρα μας. Για...
«Παραθυράκι» για ελάφρυνση αφήνει ο Σουλτς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαμόγελα μεν, νηφαλιότητα δε
Ως «απόλυτη επιτυχία» αξιολόγησε η κυβέρνηση τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, εστιάζοντας στο χαμηλό επιτόκιο και τις πάνω από 200 προσφορές, ύψους 6,5 δισ. ευρώ συνολικά - Ωστόσο,...
Χαμόγελα μεν, νηφαλιότητα δε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατά της λιτότητας Ελλάδα-Πορτογαλία
Αιχμές για το ρόλο του ΔΝΤ άφησε για ακόμα μια φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις λανθασμένες εκτιμήσεις του Ταμείου. «Διεκδικούμε μια εναλλακτική στρατηγική από εκείνη της συσσώρευσης χρέους και...
Κατά της λιτότητας Ελλάδα-Πορτογαλία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για προσφυγικό-αξιολόγηση
Με θέμα την υλοποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό και την αξιολόγηση ο πρωθυπουργός συσκέπτεται με μέλη της κυβέρνησης και στενούς του συνεργάτες, στο γραφείο του στη Βουλή. Εκτός των παραπάνω, το...
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για προσφυγικό-αξιολόγηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Την Παρασκευή το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών
Κρίσιμες διεργασίες αυτή την εβδομάδα για το προσφυγικό, ενώ η κυβέρνηση στην επικείμενη σύνοδο κορυφής θα ζητήσει συμφωνία για επιμερισμό των βαρών. Το προσφυγικό τέθηκε επί τάπητος σε έκτακτες συσκέψεις του...
Την Παρασκευή το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι συμφώνησαν Τσίπρας-Μέρκελ-Ολάντ
Την υποστήριξη της Γερμανίας και της Γαλλίας στο προσφυγικό έλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Κοινή επιθυμία η...
Τι συμφώνησαν Τσίπρας-Μέρκελ-Ολάντ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας