• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.7°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.9°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.6°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.4°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 27.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.2°C
  1 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.1°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.7°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 18.9°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  51%
Τα ισοδύναμα βλάπτουν σοβαρά την οικονομία

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η σχετική συζήτηση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της οικονομίας

Τα ισοδύναμα βλάπτουν σοβαρά την οικονομία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Να σταματήσει τη συνεχή αναζήτηση των περίφημων «ισοδυνάμων» καλεί την κυβέρνηση το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, προειδοποιώντας ότι η αβεβαιότητα που προκαλεί η σχετική συζήτηση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Ο υπαρκτός κίνδυνος είναι η χώρα να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση ή και σε μακροχρόνια στασιμότητα», επισημαίνει το Γραφείο στη νέα τριμηνιαία έκθεσή του (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2015), την πρώτη μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου τον περασμένο Αύγουστο.

Αν και αναγνωρίζει ότι τα ισοδύναμα σε «ορισμένες περιπτώσεις» έχουν νόημα, στην πράξη, τονίζει, τροφοδοτούν την αβεβαιότητα σε συνδυασμό και με τις «ασάφειες» σε φορολογικά ζητήματα, όπως τη φορολόγηση ενοικίων, τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τους ανασχεδιασμούς στο ασφαλιστικό.

Ειδική αναφορά κάνει και στην αντιπολίτευση, την οποία επικρίνει εξίσου με την κυβέρνηση για την αρνητική στάση της σε κάθε σχεδόν μέτρο του 3ου Μνημονίου, «τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα», παρά το ότι το στήριξε με την ψήφο της στη Βουλή το καλοκαίρι.

Το Γραφείο επισημαίνει ότι η «έστω μετρίως θετική πορεία που καταγράφηκε το 2014 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 έχει αναστραφεί», ενώ το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε ύφεση το α’ εξάμηνο του 2015 το αποδίδει στην αύξηση της κατανάλωσης λόγω του φόβου «κουρέματος» των καταθέσεων.

Αποδομώντας την «εσφαλμένη υπόθεση ότι αρκεί να σταματήσει η λιτότητα ή να καταργηθούν τα μνημόνια για να ανακάμψει η χώρα», η έκθεση των 120 σελίδων τονίζει ότι η θέση αυτή παραβλέπει τις παθογένειες της χώρας από πλευράς παραγωγής, τη μεταρρυθμιστική υστέρηση, το κακό μείγμα μέτρων με έμφαση στους φόρους, τις παλινωδίες και κυρίως τη σημασία της αβεβαιότητας στην οικονομική πορεία.

Παραδέχεται πάντως ότι η υπογραφή της συμφωνίας ήταν «παρά τις πολιτικές δυσκολίες, προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία».

Στο εισαγωγικό τους σχόλιο τόσο ο συντονιστής του Γραφείου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, όσο και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής (Παν. Καζάκος, Σπ. Λαπατσιώρας, Ναπ. Μαραβέγιας, Μιχ. Ρηγίνος) σημειώνουν με νόημα πως «ό,τι είναι αναγκαίο με οικονομικά κριτήρια δεν είναι απαραίτητα εφικτό με πολιτικά και ό,τι είναι επιθυμητό πολιτικά δεν είναι πάντοτε οικονομικά αποτελεσματικό».

Οι διαφορές του 3ου Μνημονίου

Στην τριμηνιαία έκθεσή τους οι συντάκτες διαπιστώνουν δύο ουσιώδεις διαφορές του 3ου Μνημονίου από τα δύο προηγούμενα, αλλά και μία ομοιότητα.

Η πρώτη διαφορά είναι ότι το τρίτο πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές ως προς τις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή το σύνολό τους (περίπου 233) θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2016, εκ των οποίων οι 127 έως το τέλος του 2015. Η δεύτερη διαφορά είναι ότι βασίζεται σε πιο ρεαλιστικούς στόχους σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οσον αφορά την ομοιότητα με τα προηγούμενα, αυτή συνίσταται στο ότι περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν από το παρελθόν και δημοσιονομικά μέτρα, πολλά εκ των οποίων είναι οριζόντια, π.χ. αύξηση του ΦΠΑ, και επιτείνουν την ύφεση. Το Γραφείο προειδοποιεί ακόμη ότι «εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και νέοι φόροι μπορεί να ενισχύσουν τη φοροδιαφυγή».

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους περίφημους «θεσμούς», η έκθεση αναφέρει ότι από ορισμένες διατάξεις του Μνημονίου είναι «προφανής η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις ελληνικές αρχές ότι θα τηρήσουν πραγματικά τις δεσμεύσεις τους» και το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια τη στενότερη εποπτεία.

Οπως αναφέρει η έκθεση, ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού του 2015 οδήγησε στη λήψη νέων μέτρων για το επόμενο 15μηνο ύψους 6,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 63% προέρχεται από αύξηση των φόρων.

Το Γραφείο τάσσεται κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, σημειώνοντας ότι το όφελος από τα προβλεπόμενα έσοδα 192 εκατ. ευρώ είναι μικρό σε σχέση με την αναστάτωση που προκαλεί, ενώ κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο για την ακολουθούμενη πολιτική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Δημοσιονομική προσαρμογή που βασίζεται σε αυξήσεις φόρων και μείωση δημοσίων επενδύσεων οδηγεί την οικονομία σε βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση».

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διάγγελμα για τη «νέα εποχή»
​Οκτώ χρόνια Μνημονίων τελειώνουν επισήμως σήμερα και η νέα εποχή, όπως προτιμά να την ονοματίζει η κυβέρνηση, ξεκινά από αύριο, με το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Μακριά από φιέστες και πανηγύρια,...
Διάγγελμα για τη «νέα εποχή»
ΒΟΥΛΗ
Με 154 «ναι» πέρασε το πολυνομοσχέδιο, με 153+1 η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ
Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για τα τελευταία μνημονιακά προαπαιτούμενα υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο που κλείνει τις τελευταίες εκκρεμότητες της τέταρτης...
Με 154 «ναι» πέρασε το πολυνομοσχέδιο, με 153+1 η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Aποστροφή στο... κοινωνικό πρόσωπο
​Νέο πεδίο αντιπαράθεσης με τους δανειστές αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις. Οι Βρυξέλλες επιμένουν στην... πειθαρχία και φαίνεται να δυσφορούν σε κάθε μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και έχει κατά τη γνώμη...
Aποστροφή στο... κοινωνικό πρόσωπο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
Ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον σχηματισμό ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα καταθέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και βάσει του οποίου θα...
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κόκκινη κάρτα» των δανειστών στο παράλληλο πρόγραμμα
Αποσύρει το παράλληλο πρόγραμμα η κυβέρνηση, το οποίο θα φέρει στη Βουλή με το νέο έτος μόνο εφόσον αυτό κοστολογηθεί και οι Βρυξέλλες δώσουν το «πράσινο φως». Οι εκπρόσωποι των θεσμών θεώρησαν ότι μπορεί να...
«Κόκκινη κάρτα» των δανειστών στο παράλληλο πρόγραμμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Περίπατος» ο Προϋπολογισμός...
Το πιο χαρακτηριστικό ίσως της φετινής συνεδρίασης ήταν τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία ακόμη και την τελευταία ημέρα παρέμειναν σχεδόν άδεια. Υπήρχαν στιγμές που από τους 75 βουλευτές της...
«Περίπατος» ο Προϋπολογισμός...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας