Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
1 BF
74%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
10.8° 8.6°
1 BF
90%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
3 BF
87%
Ιωάννινα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
8°C
7.9° 7.9°
2 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 11.9°
4 BF
88%
Βέροια
Αίθριος καιρός
9°C
8.8° 7.0°
2 BF
85%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
3°C
5.1° 3.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
93%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.2° 18.2°
3 BF
65%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
4 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 18.4°
3 BF
68%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Ψιχάλες μικρής έντασης
16°C
15.9° 15.9°
3 BF
67%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
13.4° 12.2°
1 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.8°
2 BF
80%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
15°C
16.2° 14.4°
1 BF
65%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.1° 11.3°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
9°C
9.4° 8.7°
1 BF
82%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
4°C
4.1° 4.1°
1 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
kostas karamanlis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Τα έξι «καρφιά» Καραμανλή

Αιχμηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τον σεβασμό στους θεσμούς και τη διάκριση εξουσιών αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ● Υπερασπίστηκε το δικαίωμα Σαμαρά στην κριτική και χαρακτήρισε «υπαρκτές και εύλογες» τις ανησυχίες στα ελληνοτουρκικά.

«Κεραυνούς» έριξε ο Κώστας Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη, ασκώντας με «το γάντι», όπως συνηθίζει στις σπάνιες παρεμβάσεις του, σφοδρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ευρύ πεδίο που καλύπτει από τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς μέχρι τα εθνικά θέματα, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά. Υπερασπίστηκε επίσης το δικαίωμα του έτερου πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να εκφράζει τις απόψεις και ανησυχίες του, στέλνοντας μήνυμα στο Μαξίμου για το πώς αντιμετωπίζει τις αντίθετες απόψεις σε αντιδιαστολή με τον ιδρυτή της παράταξης.

Σε μια ομιλία βαθιά πολιτική, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη», ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε μέχρι και ζήτημα νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος με φόντο την πολύ χαμηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και επικαλούμενος ρήση του «εθνάρχη» θείου του είπε ότι «βασική προϋπόθεση της δημοκρατίας και της ομαλής λειτουργίας της είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή».

Η κοινωνία

«Οταν ένας λαός δεν μπορεί να επιτύχει την κοινωνική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της δημοκρατίας, κλονίζεται η εμπιστοσύνη του στην ιδέα της Δημοκρατίας», είπε παραθέτοντας τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για να συμπληρώσει τη ρήση του Πλουτάρχου πως «η ανισορροπία μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι η αρχαιότερη και πιο μοιραία ασθένεια κάθε δημοκρατίας». Εστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Στο ίδιο πνεύμα σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε πως «το ογκούμενο χάσμα μεταξύ λίγων εχόντων και πολλών μη εχόντων είναι βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας και μάλιστα όχι βραδυφλεγής». Απάντησε έτσι εμμέσως και στις συνεχείς επικλήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στην πολιτική σταθερότητα.

Το επόμενο «καρφί» του πρώην πρωθυπουργού αφορούσε τον σεβασμό στους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών, σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στον ρόλο που παίζει η δικαιοσύνη στα μεγάλα σκάνδαλα που απασχόλησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια όπως οι υποκλοπές και η Novartis. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελευθερίες των πολιτών, οι περιορισμοί της κρατικής παρέμβασης, οι διακριτοί ρόλοι κάθε εξουσίας, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ασφάλεια του πολίτη είναι εξίσου σημαντικές προτεραιότητες. Δημοκρατία δεν είναι μόνο το δικαίωμα ψήφου και οι εκλογές. Είναι και, πρωτίστως ίσως, ο σεβασμός στους νόμους και τους κανόνες του παιχνιδιού» είπε χαρακτηριστικά.

Το τρίτο «καρφί» του κ. Καραμανλή αφορούσε στην αυξανόμενη έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς, επισημαίνοντας πως αυτό συμβαίνει και με τη δικαιοσύνη. «Πλανάται σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες μια αίσθηση μεροληψίας προς τους ισχυρούς και αυστηρότητας προς τους αδύναμους. Ακόμα και κράτη μέλη της Ε.Ε. μπαίνουν στον πειρασμό να χειραγωγήσουν τη δικαιοσύνη. Θα έπρεπε να είναι αδιανόητο κι όμως συμβαίνει. Η καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης οξύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Αν όμως οι πολλοί δεν εμπιστεύονται τη δικαιοσύνη, ναρκοθετείται το δημοκρατικό πολίτευμα» τόνισε.

Το τέταρτο «καρφί» ήταν το «καμπανάκι» που έκρουσε ότι για πολλούς το σύστημα έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ενίσχυσης της Ακροδεξιάς, αλλά και το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την άνοδο τέτοιων κομμάτων, αρκετοί ψηφοφόροι των οποίων παλιότερα έβρισκαν ελκυστική τη Ν.Δ. «Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού ωθεί αυξανόμενο αριθμό πολιτών στην αποχή και άρνηση της πολιτικής διαδικασίας. Ακόμα χειρότερα, στα μάτια πολλών το σύστημα έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του. Μεταβάλλονται είτε σε “φυγάδες της πολιτικής”, δηλαδή απορρίπτουν τη συμμετοχή τους στα κοινά, είτε σε “πολιτικούς νομάδες” εγκαταλείποντας ιστορικά κόμματα και στρέφονται σε πιο ακραίες φωνές και σχήματα».

«Κανένα πολιτικό σύστημα, ακόμα και η κοινοβουλευτική δημοκρατία, δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν αν δεν έχει ισχυρή νομιμοποίηση και αξιοπιστία στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες ως οπισθοδρομικούς, ψεκασμένους ή εξτρεμιστές» τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία για την ποιότητα της δημοκρατίας που έχει η έγκυρη, ακριβής και αμερόληπτη ενημέρωση. Το έκανε μάλιστα μέσα από το πρίσμα της προπαγάνδας που κυριαρχεί και από τη Δύση στην κάλυψη των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Σημείωσε μάλιστα πως «τείνει να γίνει κανόνας η προπαγάνδα της στοχοποίησης και κατασυκοφάντησης όσων δεν ταυτίζονται με το εκάστοτε κυρίαρχο αφήγημά της», κάνοντας λόγο για «αντιδημοκρατική λογική».

Εθνικά θέματα

Το έκτο «καρφί» αφορούσε τα εθνικά θέματα και με την αναφορά του έκανε σαφές πως συμμερίζεται τις ανησυχίες που έχει εκφράσει ο Αντώνης Σαμαράς για τα ελληνοτουρκικά, ενόψει μάλιστα και της επίσκεψης Φιντάν στην Αθήνα σε λίγες ημέρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές». Οπως είπε «τους δημιουργεί άλλωστε η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας». «Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται ως επικριτικές, εφόσον μάλιστα η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική γραμμή», τόνισε στη συνέχεια, υποστηρίζοντας αφενός την πρόσφατη παρέμβαση Σαμαρά από την Κύπρο και αφετέρου στηλιτεύοντας τον τρόπο με τον οποίο απάντησε η κυβέρνηση στις ανησυχίες που εξέφρασε.

Οπως άλλωστε σημείωσε σε άλλο σημείο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «ακόμα και έναντι των πολιτικών του αντιπάλων υπήρξε αυστηρός μεν, αλλά πάντα ευπρεπής και με σεβασμό στην άλλη άποψη», προσθέτοντας με νόημα πως «δεν ανήγαγε ποτέ την πολιτική διαφωνία σε προσωπική αντιπαράθεση».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα έξι «καρφιά» Καραμανλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας