Στη μείωση της ανεργίας στους νέους, στο λεγόμενο brain gain και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στάθηκε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του σήμερα σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τα 50ά γενέθλιά της. Με αυτό τον τρόπο επιχείρησε να σκιαγραφήσει μια εικόνα ιδανική για τους νέους σήμερα στη χώρα, όπου όμως μεγάλος αριθμός εξακολουθεί να ζει στο πατρικό, γιατί τα ενοίκια είναι πια δυσθεώρητα για πολλούς εν μέσω γενικευμένης ακρίβειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της συμμετοχής στα κοινά, κάνοντας μια σύγκριση με το πώς βλέπει τον κόσμο ένας νέος σήμερα σε σχέση με έναν νέο της δικής του γενιάς.
«Αναλογιζόμουν πόσο πιο δύσκολος είναι ο κόσμος σήμερα για ένα παιδί 22 ετών το οποίο μπορεί να τελειώνει το πανεπιστήμιο, με πολλές αβεβαιότητες: την κλιματική κρίση, την τεχνητή νοημοσύνη, την εκπαίδευση, η οποία πρέπει διαρκώς να αλλάζει, αυτή την αίσθηση ότι χάνουμε τις σταθερές μας, οι οποίες προσδιόρισαν σε μεγάλο βαθμό και τη δική μας σταδιοδρομία. Και πόσο σημαντικό είναι τελικά ο νέος ή η νέα, μέσα και από την ένταξή τους σε έναν πολιτικό οργανισμό, να μην αντιμετωπίζουν αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα με έναν φαταλισμό ότι δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα, τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου. Είναι λάθος αυτό.
Γι’ αυτό και νομίζω ότι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ η ανάμειξη με τα κοινά και η πολιτικοποίηση μέσα από έναν πολιτικό οργανισμό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Διότι σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι τόσο αβέβαιο και τόσο ασταθές, αυτή η αίσθηση ότι υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία τελικά είναι στο δικό μας έλεγχο, ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε σε ένα βαθμό το δικό μας μέλλον, το ατομικό, το ομαδικό, το μέλλον μας ως χώρα, αυτή η αντίληψη είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρη, ακριβώς γιατί αντιμετωπίζουμε ένα κόσμο ο οποίος είναι τόσο σύνθετος» είπε μεταξύ άλλων.
«Άλλες εποχές σε σχέση με τις προκλήσεις της χώρας όταν γεννήθηκε η ΟΝΝΕΔ ή άλλες οι προκλήσεις όταν εμείς περνούσαμε από τη φάση να ήμασταν ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες, ίδια η σημασία, όμως, μιας ενεργούς οργάνωσης νέων, η οποία μας επιτρέπει να μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι ναι, εμείς είμαστε το κόμμα, παρά τα όσα έλεγαν κάποιοι, η Νέα Δημοκρατία ήταν πρώτη στις εθνικές εκλογές και στις ηλικίες 17-24. Εμείς συνομιλούμε με τη νέα γενιά και η νέα γενιά μάς βοηθά να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές εξελίξεις», συνέχισε.
«Πιστεύω ότι πολλές από τις πολιτικές μας αφορούν πρωτίστως τη νέα γενιά», συνέχισε. Σημείωσε ότι σήμερα η ανεργία είναι στο 9,4% και των νέων έχει πέσει κάτω από 20% όταν η ΝΔ τη βρήκε στο 40%.
«Το brain drain σε μεγάλο βαθμό έχει αναστραφεί. Δεν γυρίζουν από νοσταλγία. Γυρίζουν γιατί υπάρχουν δουλειές, ευκαιρίες και η αίσθηση ότι η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές για την οικογένεια, στις πολιτικές για τη στέγη. «Είναι πολιτικές που τελικά αφορούν τη νεολαία και αναγνωρίζω απόλυτα ότι σε αυτόν τον σύνθετο και δύσκολο κόσμο, πρέπει να πάρουμε τη δική μας τύχη και την τύχη της χώρας μας στα χέρια μας», συμπλήρωσε.
Για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε αυτή τη δυνατότητα, αλλά τόνισε πως το μείζον είναι η στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου.
«Πτυχία με αξία. Επιλογές που δεν θα είναι απλά διαχείριση χρόνου σε ένα πανεπιστήμιο που δεν το θέλω. Αυτή η βεβαιότητα ότι σε έναν κόσμο που αλλάζει συνέχεια δεν τελειώνει η εκπαίδευση μας με ένα πτυχίο. Η βεβαιότητα που είχαμε στη δική μας γενιά, στο σύνθετο κόσμο τα πράγματα δεν διαμορφώνονται ακριβώς έτσι», συμπλήρωσε.
Κατά την ομιλία του ανέφερε μέχρι και το ότι παρατάθηκε από χθες το ωράριο λειτουργίας του Mετρό μέχρι τις 2:00 το πρωί, την Παρασκευή και το Σάββατο, «ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε ότι οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι βγαίνουν και διασκεδάζουν, θέλουν ένα γρήγορο, ασφαλή και φτηνό τρόπο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να γυρίσουν στο σπίτι τους όταν θα βγουν να διασκεδάσουν». Η αλήθεια είναι βέβαια πως απλώς επανέφεραν με μεγάλη καθυστέρηση το ωράριο που υπήρχε προ πανδημίας και σίγουρα προτού αναλάβει αυτή η κυβέρνηση.
Τέλος, σχετικά με τις προκλήσεις της νέας γενιάς και τον ρόλο της ΟΝΝΕΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ένας οργανισμός, μία οργάνωση νέων ενός δυνατού πολιτικού κόμματος δεν είναι απλά ένα διαμορφωτής πολιτικών προτάσεων. Είναι, ταυτόχρονα, και ένα φυτώριο ανθρώπων που ενδεχομένως κάποια στιγμή να θελήσουν να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική. Και βέβαια, στατιστικά η μεγαλύτερη πλειοψηφία όσων ασχολούνται με μία οργάνωση νέων, καταλήγουν να κάνουν άλλα πράγματα στη ζωή τους.
Όμως, αυτή η εμπειρία τους έχει επηρεάσει με καλό τρόπο, ώστε να είναι χρήσιμοι και ενεργοί πολίτες σε ό,τι κάνουν. Κάποιοι, όμως -και εδώ απευθύνομαι όχι στα υφιστάμενα στελέχη της παράταξής μας, αλλά στους εικοσάρηδες οι οποίοι βρίσκονται σήμερα εδώ, σε αυτή την αίθουσα-, κοιτάξτε γύρω σας και αναλογιστείτε ότι ανάμεσα σε αυτούς μπορεί να κρύβεται ο/η Πρωθυπουργός της χώρας το 2050» είπε και τόνισε πως αρκετοί πρωτοκλασάτοι Υπουργοί υπήρξαν Πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, στελέχη της ΟΝΝΕΔ.
Στη σημερινή εκδήλωση δεν έδωσαν το «παρών» ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων καθώς η σημερινή εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για άλλη ημερομηνία και ο Κώστας Καραμανλής γιατί βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει ομιλία τη Δευτέρα. Από την εκδήλωση απουσίασε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ. αλλά και της ΟΝΝΕΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας