Η αποστασιοποίηση και η παγωμένη σχέση του Κώστα Καραμανλή με την κυβέρνηση, που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη τυπική χειραψία του με τον πρωθυπουργό, κάθε άλλο παρά αδιάφορες είναι για το Μαξίμου, παρότι το κεντρικό αφήγημα είναι αυτό της πιο συμπαγούς Κ.Ο. Γι’ αυτό και φρόντισαν να δώσουν ήπια απάντηση στη σφοδρή κριτική που άσκησε ο Κώστας Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη με αρκετές αιχμές για τη δημοκρατία.
Εμμεσα και με ήπιο τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πίσω από την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στις αμερικανικές εκλογές θα μπορούσε κανείς να δει την απάντηση στον προκάτοχό του, αφού με τη σειρά του αναφέρεται στην έννοια της δημοκρατίας, στην τοξικότητα του πολιτικού διαλόγου και στον σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Αφού επανέλαβε πως «ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στρατηγικές και το περιεχόμενο τους δεν θα επηρεαστεί», ο πρωθυπουργός έστειλε τα μηνύματά του προς τον Κ. Καραμανλή και δευτερευόντως και προς τον κ. Σαμαρά, με τον οποίο επίσης οι σχέσεις του βρίσκονται στο ναδίρ.
Απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου είπε με αφορμή την «έντονη πόλωση, σε ένα βαθμό τοξικότητα», στις ΗΠΑ, πως «αποτελεί αυτοτελώς ένα πρόβλημα για τις δημοκρατίες μας» και ότι «στη δημοκρατία μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε ποτέ εχθροί». «Η δημοκρατία προϋποθέτει τον στοιχειώδη σεβασμό προς την άποψη του άλλου, σε καμία περίπτωση δεν είναι πεδίο συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, εξάλλου η δημοκρατία προϋποθέτει την υγιή αντιπαράθεση διαφορετικών απόψεων, σχεδίων, οραμάτων, για το μέλλον της χώρας, όμως επειδή η χώρα μας έχει κι αυτή στο παρελθόν πληρώσει την τοξικότητα του πολιτικού διαλόγου, καλό είναι να το έχουμε αυτό πάντα υπόψη μας και να γνωρίζουμε ότι η δημοκρατία μας τελικά ενισχύεται όταν ο πολιτικός διάλογος γίνεται πολιτισμένα, χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς αχρείαστες αντεγκλήσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Χαμηλούς τόνους χρησιμοποίησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Παραπολιτικά 90,1), που επανέλαβε πως η αρχή που έχει είναι «να μην υποτιμάμε ποτέ κανέναν και να ακούμε με σεβασμό τους πολίτες, πάντοτε με ένα όριο της ύβρης και της συκοφαντίας». «Ακόμα και κάποιος αν είναι πολύ σφοδρός πολέμιος, χωρίς βέβαια να βρίζει και συκοφαντεί, πρέπει να ακούσει αυτό το οποίο θέλεις να κάνεις» είπε ο Π. Μαρινάκης, αλλά σημείωσε πως υπάρχουν «κάποια όρια». «Δηλαδή το να μην αποδέχεσαι, για παράδειγμα, το τι συνέβη, ας πούμε, στην Ουκρανία που εισέβαλε η Ρωσία. Αν έρθει κάποιος και πει ότι αυτό το πράγμα -δεν αναφέρομαι σε καμία περίπτωση στον κ. Καραμανλή, προς αποφυγή παρεξηγήσεων- ότι δεν είναι δεδομένη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ή αν έρθει κάποιος και πει ότι υπάρχουν θύματα μόνο στη μία πλευρά στο Μεσανατολικό και δεν υπάρχουν θύματα και στην άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν και στο Ισραήλ όμηροι, θύματα, νεκροί, προφανώς εκεί δεν μιλάμε για διάλογο, εκεί μιλάμε για δογματισμό» πρόσθεσε.
Από κοντά και ο Ακης Σκέρτσος που δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ πως «οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζονται με τον τρόπο που επιλέγουν». «Καλό είναι να ακούγονται και επιφυλάξεις, να ακούγονται και παρατηρήσεις στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου» τόνισε και διαβεβαίωσε πως «η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από αυτά τα οποία εφαρμόζονταν και επί κυβερνήσεως Σαμαρά και επί κυβερνήσεως Καραμανλή».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας