Ενα συνολικό πλαίσιο σχετικά με τη διευθέτηση της μιας και μοναδικής διαφοράς που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία, δηλαδή τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα εγρήγορσης σε μια συγκυρία κατά την οποία έχουν επανεκκινήσει ο διάλογος με την Αγκυρα αλλά και η συζήτηση για το Κυπριακό, παρουσίασε ο Κώστας Καραμανλής σε ομιλία που πραγματοποίησε χθες στην Παλαιά Βουλή με αφορμή την 80ή επέτειο από την απελευθέρωση της Καρπάθου.
Το πρώτο το οποίο επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός είναι οι χάρτες ελληνικών θαλάσσιων ζωνών, καθώς εκκρεμεί η υποβολή τους από τη χώρα μας. «Θα πρέπει να καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, συμμορφούμενοι με την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε αυτό και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποτυπωθούν τα δικαιώματά μας με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε. Πρόκειται για ένα θέμα που είχε θίξει πρόσφατα και ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Γιάννης Βαληνάκης, με αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
«Στο πλαίσιο αυτό», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, «μπορεί επίσης κάλλιστα να ενταχθεί η ενεργοποίηση της ανακήρυξης της ΑΟΖ με βάση τη μέση γραμμή, κατά τον Ν. 4001/2011 και τους όρους και τις προϋποθέσεις του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας». «Ο Χάρτης της Σεβίλης που απεικονίζει ακριβώς την ΑΟΖ που δικαιούται η Ελλάδα χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και πρέπει να τον αξιοποιούμε», συμπλήρωσε.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστίασε είναι «να προχωρήσουν το κλείσιμο των κόλπων και η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης που θα επεκτείνουν τον χώρο που δικαιούται η Ελλάδα». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την οικονομική δραστηριότητα σε κάθε νησί και βραχονησίδα», θέμα το οποίο επίσης σχετικά πρόσφατα είχε αναδειχθεί μέσα από αντιρρήσεις που εξέφρασε ο υπ. Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης έναντι των χειρισμών των υπουργείων Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Προειδοποιήσεις
Αναφερόμενος στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και αφού χαρακτήρισε αυθαίρετες και ανυπόστατες τις διεκδικήσεις της Αγκυρας, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί, με πρόσχημα την καλή θέληση και την ανάγκη ειρήνης και συνεργασίας, να κάνει εκπτώσεις που θα διευκολύνουν την Τουρκία στην υλοποίηση αυτού του οράματος».
Παράλληλα όμως τόνισε τη σημασία του διαλόγου. «Είναι θετικό όταν και αν το κλίμα στις μεταξύ μας σχέσεις, από έντονα συγκρουσιακό, κινείται στην κατεύθυνση της ύφεσης. Και, ασφαλώς, πρέπει να εξαντλήσουμε την όποια ευκαιρία παρουσιαστεί για επίλυση της διαφοράς μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Θα πρέπει, όμως, όταν προσερχόμαστε στον όποιο διάλογο με την Τουρκία, να είμαστε πρώτα από όλα εμείς ξεκάθαροι ως προς το τι συζητάμε και ποια πράγματα μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Και να το κάνουμε μετά ξεκάθαρο τόσο στην Τουρκία όσο και σε εταίρους και συμμάχους», προειδοποίησε και πρόσθεσε πως «δεν είναι λάθος να υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου με την Τουρκία. Λάθος θα ήταν αν γίνεται εσφαλμένη ανάγνωση των προθέσεών της». «Ηχηρός μάρτυρας των προθέσεων της Τουρκίας είναι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο.
Τόνισε πάντως πως «η επίκληση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου δεν αποτελεί πανάκεια και δεν αρκεί από μόνη της» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της κατά την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο. Σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, τόνισε πως «οποιαδήποτε διευθέτηση θα πρέπει να διασφαλίζει αυτό το δικαίωμα» και ότι «η Ελλάδα πρέπει να καθιστά σαφές ότι είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει το μέγιστο της οριοθέτησης που της επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο».
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πως «θα πρέπει να εργαζόμαστε αδιάλειπτα για την ανάδειξη των προβλημάτων με την Τουρκία ως ευρω-τουρκικών και όχι αμιγώς ελληνοτουρκικών», αν και παρατήρησε πως «είναι βέβαιο ότι, για την αντιμετώπιση των παραπάνω προκλήσεων, θα πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από κανέναν».
Ο πρώην πρωθυπουργός, σε ακόμα μία έμμεση αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά, είπε πως θεωρεί «χρήσιμες τις επισημάνσεις που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της εθνικής μας στρατηγικής, ειδικά όταν προέρχονται από όσους έχουν χειριστεί τα θέματα αυτά από θέσεις ευθύνης», με την επισήμανση πως «δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και τις αγαθές προθέσεις κανενός».
Τόνισε πάντως σχετικά με τις αξιώσεις της Τουρκίας για παραπομπή της κυριαρχίας των βραχονησίδων στο Διεθνές Δικαστήριο πως «κανένα κράτος που σέβεται στοιχειωδώς τον εαυτό του δεν διανοείται να θέσει υπό δικαστική κρίση την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα». Και υπενθύμισε πως «ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά, τον Ιανουάριο του 2015, που απέκλεισε οριστικά και αμετάκλητα τέτοιο ενδεχόμενο με δήλωση προς τον ΟΗΕ ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, δηλαδή το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής σε αυτό, για θέματα εδαφικής κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, όπως και για θέματα εθνικής ασφάλειας».
Παρέμβαση στις τράπεζες
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στην κυριακάτικη ανασκόπησή του την παρέμβαση που ετοιμάζουν για τις τράπεζες. «Τώρα που έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανσή τους με τη σημαντική βοήθεια κράτους και φορολογουμένων, οι τράπεζες πρέπει με τη σειρά τους να επιστρέψουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα προς την κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης που τους αναλογεί. Να δώσουν περισσότερα και φτηνότερα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια και να μειώσουν τις χρεώσεις που προκαλούν την κοινή λογική. Η αντίδρασή τους μέχρι σήμερα, όπως είπα και την Πέμπτη στη Βουλή, δεν μας ικανοποιεί. Συνεπώς, ναι, σύντομα θα ανακοινώσουμε παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, με στόχο την εύρυθμη και ανταγωνιστική λειτουργία τους», τόνισε σχετικά, με τις όποιες ανακοινώσεις να αναμένονται αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας