Το θέμα της άρσης της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα βάζει η κυβέρνηση από τώρα στο τραπέζι, προετοιμαζόμενη και προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, που σκοπεύει να φέρει το 2026 ή στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς αλλά και ως χαρτί εκβιασμού για να μειώσει τις αντιδράσεις στα όσα σχεδιάζει περί αξιολόγησης.
Αν και είναι γνωστές από καιρό οι προθέσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς τον Μάρτιο από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα συνδέσει την αξιολόγηση με την άρση μονιμότητας, όταν είπε ότι θα προτείνει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων να αποτελέσει συνταγματική πρόνοια, τώρα το είπε ξεκάθαρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Με αφορμή τη δημοσκόπηση της Marc, που δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα» και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 59,8% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την κατάργηση της μονιμότητας ώστε να απομακρύνονται όσοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε ότι είναι «μια σημαντική μέτρηση που δείχνει ότι η κοινωνία θέλει ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές», τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται τομές» και υπογράμμισε πως «η αξιολόγηση, προφανώς, πρέπει να έχει και συνέπειες». Προανήγγειλε δε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τη συζήτηση την ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης, επισημαίνοντας πως «για να υπάρξουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές, χρειάζονται και οι μεγαλύτερες δυνατές πλειοψηφίες».
Σήμερα, στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει και θα κάνει παρέμβαση στην ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει τις απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας για τη διεθνή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια και τον ρόλο της Ελλάδας. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
Kάλυψη στον Γεωργιάδη
Στα πυρά του Αντώνη Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση επέλεξε να μην απαντήσει, κατά την πάγια τακτική της να υποβαθμίζει τον αντίκτυπο των «πύρινων» παρεμβάσεων του πρώην πρωθυπουργού, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε (MEGA) ότι «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» και ότι «η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται και όταν επαναλαμβάνεται, επαναλαμβάνεται σαν φάρσα».
Στο μεταξύ, κληθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να σχολιάσει την προκλητική δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη υπέρ του Ισραήλ με αφορμή τη Eurovision, επισήμανε ότι είναι ένας μουσικός διαγωνισμός. Επίσης, εξέφρασε την πάγια κυβερνητική θέση πως το Ισραήλ δέχτηκε «μια πρωτοφανή και άδικη επίθεση» αλλά παράλληλα πως «είμαστε και αλληλέγγυοι και στον παλαιστινιακό λαό και τους τόσους συνανθρώπους μας που χάθηκαν απ’ όλες αυτές τις επιθέσεις». Επίσης, μίλησε για ισορροπημένη στάση και υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πρωτοστατήσει σε μια σειρά από προσπάθειες ν’ ανοίξουν δίαυλοι στήριξης των αμάχων.
Στο ερώτημα γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν συνυπέγραψε την κοινή δήλωση ηγετών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και ο Ισπανός πρωθυπουργός, για τη Γάζα, ο Π. Μαρινάκης είπε ότι «συνιστά μεμονωμένη καταγγελία κρατών-μελών και όχι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» και επέμεινε ότι «η Ελλάδα στέκεται πάντα αρωγός σε κάθε ανθρωπιστική επιχείρηση, ιδίως στην πολύπαθη Γάζα». Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, όπως ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας συγκαλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, υπό την προεδρία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, για να συζητηθούν τρόποι προστασίας άμαχων πληθυσμών σε πολεμικές συνθήκες. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, ο κ. Γεραπετρίτης αύριο θα προεδρεύσει και θα κάνει εθνική παρέμβαση στη συνεδρίαση του Σ.Α. για τη Συρία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας