Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υποδοχή χωρίς ισοδύναμα

Η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) μαζί με τους άλλους τρεις επικεφαλής των πιστωτών θα «ξεσκονίσουν» όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν για να συμπληρωθούν τα 49 προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υποδοχή χωρίς ισοδύναμα

  • A-
  • A+

Χωρίς κανένα «ισοδύναμο» ώστε να μην εφαρμοστούν τα επαχθή μέτρα -από τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και την «τρύπα» των 150 εκατ. ευρώ που δημιουργεί το σχήμα των τριών συντελεστών μέχρι τους αγρότες, το ΕΚΑΣ και το 5ευρο στα νοσοκομεία-, θα καθίσει η κυβέρνηση στο τραπέζι των συζητήσεων με το «κουαρτέτο».

Μοναδικό ισχυρό «χαρτί» του Ευκλείδη Τσακαλώτου θα είναι η μικρότερη ύφεση και τα έσοδα 1,2 δισ. ευρώ που απελευθερώνει. Μένει να δούμε τι θα «απαντήσει» επ’ αυτού η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και η παρέα της. Πρόκειται για τους Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESΜ, που θα μείνουν μέχρι την Παρασκευή στην Αθήνα και ως εκ τούτου το χρονοδιάγραμμα αυτού του κύκλου των επαφών θα είναι ασφυκτικό.

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί στις 9 π.μ. και κατ’ επιλογήν του μεγάρου Μαξίμου αυτές θα λάβουν χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το κόστος για το οποίο θα επωμιστεί ο ελληνικός προϋπολογισμός. Εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην πρωινή συνάντηση με τους πιστωτές θα πάρει μέρος και ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να τα ξαναπεί και το απόγευμα με τους δανειστές, οπότε και θα ανοίξει όλη η «βεντάλια» των θεμάτων. Από τη δεύτερη φάση του ασφαλιστικού και τη στενότερη σύνδεση εισφορών-παροχών που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις, μέχρι τη νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επέκτασή του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην απογευματινή συνάντηση θα παρευρεθούν και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης. Μπορεί οι διαβουλεύσεις να μην έχουν χαρακτήρα αξιολόγησης, όπως λένε οι θεσμοί, αναπόφευκτα όμως -όπως άλλες πηγές επισημαίνουν- προς τα εκεί θα οδηγηθούν.

Οι επικεφαλής των πιστωτών αναμένεται να «ξεσκονίσουν» όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν για να συμπληρωθούν τα 49 προαπαιτούμενα και να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, ενώ θα δρομολογήσουν τα επιπλέον μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την «ουρά» του 1 δισ. ευρώ. «Σφήνα» θα μπει το θέμα της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Αικατ. Σαββαΐδου, ενώ εκεί που θα δώσει μάχη η ελληνική πλευρά θα είναι για τα επαχθή μέτρα συνολικού ύψους 3,345 δισ. ευρώ, τα οποία είχε δεσμευτεί να αντικαταστήσει με ισοδύναμες παρεμβάσεις.

Οι δεσμεύσεις

Στη συνάντηση με τους ξένους το οικονομικό επιτελείο θα προσέλθει χωρίς ισοδύναμα και θα υποστηρίξει ότι αυτά δεν είναι απαραίτητα από τη στιγμή που η ύφεση θα είναι μικρότερη από 2,2%, ακόμη και 1,5%. Τούτο κατά τους ισχυρισμούς του οικονομικού επιτελείου θα δώσει ανάσες στην οικονομία καθώς εξοικονομούνται έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.

Ο κατάλογος με τα ισοδύναμα για τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση περιλαμβάνει:

● Την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη μείωση συντάξεων του 2012. Για τον σκοπό αυτόν θα απαιτηθούν ισοδύναμα μέτρα ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

● Τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η κυβερνητική πρόθεση για ΦΠΑ τριών ταχυτήτων δημιουργεί «τρύπα» 150 εκατ. ευρώ, που πιθανόν να καλυφθεί από την αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους.

● Για να αποφευχθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία χρειάζονται 20 εκατ. ευρώ.

● Για να αντισταθμιστεί η αύξηση της φορολογίας των αγροτών (ΕΦΚ, προκαταβολές φόρου) απαιτούνται 300 εκατ. ευρώ.

● Για τη διατήρηση του ΕΚΑΣ ως έχει θα πρέπει να βρεθούν 500 εκατ. ευρώ.

● Για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ απαιτούνται 375 εκατ. ευρώ.

● Για το «κούρεμα» κατά 50% στο επίδομα θέρμανσης (που θα λάβουν φέτος τα νοικοκυριά για το πετρέλαιο που θα καταναλώσουν) απαιτούνται ισοδύναμα 100 εκατ. ευρώ.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρία «όπλα» αλλάζουν τους όρους της διαπραγμάτευσης
Η μικρότερη σε σχέση με τα αναμενόμενα επίπεδα ύφεση του 2015, η θετικότατη -ώς τώρα- πορεία του προϋπολογισμού και το «μαξιλάρι» στις εισπράξεις αποτελούν τα ατού του Ευκλείδη Τσακαλώτου στα... χαρακώματα της...
Τρία «όπλα» αλλάζουν τους όρους της διαπραγμάτευσης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι θεσμοί επιστρέφουν για συμφωνία «πακέτο»
Σήμα από την Ουάσινγκτον για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έστειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η ελάφρυνση του ελληνικού...
Οι θεσμοί επιστρέφουν για συμφωνία «πακέτο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι περιμένει και τι τον... περιμένει
Τις ελληνικές προτάσεις για τα μέτρα της τριετίας 2018-2020 στο πλαίσιο του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων θα παρουσιάσει στη σημερινή σύνοδο της ευρωζώνης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρόκειται για προτάσεις που...
Τι περιμένει και τι τον... περιμένει
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μην το ξανακάνετε χωρίς να το ξέρουμε»
Στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου βρίσκεται από χθες η επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), η οποία σε ιταμό ύφος ζητά από την κυβέρνηση «να μην το ξανακάνει» χωρίς το «πράσινο φως» από...
«Μην το ξανακάνετε χωρίς να το ξέρουμε»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν θα κάνουμε διαπραγματεύσεις μέσω διαρροών»
«Αν μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις, όπως στο παρελθόν, το πρόγραμμα θα αποτύχει», τόνισε ο υπουργός δίνοντας έμφαση στην έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να ακολουθήσουν ευθύς αμέσως οι συζητήσεις για...
«Δεν θα κάνουμε διαπραγματεύσεις μέσω διαρροών»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επεσαν «κίτρινες» κάρτες
Στα βαθιά καλείται να κολυμπήσει σήμερα η κυβέρνηση με τους δανειστές, οι οποίοι πρόκειται να μπουν στο «ψητό» της διαπραγμάτευσης: «κόκκινα» δάνεια, νόμος Κατσέλη, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ενιαίο...
Επεσαν «κίτρινες» κάρτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας