Στην οικονομία και στην άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας, που επιμένει να την αποκαλεί «εισαγόμενη», εστιάζει η κυβέρνηση το αφήγημά της τις τελευταίες ημέρες, την ίδια ώρα που επιχειρεί να υποβαθμίσει τα άλλα ανοιχτά μέτωπα που έχει μπροστά της και αφορούν από τα ελληνοτουρκικά μέχρι την καταγεγραμμένη εσωκομματική δυσαρέσκεια και τον «κάβο» της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας που αναδεικνύεται σε καταλύτη για τις εσωκομματικές ισορροπίες.
Η έμφαση στην οικονομική πολιτική και κατά βάση σε μέτρα με κοινωνικό πρόσημο επικράτησε στο δραστήριο Σαββατοκύριακο του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το πρωί του Σαββάτου συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, κατά την οποία επανέλαβε τη γνωστή δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ το 2027, ενώ αργότερα μίλησε στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τα πεντηκοστά της γενέθλια. Κοινός παρονομαστής οι αναφορές στην ενίσχυση του εισοδήματος. Το ότι αυτές γίνονται κυρίως σε αντιδιαστολή με το τι παρέλαβε το 2019, ήταν η αφορμή που μέσα στο Σαββατοκύριακο εισέπραξε τα «πυρά» όχι μόνο του απασχολημένου με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Το αν η αύξηση θα είναι 30, 40 ή 50 ευρώ φέτος, δεν μπορώ να σας το πω», είπε στον ΣΚΑΪ, υποστηρίζοντας πάντως πως υλοποιεί την κεντρική προεκλογική δέσμευσή του. Εξίσου ως αντίβαρο στην αντιπολιτευτική κριτική που δέχεται αλλά και κατ’ επέκταση στις παρεμβάσεις εντός της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός εστιάζει στη μείωση της ανεργίας. «Την παραλάβαμε το 2019 στο 17,8% και σήμερα είναι στο 9,3%, χαμηλότερο ποσοστό από το 2009. Και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί» είπε, και στον απόηχο της ανακοίνωσης του νέου μηχανισμού υπολογισμού του κατώτατου μισθού τόνισε πως «το καταλαβαίνουν οι εργαζόμενοι, έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη».
«Η πορεία των μισθών είναι πολύ ενθαρρυντική και αυτό είναι η καλύτερη απάντηση στην επίμονη ακρίβεια», σημείωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, βάζοντας στην εξίσωση και τις μειώσεις φόρων, τις οποίες επίσης διατυμπανίζουν σε κάθε ευκαιρία. Πάντως αναφέρθηκε γενικώς στην ανάγκη να αυξηθεί το ποσοστό των μισθών, οι οποίοι καθορίζονται μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά όχι και για τον κατώτατο μισθό, διότι δεν θεωρεί «ότι οι κοινωνικοί εταίροι κατ’ ανάγκη εκπροσωπούν όλους όσοι ωφελούνται από τον κατώτατο μισθό».
Το μήνυμα της δυσαρέσκειας της κοινωνίας, που καταγράφεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, το έχουν πάρει πάντως και αυτό φάνηκε και στην αποστροφή του πρωθυπουργού πως αυτό που τον απασχολεί περισσότερο και θέλει να στρέψει την προσοχή της η κυβέρνηση είναι η μεσαία τάξη και η επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία. Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε χριστουγεννιάτικο «μποναμά» στους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και παρέμβαση για την εισφορά σε όσους παίρνουν συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ, παραδεχόμενος «στρεβλώσεις», με αποτέλεσμα κάποιοι να υφίστανται μείωση αντί αύξησης.
Σχετικά με το χάσμα που νιώθει μεγάλο μέρος της κοινωνίας από τους έχοντες την εξουσία, ο πρωθυπουργός είπε πως «αυτό δεν γεφυρώνεται ούτε με δηλώσεις συμπαράστασης ούτε με υφολογικού τύπου επικοινωνιακές παρεμβάσεις· με πολιτικές διορθώνεται».
Στην ίδια λογική κινήθηκε και η χθεσινή εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook, στην οποία μιλάει για δώδεκα φοροελαφρύνσεις μέσα στο 2025. «Οι σταδιακές, αλλά δημοσιονομικά βιώσιμες μειώσεις των φόρων παραμένουν κεντρική μας επιλογή. Αυτές γίνονται εφικτές χάρη στα αυξημένα έσοδα του κράτους, που επιτυγχάνουμε τόσο με την ανάπτυξη της οικονομίας -μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ και τη μείωση του χρέους, δύο τομείς στους οποίους η χώρα μας πρωταγωνιστεί σήμερα στην Ευρώπη- όσο και με τη μείωση της φοροδιαφυγής», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε στον ΣΚΑΪ και για τον διάλογο με την Τουρκία, εν όψει και της επίσκεψης Φιντάν, αλλά και για τις σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. «Εγώ προτιμώ πάντα τα ήρεμα νερά από τα ταραγμένα», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «έχουμε μία υποχρέωση, με αυτοπεποίθηση και όχι από θέση αδυναμίας, να συνομιλούμε με τους γείτονές μας. Γιατί φαντάζομαι αυτοί οι οποίοι ανησυχούν, αναρωτιέμαι ποια είναι η εναλλακτική».
Ειδικά για τις ανησυχίες που έχει εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός, υπενθύμισε πως καθώς και ο ίδιος διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά και είχε συναντήσει τον Ερντογάν «γνωρίζει πολύ καλά ότι το βάρος της εξουσίας μάς υποχρεώνει να συνομιλούμε με την Τουρκία». Επανέλαβε επίσης πως σέβεται πάντα τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, με τον οποίο συναντήθηκε όχι μόνο στη Φιλοθέη, αλλά και στα εγκαίνια του Μουσείου του Ελύτη.
Παράλληλα έδειξε πως δεν ανησυχεί για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού σε επικείμενες ψηφοφορίες, όπως για τον προϋπολογισμό και την εκλογή ΠτΔ, αλλά έστειλε το μήνυμά του. «Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη την οποία έχουν να διαφυλάξουμε και την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα. Και υπάρχει μία πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ του να εκφράζει κάποιος μία άποψη -έστω και αν διαφωνώ με αυτή, είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα- και να προβαίνει σε ενέργειες που να τραυματίζουν τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», είπε με νόημα.
Σήμερα αναμένεται, στο μεταξύ, νέα παρέμβαση του έτερου πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, σε βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, αν και δεν προβλέπεται πως θα είναι σε υψηλότερους τόνους από εκείνη του περασμένου καλοκαιριού στο Πολεμικό Μουσείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας