Αθήνα, 9°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.3° 6.5°
5 BF
79%
Θεσσαλονίκη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3°C
4.0° 1.6°
3 BF
88%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
7°C
7.1° 5.5°
6 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
3°C
2.9° 2.9°
2 BF
75%
Αλεξανδρούπολη
Χιονοπτώσεις
1°C
0.9° 0.9°
5 BF
93%
Βέροια
Ασθενείς βροχοπτώσεις
2°C
2.1° 1.0°
2 BF
96%
Κοζάνη
Ήπιες χιονοπτώσεις
-3°C
-0.2° -2.6°
3 BF
86%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.2° 5.2°
2 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 13.2°
4 BF
82%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
10.4° 9.6°
4 BF
88%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 11.1°
5 BF
87%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.1° 5.1°
6 BF
94%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.7° 8.7°
5 BF
69%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
4°C
4.1° 3.9°
2 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
4.5° 2.3°
3 BF
93%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 14.8°
1 BF
83%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
9.3° 6.7°
5 BF
92%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
3°C
2.7° 2.7°
1 BF
89%
Κατερίνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
3°C
3.7° 2.5°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
0°C
0.2° 0.2°
1 BF
80%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
Μητσοτάκης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τα γνωστά αφηγήματα και τα «καρφιά» σε Σαμαρά

Ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε ανακρίβειες, προκειμένου να παρουσιάσει μια παντοδύναμη Ν.Δ., ενώ σε πολλά σημεία έδειχνε πως απαντά στον πρώην πρωθυπουργό και όχι στον συνομιλητή του.

Απαντήσεις, με πολλά «καρφιά», στις μομφές του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε ανακρίβειες, προκειμένου να παρουσιάσει μια παντοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Μεταξύ άλλων, σε ερώτηση του Γιάννη Πρετεντέρη για το αν η ΝΔ υφίσταται μια μετάλλαξη (όπως του καταλόγισε από το ίδιο βήμα ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς), ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να προβάλει μια ιδανική εικόνα, λέγοντας πως «φυσικά και ναι, γι' αυτό και πήραμε τρεις φορές 40%. Τα κόμματα εξελίσσονται. Δεν είπα ότι θα κρατήσω την ΝΔ την ίδια, είπα ότι θα τη μπολιάσω με νέα στελέχη, θα κάνω ένα γενναίο άνοιγμα σε αυτό που αποκαλούμε πολιτικό κέντρο, θα μείνω πιστός στις ιδρυτικές αρχές αλλά θα προσαρμόσω το κόμμα στις απαιτήσεις των καιρών».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός επιχείρησε πάλι να απαντήσει τον Αντώνη Σαμαρά τονίζοντας πως «αυτό που αποκαλούμε τουρκικός αναθεωρητισμός δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια». Θύμισε ακόμα ότι «παραβιάσεις είχαμε εδώ και 40 χρόνια», ότι παραμένει «ανοιχτή η πληγή της Κύπρου» αλλά σημείωσε πως «είδαμε τα τελευταία χρόνια το τουρκολιβυκό μνημόνιο». 

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κρίση στον Έβρο, τόνισε ότι «είχαμε έναν πολύ δύσκολο Αύγουστο το 2020 και μια παρατεταμένη περίοδο έντασης» αλλά παρατήρησε ότι μετά τους «σεισμούς» υπήρχε μια προσπάθεια προσέγγισης, για να καταλήξει ότι «δεν έχουμε παραβιάσεις εδώ και 18 μήνες». 

Είπε πως «μια είναι η διαφορά με την Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει κανένα άλλο θέμα. Και είναι ενδιαφέρον πώς αυτή η θέση διαστρεβλώνεται  με τέτοια επιμονή από κάποιους για να περιγράψουν την κυβέρνηση ως λιγότερο πατριώτες από κάποιους που αναπαράγουν αυτό το στερεότυπο. Κάτι που νομίζω ότι αφορά μικρό κομμάτι της κοινωνίας».

Ως προς την ουσία του ελληνοτουρκικού διαλόγου είπε πως η συζήτηση συνεχίζεται και «ας συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα». Εξέφρασε δε την ελπίδα «να μη χρειαστεί να ξαναπεράσουμε οξύνσεις όπως αυτές που διαχειρίστηκα το 2020».

Εκτίμησε πάντως πως δεν βλέπει προοπτική ότι ο ίδιος με τον Τούρκο πρόεδρο θα φτάσουν στο πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς: «Έχουμε μια συνεργασία για το προσφυγικό, κάναμε μια θετική συμφωνία για τη βίζα στα νησιά σε τέτοιο βαθμό που ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι ξενοδόχοι. Ταυτόχρονα έχουμε τη θωράκιση μιας σειράς αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με τον πρόεδρο Ερντογάν έχουμε διερευνήσει αν μπορούμε να μπούμε στον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Σας λέω ανοιχτά ότι δεν βλέπω προοπτική», ανέφερε. 

Επίσης, απέρριψε κάθε σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου επαναλαμβάνοντας ότι οι κανόνες του παιχνιδιού δεν αλλάζουν εν κινήσει. Μοναδική εξαίρεση ήταν η επιστολική ψήφος «για να τελειώσει αυτή η θεσμική ανορθογραφία», όπως είπε.

► Νωρίτερα, από το ίδιο βήμα μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αιχμές κατά της κυβέρνησης, ενώ μια μέρα πριν και ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε στο Συνέδριο. Ήταν στην ουσία η πρώτη του παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη διαγραφή του με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την οποία άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, αποδομώντας στην ουσία πλήρως την πολιτική του Μαξίμου και τη μετάλλαξη της ΝΔ [διαβάστε τη σημερινή Άποψη της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Η διάσπαση της ΝΔ προ των πυλών»].

→ Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα πάει στον Λίβανο για το ταξίδι που αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή την προηγούμενη βδομάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα γνωστά αφηγήματα και τα «καρφιά» σε Σαμαρά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας