Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θα βγουν «καθαροί»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Θα βγουν «καθαροί»

  • A-
  • A+

Η λέξη-κλειδί είναι «επανένταξη». Για πρώτη φορά Ελληνας πρωθυπουργός διάβηκε το κατώφλι φυλακών, μίλησε τετ α τετ με κρατούμενους κι εγκαινίασε μονάδα απεξάρτησης μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα, χθες, στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης.

«Το μήνυμα είναι ότι, παρά τις συνθήκες της κρίσης, της οικονομικής δυσκολίας, των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και κοινωνία, έχουμε τη δυνατότητα με πείσμα και σκληρή δουλειά να δημιουργούμε, να παράγουμε, να κάνουμε πολλά για να αλλάξουμε τη χώρα», τόνισε στην ομιλία του που έγινε στον χώρο προαυλισμού των κρατουμένων ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στις φυλακές Διαβατών στις 12 το μεσημέρι, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Κατά τη διέλευσή του από τον στενό διάδρομο με τα κάγκελα, οι κρατούμενοι τον επευφημούσαν. Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, συνομίλησε με κάποιους για λίγο. Αλλωστε, οι 12 που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κυκλοφορούν ελεύθεροι μέσα στη μονάδα του ΚΕΘΕΑ.

Η αλήθεια είναι ότι οι βάσεις για τη δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας απεξάρτησης με «στεγνό πρόγραμμα» μέσα στις φυλακές μπήκαν χρόνια πριν, επί υπουργίας Παπαληγούρα, και η δημιουργία της αποφασίστηκε το 2010, επί υπουργίας Χάρη Καστανίδη, που μάλιστα χθες παρέστη στα εγκαίνια. Ωστόσο, έπειτα από πολυετείς καθυστερήσεις και εμπόδια, η αποφασιστική κίνηση για να «ξεπαγώσει» ήταν του κ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και γνωρίζει πολύ καλά το θέμα εκ των έσω.

«Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να θεωρείται δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα», ξεκαθάρισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι δεν εγκαινιάζει απλώς μια νέα θεραπευτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ, «αλλά εγκαινιάζεται και μια νέα αντίληψη στη σωφρονιστική πολιτική, η οποία στηρίζεται στην επιείκεια και στη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας».

Τα επόμενα βήματα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι η έναρξη συνεργασίας των φυλακών Κορυδαλλού με την ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν» για την ψυχιατρική περίθαλψη κρατουμένων, αλλά και η δημιουργία σχολείων δεύτερης ευκαιρίας μέσα σε ακόμη τρεις φυλακές. Αλλωστε, κατά την επίσκεψή του στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί στις φυλακές Διαβατών, έμεινε εντυπωσιασμένος από τα αποτελέσματα που του παρουσίασαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί.

«Βρισκόμαστε στο κάστρο του φόβου και ανοίγεται ένα παράθυρο για να δουν οι από μέσα έξω και να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια κοινωνία αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, και πρόσθεσε ότι η λέξη-κλειδί είναι η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

Οπως εξήγησε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, «τα προγράμματά μας έχουν επιτυχία 70% και σε ετήσια βάση παρέχουν θεραπεία σε 3.000 άτομα και σε 6.000 μέλη των οικογενειών τους».

Ο «Προμηθέας»

Το εγχείρημα που έχει αναλάβει η Μονάδα Συμβουλευτικής Κρατουμένων Θεσσαλονίκης του ΚΕΘΕΑ «Προμηθέας» υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η δουλειά του «Προμηθέα» με τοξικομανείς κρατουμένους χρονολογείται από το 1987 και αν κρίνει κανείς από την εμπειρία του, τα αποτελέσματα αναμένονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η συγκεκριμένη μονάδα εντός των φυλακών Διαβατών μπορεί να φιλοξενεί έως 84 άτομα, τα οποία θα ακολουθούν το πρόγραμμά της σε καθημερινή 24ωρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατουμένους.

Η διώροφη πτέρυγα που τη φιλοξενεί και είναι ανεξάρτητη από τις φυλακές έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και διαθέτει στο ισόγειο μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσες συναντήσεων και αυτόνομο χώρο προαυλισμού και άθλησης, ενώ στον πρώτο όροφο έχουν διαμορφωθεί κελιά τριών ατόμων. Την ευθύνη για την καθαριότητα του χώρου και την προετοιμασία των γευμάτων έχουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι. Το εγχείρημα είναι καινοτόμο, αφού ανάλογα προγράμματα με αυτόνομη λειτουργία μέσα στις φυλακές υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ και, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη Μεγάλη Βρετανία.

Το πρόγραμμα, διάρκειας 1,5 έτους, απευθύνεται σε τοξικοεξαρτημένους φυλακισμένους, οι οποίοι μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του θα μπορούν στη συνέχεια και σύμφωνα με τον νέο νόμο να καταθέτουν αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση και για ένταξή τους στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ.

Οι 108 εργαζόμενοι της βορειοελλαδίτικης εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» συζήτησαν με τον πρωθυπουργό

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πήγαινε χθες στα Διαβατά Θεσσαλονίκης για να ανακοινώσει ευχάριστα νέα, όμως φτάνοντας έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι 108 εργαζόμενοι της βορειοελλαδίτικης εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» που πριν από μερικές μέρες πετάχτηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο από την εργοδοσία των Μπακατσέλου - Μπόμπολα - Ψυχάρη.

Σε συνάντηση που είχε επιτόπου μαζί τους, οι εργαζόμενοι του ζήτησαν να ερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκε σε πτώχευση η εφημερίδα, να ελεγχθούν τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους που πήρε η εταιρεία «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος», να ελεγχθούν οι ισολογισμοί 5ετίας, να ληφθεί μέριμνα για την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων και να αποδοθούν οι οφειλόμενες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης τον ρώτησαν αν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αναλάβουν οι εργαζόμενοι τη διαχείριση της εφημερίδας.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τούς κάλεσε να κατέβουν την Πέμπτη στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά.

Η «Εκδοτική Βορείου Ελλάδος», που εξέδιδε τον «Αγγελιοφόρο» και σειρά άλλων εντύπων, κατέθεσε στις 30 Οκτωβρίου αίτηση πτώχευσης και δήλωση παύσης πληρωμών, χωρίς να έχει πληρώσει στους εργαζομένους ούτε τους μισθούς οχτώ μηνών που τους οφείλει αλλά ούτε και την αποζημίωση.

Πέρα από αυτά, σοβαρά ερωτήματα εγείρει ο εκτεταμένος δανεισμός της «Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος» από τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Attica, ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και με προσωπικές εγγυήσεις μετόχων.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εντολή για νέους ελέγχους στο ΑΠΘ
Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρου Τσόγκα, προκάλεσε η επιστολή που έστειλαν στην «Καθημερινή» 471...
Εντολή για νέους ελέγχους στο ΑΠΘ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θυμήθηκαν το «Noor 1» όχι για την ηρωίνη, αλλά για το τηλεφώνημα!
Και ξαφνικά η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διακίνησε τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που βρέθηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος, έγινε...
Θυμήθηκαν το «Noor 1» όχι για την ηρωίνη, αλλά για το τηλεφώνημα!
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ
Επιχείρηση της αστυνομίας στις φυλακές Διαβατών για ναρκωτικά
Σε εξέλιξη είναι μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντός των δικαστικών φυλακών Διαβατών, σε συνεργασία με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους....
Επιχείρηση της αστυνομίας στις φυλακές Διαβατών για ναρκωτικά