Διορία έξι ημερών έχει η κυβέρνηση, μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου, για να… καθαρίσει με τις εκκρεμότητες από το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που θα γίνουν αντίτιμο για τη δόση των 2 δισ. ευρώ.
Το «τελεσίγραφο» έφτασε στην Αθήνα διά στόματος Πιερ Μοσκοβισί. Ο επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορεί να ήρθε «ως φίλος» στη χώρα μας -όπως ο ίδιος είπε-, ωστόσο σαν άλλος παιδονόμος κούνησε με αυστηρότητα το δάχτυλο όταν η συζήτηση έφτασε στα προαπαιτούμενα που έχουν μείνει πίσω.
Μπορεί αυτά να μην κατονομάστηκαν από τον Γάλλο επίτροπο, πλην όμως είναι γνωστά. Αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό και τα φορολογικά ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, κορυφαίο ζήτημα για τους δανειστές είναι τα «κόκκινα» δάνεια και το κρίσιμο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μέσω του νόμου Κατσέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν υπαναχωρήσει των αρχικών θέσεών τους ερχόμενοι πιο κοντά στις ελληνικές, οι οποίες προβλέπουν τετραπλάσιο όριο εισοδήματος (έως 35.000 ευρώ) από αυτό των θεσμών (8.180 ατομικό και έως 23.947 για πενταμελή οικογένεια) και τριπλάσιο όριο αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας (έως 325.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά) έναντι 120.000 ευρώ που υποστηρίζουν οι πιστωτές.
Αυτό το «αγκάθι» θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξεριζωθεί από τα πλευρά της διαπραγμάτευσης, όπου βρίσκεται «καρφωμένο», μέχρι τη Δευτέρα, που ξεκινά η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Σε διαφορετική περίπτωση, το κλίμα στο Eurogroup θα καταστεί βαρύ για την Αθήνα αφού, δίχως τα λεφτά της υποδόσης, η ρευστότητα στο εσωτερικό της χώρας θα μειωθεί περαιτέρω, ενώ πίσω θα πάει και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχει το κράτος απέναντι στους προμηθευτές του.
Για τον κ. Μοσκοβισί η Ελλάδα «θα πρέπει να προχωρήσει βήμα βήμα και όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Η λύση για το χρέος, κατά τον κ. Μοσκοβισί, «πρέπει να διέπεται από φιλοδοξία και πραγματισμό και να είναι πολιτικά αποδεκτή από τους εταίρους». Επίσης, είπε ότι θα υπάρξουν προτάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Πριν από τα Χριστούγεννα
Ανοίγοντας τα «χαρτιά του» για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι στόχος είναι η συζήτηση να αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα και ότι η Ελλάδα δεν θα περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να παρουσιάσει τις θέσεις της, καθώς ήδη εργάζεται μια ομάδα στο υπουργείο η οποία θα ενημερώσει το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Ενώ, «εάν υπάρχει καλή πίστη και από τις δύο πλευρές», είπε, «υπάρχουν πολλές τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος».
Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Μοσκοβισί, αποδεχόμενος τον οδικό χάρτη της Αθήνας, που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, που όπως όλα δείχνουν θα ξεκινήσει την επομένη του Eurogroup 10 Νοεμβρίου, και έπεται η συζήτηση για το χρέος.
Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, ο κ. Μοσκοβισί δεν απάντησε εάν θα αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που για τους θεσμούς συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα, η ολοκλήρωση του οποίου θα οδηγήσει σε ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και στην προστασία των καταθέσεων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας