Ευχολόγια, ανακρίβειες και λογικά άλματα περιλάμβανε η συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Λονδίνο, στο CNN.
Μεταξύ άλλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης επένδυσε στο κυβερνητικό αφήγημα περί ισχυρής ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο για «αξιοθαύμαστη ανάκαμψη», πρωτογενή πλεονάσματα και για μια χώρα που «μειώνει φόρους, αντίθετα από άλλες» – όταν είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα των συνεχών κυμάτων ακρίβειας, τα πλεονάσματα του Προϋπολογισμού προκύπτουν από έσοδα που στηρίζονται στην υπέρ-απόδοση των έμμεσων φόρων που τσακίζουν τους πλέον αδύναμους, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να επιβάλει έκτακτο φόρο στα τεράστια υπερκέρδη των τραπεζών.
Ειδικότερα, σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα αναλάβει ηγετικό ρόλο σε άτυπο επίπεδο, ώστε να υπάρξουν συνασπισμοί συμφωνιών εντός Ευρώπης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είμαι ένα από τα λίγα μέλη του Συμβουλίου που έχει εργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ. Είμαι πεπειραμένος για να καταλάβω πώς δουλεύει το Συμβούλιο και νομίζω ότι έχω το προνόμιο να εκπροσωπώ μια χώρα η οποία έχει επιτύχει αξιοθαύμαστη ανάκαμψη. Αν σκεφτείτε ότι τώρα πολλές χώρες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά θέματα, αναφέρατε κάποιες, αλλά η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι μια χώρα η Ελλάδα που μειώνει φόρους, αντίθετα από άλλες. Υπάρχουν άλλες χώρες όπου βλέπουμε πρόβλημα στη μεταποίηση. Όχι στην Ελλάδα. Άρα πιστεύω ότι ερχόμαστε στο τραπέζι έχοντας σε τάξη τα του οίκου μας».
Όσο για τις πολιτικές που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίστηκε να εντοπίσει προβλήματα και να εκφράσει την αισιοδοξία του ότι η νέα Κομισιόν θα προχωρήσει προς τα εμπρός. Παράλληλα, για ακόμα μια φορά επέμεινε στην ανάγκη αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισε την έκθεση Ντράγκι ως «μεγάλο κώδωνα κινδύνου σε σχέση με τι χρειάζεται να κάνει η Ευρώπη για να διασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της».
«Αυτές οι συστάσεις, που είναι γενναίες, ήδη έχουν συζητηθεί στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αισθάνομαι ένα πολύ ωραίο αυξανόμενο μομέντουμ ότι είμαστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο που πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Για παράδειγμα να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνά μας, όχι μόνο ατομικά ως κράτη μέλη, αλλά και συλλογικά πιθανόν. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό για να συμπληρώσουμε τον αμυντικό μας προϋπολογισμό, όταν η αυτοάμυνα καθίσταται μια προτεραιότητα. Θα μπορέσουμε άραγε να κάνουμε την πράσινη συμφωνία και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τα υφέρποντα ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας; Πώς θα έχουμε πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία έχουμε συζητήσει κατά το παρελθόν. Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις επιτυχώς, αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα να κινηθούμε προς τα εμπρός. Και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρόεδρος κυρία φον ντερ Λάιεν ακριβώς αναγνωρίζουν ότι αυτή είναι η στιγμή για γενναία δράση».
Όσο για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, υποστήριξε πως μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η Ευρώπη, λέγοντας: «Πιστεύω ότι η κρίση ήταν ήδη εδώ και φυσικά κάποιοι δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν. Η ενέργεια, για παράδειγμα, οι τιμές ενεργείας, το γεγονός ότι δεν προωθήσαμε ένα οικοσύστημα νεοφυών εταιρειών για να δαμάσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, δεν επενδύσαμε αρκετά σε καθαρές τεχνολογίες όπου μπορούμε να διαδραματίσουμε έναν ηγετικό ρόλο. Ο κώδων χτυπούσε πάρα πολύ έντονα, ακόμη και πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ. Νομίζω ότι αυτή η αλλαγή στην αμερικανική σκηνή μπορεί να δράσει ως μια ώθηση για να αντιμετωπιστούν τα υφέρποντα προβλήματα που υπήρχαν επί μακρόν, αλλά δυστυχώς είχαμε επιλέξει να αγνοήσουμε[…]».
Τέλος, για το μετρό της Θεσσαλονίκης, επέλεξε να κλείσει τα αυτιά του στις εύλογες αντιδράσεις για τη μεγάλη καθυστέρηση του έργου, το υπέρογκο κόστος, καθώς και για την καταστροφή των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου. Αντίθετα, δήλωσε πως «έχουμε ένα πείραμα ενός μουσείου, οι επιβάτες μπορούν να θαυμάζουν ένα μουσείο όταν μετακινούνται με το μετρό στη Θεσσαλονίκη», προσθέτοντας πως «είναι ένα έργο που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα γίνει, τελικά αποδείχθηκε πως έκαναν λάθος».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας