Σε ρυθμούς προϋπολογισμού μπαίνει από σήμερα μέχρι την Κυριακή η κυβέρνηση, καθώς ξεκινά η σχετική συζήτηση στη Βουλή. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις που θα κάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών για παρεμβάσεις προς τις τράπεζες και οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις γνωστές μέχρι τώρα προβλέψεις του νομοσχεδίου, αλλά και στο πολιτικό σκέλος όπου αναμένεται σύγκρουση με αιχμή του δόρατος την ακρίβεια.
Η κυβέρνηση προσέρχεται στη συζήτηση προσδοκώντας συναίνεση όπου αυτή μπορεί να υπάρξει, ειδικά μετά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δεδομένο πάντως θα πρέπει να θεωρείται πως θα δεχτεί πυρ ομαδόν από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης.
Πρόβα κόντρας
Το ΠΑΣΟΚ, αφού δεν βρήκε ανταπόκριση στην πρόταση για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, με το κυβερνητικό επιχείρημα πως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν να αποδοθούν αυτά τα υπερκέρδη στους πολίτες με μόνιμου χαρακτήρα μέτρα, κατέθεσε τροπολογία για τις τραπεζικές χρεώσεις και τα επιτόκια των δανείων.
Το ΥΠΕΘΟ τη χαρακτήρισε «βιαστική, αποσπασματική και ακοστολόγητη» και καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ πως «βρίσκεται σε σύγχυση και διανύει κρίση άγχους». Επανήλθε εξάλλου στη ρητορική περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζοντας ότι «διολισθαίνει καθημερινά στον λαϊκισμό και στην αντιπολίτευση α λα ΣΥΡΙΖΑ». Μεταξύ άλλων σημειώνει, στην απάντησή του, πως «εκεί που μιλούσε πριν μια εβδομάδα για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, τώρα κάνει στροφή 180 μοιρών και μιλάει για τη μείωση των προμηθειών που πρώτη η κυβέρνηση όμως έβαλε στο τραπέζι».
«Η κυβέρνηση σερβίρει το ξαναζεσταμένο φαγητό του “λαϊκισμού”, ενώ έχει ήδη ομολογήσει την αδυναμία της να ελέγξει τις αυθαιρεσίες του τραπεζικού συστήματος και ο Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού οδηγείται ως αποδιοπομπαίος τράγος στην πόρτα της εξόδου», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κώστας Τσουκαλάς και ανταπέδωσε τον χαρακτηρισμό «αγχωμένο» προς το υπουργείο Οικονομικών.
Στην κυβέρνηση, πάντως, εστιάζουν στο ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις 8 χώρες της Ε.Ε. που ο προϋπολογισμός του 2025 εγκρίθηκε χωρίς καμία επιφύλαξη από την Κομισιόν». Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, το γεγονός ότι αυτό συνέβη μία ημέρα πριν από την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια «πιστοποιεί την αξιοπιστία της πολιτικής μας». «Δεν εφησυχάζουμε, δεν υποτιμούμε τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος η υποτίμηση μιας συλλογικής εθνικής επιτυχίας στο δημοσιονομικό και αναπτυξιακό πεδίο», ανέφερε, προφανώς συναισθανόμενος τη μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου.
Σε αυτή τη λογική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες: «Αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι οι τράπεζες μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα για να ανακουφίσουν τους πολίτες οι οποίοι έκαναν θυσίες για να σώσουν τις τράπεζες». Εκανε μάλιστα λόγο για «σημαντικές ανακοινώσεις» από τον πρωθυπουργό.
Γαλάζιο αντάρτικο
Στο μεταξύ, καταγράφηκαν νέες γαλάζιες διαμαρτυρίες και προτάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος απάντησε χθες στις αιχμές του υπουργού Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό την εποχή που ήταν υπουργός, καταλογίζοντάς του σκωπτικά «παροδικό κενό μνήμης» και ότι επέλεξε να πει «τη μισή αλήθεια». Ο Γ. Βλάχος, ένας εκ των βουλευτών που έχουν υπογράψει αρκετές ερωτήσεις προς την κυβέρνηση, «κάρφωσε» τον Τάκη Θεοδωρικάκο λέγοντας ότι «το 2009, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τότε και προτείνω ξανά σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,6%, δηλαδή στο μισό του σημερινού».
Πίεση προς την κυβέρνηση άσκησε λίγο πριν από την πενθήμερη συζήτηση στη Βουλή και ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση μαζί με άλλους επτά βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητώντας την επέκταση της απαλλαγής από τη φαρμακευτική δαπάνη, ώστε να συμπεριλάβει και τους χαμηλοσυνταξιούχους, με βάση τα κριτήρια των δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ.
Μετά την απάντηση που έλαβε από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ο Μεσσήνιος βουλευτής καλεί την κυβέρνηση να εντάξει 15.244 χαμηλοσυνταξιούχους στο καθεστώς δωρεάν φαρμάκων, υποστηρίζοντας ότι η δαπάνη που προκύπτει «είναι διαχειρίσιμη», «δεν προκαλεί νέα δαπάνη, ούτε βέβαια επιβαρύνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ». «Είναι όμως σίγουρα μια υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους συμπολίτες μας που πρέπει να εκπληρωθεί, ειδικά όταν η ίδια η Πολιτεία έχει δημιουργήσει μια κατάσταση 2 ταχυτήτων, μεταχειριζόμενη άνισα ίδιες περιπτώσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του.
Ο διάδοχος Πατέλη
Με γοργές διαδικασίες ανακοινώθηκε στο μεταξύ χθες ο διάδοχος του Αλέξη Πατέλη στο Οικονομικό Γραφείο του πρωθυπουργού. Πρόκειται για τον Μιχάλη Αργυρού, καθηγητή οικονομολόγο, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (Economic and Financial Committee - EFC), στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Eurogroup Working Group - EWG) και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism - ESM).
Είναι ένα από τα πέντε μέλη της Διοικούσας Επιτροπής που σχεδίασε και επιβλέπει την εφαρμογή του Ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Greece 2.0. Είναι επίσης τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Πολλά ακούγονται για το παρασκήνιο της παραίτησης Πατέλη, ειδικά λόγω του γεγονότος πως ανακοινώθηκε μόλις δύο 24ωρα πριν από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Από την κυβέρνηση πάντως διάφορα στελέχη, που κλήθηκαν να σχολιάσουν, σημείωναν πως ήταν μια οικειοθελής αποχώρηση επειδή ο πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού θεωρεί πως έκλεισε ο κύκλος του στο συγκεκριμένο πόστο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε (ΑΝΤ1) τον κ. Πατέλη ως έναν «πολύ καλό συνεργάτη» και τόνισε πως η αποχώρησή του «είναι απολύτως οικειοθελής και, επειδή γνωρίζω, θα συνεχίσει να συνδράμει με τις γνώσεις του». Αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι «η παρουσία του κυρίου Πατέλη το 2019 συνεδέθη με την οικονομική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια», σημειώνοντας ότι «αυτή η πολιτική συνδέθηκε με τους ρυθμούς ανάπτυξης, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την προσέλκυση επενδύσεων κυρίως. Σε όλα αυτά ο κ. Πατέλης βοήθησε πάρα πολύ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας