Οριστικοποιήθηκαν, κατά την την σύγκλιση του 2ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας, συμφωνίες, μεταξύ άλλων, στα πεδία της ενέργειας και των επενδύσεων στις σιδηροδρομικές μεταφορές.
Συγκεκριμένα υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.
Υπό τον όρο σειράς επενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ, του ελληνικού κράτους, για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε από την πλευρά του να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για:
- την αγορά συνολικά 23 τρένων, 8 υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακών και
- τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών.
Οι δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.
Ηλεκτρική ενέργεια
Παράλληλα υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW.
Στόχος της Ελλάδας είναι να αναβαθμίσει τη θέση της ως ενεργειακού κόμβου και παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ιταλία, από την πλευρά της, εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Το έργο αποσκοπεί στην κατασκευή διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων για να αντιμετωπιστούν χρόνιες τιμολογιακές στρεβλώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και για να διασφαλιστεί ο καλύτερος εφοδιασμός, μειώνοντας τον κίνδυνο μπλακ-άουτ.
Τα δύο παραπάνω Μνημόνια περιλαμβάνονται στις συνολικά 12+2 συμφωνίες και MoUs’ τα οποία υπεγράφησαν στο πλαίσιο του 2ου ΑΣΣ Ελλάδας – Ιταλίας.
Ο πρωθυπουργός συνοδεύτηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Αμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.
Μεταναστευτικό - Μητσοτάκης: Η Μελόνι είναι η πιο δυνατή μας σύμμαχος
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι Ελλάδα και Ιταλία συμφωνούν στην ανάγκη ελέγχου των μεταναστευτικών ροών και τόνισε πως η Αθήνα βρήκε στην κ. Μελόνι ίσως τον πιο δυνατό σύμμαχο για το ζήτημα. «Δεν μιλάμε πια στην ΕΕ για ανακατανομή προσφύγων αλλά για προστασία συνόρων και αντιμετώπιση διακινητών» τόνισε. Υπογράφτηκαν επίσης μνημόνια συνεργασίας στους τομείς:
- μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης,
- αθλητισμού,
- ασφάλειας πληροφοριών και τεχνολογιών,
- πολιτικής προστασίας και
- μεταφορών ευρύτερα (πέραν δηλαδή των σιδηροδρόμων).
Οι δηλώσεις των δύο ηγετών
Η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, αλλά και τη συνάντηση των δύο ηγετών, δήλωσε ότι είναι χαρούμενη που υποδέχθηκε τον Έλληνα ομόλογό της Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς του για τη δεύτερη τέτοια συνάντηση μετά από οκτώ χρόνια.
«Υιοθετήσαμε μια κοινή δήλωση που αντικατοπτρίζει τη δουλειά που κάνουμε μαζί και για να ενισχύσουμε το επίπεδο συνεργασίας», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. «Οι σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας παραμένουν άριστες», είπε η κ/ Μελόνι. «Με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη είμαστε στο ίδιος μήκος κύματος σε πολλά θέματα», σημείωσε, «όπως στο ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης».
«Ήμασταν και οι δύο μέχρι το τέλος στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε η κ. Μελόνι και τόνισε ότι «αναμένουμε την απάντηση της Ρωσίας» για την εκεχειρία. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι και οι δύο εργάζονται για να πάρουν τέλος οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή και επισήμανε ότι είναι σημαντικό και το ταξίδι Τραμπ στην περιοχή.
«Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε και νέα υποθαλάσσια καλώδια. Δεσμευόμαστε στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με πολλές ιταλικές επιχειρήσεις να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και στην άμυνα και τις μεταφορές», τόνισε η κ. Μελόνι.
«Δεν είχαμε μία τυπική διπλωματική συνάντηση, αλλά μία ουσιαστική ευκαιρία να συντονίσουμε το βηματισμό μας με μεράκι για όλα τα ζητήματα από τις περιφερειακές εξελίξεις έως τη Μετανάστευση» υπογράμμισε από τη δική του πλευρά ο κ. Μητσοτάκης. «Μοιραζόμαστε βαθύτατους πολιτικούς ιστορικούς και οικονομικούς δεσμούς που ενώνονται από κοινές προκλήσεις σε ένα κόσμο αυξημένης αβεβαιότητας» προσέθεσε.
Επισήμανε την ανάγκη για συχνότερη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, γεγονός που αποτυπώνεται και από το πλήθος των συμφωνιών που υπογράφηκαν στο πλαίσιο του ΑΣΣ και τόνισε τη βούληση των δύο πλευρών να διευρυνθεί μας η τη συνεργασία σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η κοινή δήλωση που υπογράψαμε αποτυπώνει τη στρατηγική συνεργασία. Θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη συνεργασία των δύο χωρών μας στην ηλεκτρική διασύνδεση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική -όπως τη χαρακτήρισε- συμφωνία ανάμεσα στην ιταλική εταιρία κρατικών σιδηροδρόμων, την οποία όπως είπε «δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε χωρίς την προσωπική στήριξη της Ιταλίδας πρωθυπουργού και την ευχαριστώ προσωπικά». Ειδικότερα σημείωσε πως πρόκειται για επανεκκίνηση της σχέσης, η οποία «δοκιμάστηκε υπό το φως της τραγωδίας των Τεμπών» και με την οποία η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατ. στην αναβάθμιση του δικτύου και εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας και η ιταλική 360 εκατ. ευρώ για νέα τρένα και αμαξοστάσια.
Περεταίρω, ανέφερε πως οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για τις οικονομικές σχέσεις και το διμερές εμπόριο. «Μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα, να προσελκύσουμε περισσότερες ιταλικές επενδύσεις» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Επίσης είπε πως μιλήσανε για τη Συρία και τη Λιβύη, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα στο Μεταναστευτικό βρήκε τον πιο δυνατό της σύμμαχο» και εξήγησε: «Πλέον δεν μιλάμε για εσωτερική ανακατανομή προσφύγων αλλά για προστασία των συνόρων μας και την καταπολέμηση των κυκλωμάτων των διακινητών, να ενισχύσουμε τις πολιτικές των επιστροφών και να αναδιατάξουμε την πολιτική υποδοχής νόμιμων μεταναστών».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι «υποστηρίζουμε άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών».
Επίσης ανέφερε πως συμφωνήσανε πως πρέπει να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή άμυνα και η ελληνοϊταλική αμυντική συνεργασία, λέγοντας ότι «σε αυτόν τον τομέα μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα».
«Τέλος, συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ είναι αναγκαία και απαραίτητα για να φθάσουμε σε μία εμπορική συμφωνία αμοιβαία και επωφελή. Πρέπει να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο, πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να κρατήσουμε τη Δύση ενωμένη έναντι των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας» προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας