Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
14.1° 10.8°
2 BF
75%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
8°C
9.9° 6.8°
2 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.1° 9.8°
1 BF
76%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
6°C
5.9° 5.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
7°C
7.4° 7.4°
1 BF
79%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.2° 7.6°
2 BF
81%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
3°C
4.0° 2.6°
1 BF
82%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
7.4° 7.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 14.3°
1 BF
80%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
11°C
11.1° 10.7°
1 BF
85%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
0 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
59%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.5° 8.5°
0 BF
85%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.5° 7.8°
0 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.8° 17.1°
4 BF
67%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
11.5° 9.2°
1 BF
83%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
10°C
10.5° 10.5°
1 BF
86%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.3° 4.7°
1 BF
76%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
3°C
3.0° 3.0°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
geraoetritis - fyntan - nato
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν συνομιλούν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον περασμένο Νοέμβριο στις Βρυξέλλες | AP Photo/Virginia Mayo

Διαρκής πονοκέφαλος για το Μαξίμου τα Ελληνοτουρκικά

Μεταξύ σφύρας και άκμονος θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, καθώς αναμένεται η επίσκεψη του Χακάν Φιντάν ● Το «μασάζ» του Γιώργου Γεραπετρίτη δεν έπεισε όλους τους «γαλάζιους» βουλευτές, αρκετοί από τους οποίους εκφράζουν την ανησυχία τους εναρμονιζόμενοι με τους Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή ● Τα προβλήματα της καθημερινότητας, επίσης, εξακολουθούν να προκαλούν εσωκομματικές τριβές.

Τα Ελληνοτουρκικά αναμένεται να βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο επίκεντρο καθώς καταφτάνει την Παρασκευή στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, για συνομιλίες με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία στην ευρύτερη γειτονιά μας και ενώ ανακινείται ο διάλογος για το Κυπριακό.

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη κάνει τις αναγκαίες «ζυμώσεις» στο εσωτερικό της Ν.Δ., καθώς πρόσφατα τους ενημέρωσε και η γενική εικόνα που βγήκε προς τα έξω είναι πως οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων έφυγαν ικανοποιημένοι από τη συζήτηση.

Οι όποιες ανησυχίες ωστόσο δεν σημαίνει ότι καθησυχάστηκαν για όλους. Ειδικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει εκφράσει την ανησυχία του για το τι «μαγειρεύεται», όπως ακούγεται, σε Κύπρο και Αιγαίο, με βαριές αιχμές από τη Λευκωσία. Και θεωρείται βέβαιο πως τις ίδιες ανησυχίες μοιράζονται κι άλλοι.

«Κόκκινες γραμμές»

Η κυβέρνηση πάντως επαναλαμβάνει σταθερά πως οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν. Πέρα από τα Ελληνοτουρκικά βέβαια η κυβέρνηση έχει μπροστά της ορθάνοιχτο μέτωπο με τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των πολιτών, αφού τα όποια μέτρα έχει πάρει μέχρι τώρα για την πάταξη της ακρίβειας έχουν αποδειχτεί ανεπαρκή.

Σε αυτό το πλαίσιο την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τη δέσμευση για αύξησή του στα 950 ευρώ το 2027. Στο μεταξύ, τελευταία έχουν πυκνώσει οι αναφορές του στην πολιτική σταθερότητα, τη οποία συναρτά με την ανάπτυξη της χώρας, με όποιους συνειρμούς μπορεί να γεννά αυτή η αναφορά παρά τις διαψεύσεις των σεναρίων περί αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Παρότι στριμωγμένη απ’ τη δυσαρέσκεια που καταγράφεται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις για την ακρίβεια, η κυβέρνηση δεν διστάζει στο μεταξύ να δείξει το αυταρχικό της πρόσωπο απέναντι σε ομάδες εργαζομένων που ζουν στην απόλυτη επισφάλεια. Ο λόγος για τους εποχικούς πυροσβέστες που το βράδυ της Πέμπτης δέχτηκαν επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ, κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, που την ώρα που έπεφταν ξύλο και χημικά στους εποχικούς πυροσβέστες βρισκόταν στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», έκανε λόγο για «προβοκάτσια μερικών δεκάδων δήθεν αγανακτισμένων», που τους χαρακτήρισε επίσης «μειοψηφία», εναντίον των 2.500 συναδέλφων τους.

Μόνος στην ΟΝΝΕΔ

Υιοθέτησε δηλαδή μια λογική του «διαίρει και βασίλευε», ενώ βολικά επέρριψε την ευθύνη για το καθεστώς στους εποχικούς πυροσβέστες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έχουν περάσει 5,5 χρόνια από τότε. Εστρεψε μάλιστα τα βέλη του και σε Ζ. Κωνσταντοπούλου και Στ. Κασσελάκη λέγοντας ότι «είδαν συγκέντρωση και έτρεξαν», κατηγορώντας τους πως «καπηλεύονται με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο την αγωνία αυτών των ανθρώπων», ενώ «έκαναν γαργάρα» το 2019 που με νόμο ΣΥΡΙΖΑ προσελήφθησαν ως εποχικοί.

«Σίγουρα είναι εικόνες που κανείς δεν θέλει να βλέπει», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης (OPEN), που με τη σειρά του ανέφερε ότι ούτε το 1/5 των εποχικών πυροσβεστών που ήταν στις συναντήσεις με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και τον υφυπουργό κ. Τουρνά, άρχισαν να σπάνε πόρτες, να βρίζουν, με συνθήματα κατά του πρωθυπουργού, άρχισαν δηλαδή να παραβιάζουν τον νόμο.

Πίσω στα εσωκομματικά, στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας θα παραβρεθεί σήμερα, Σάββατο, ο πρωθυπουργός, και θα απευθύνει ομιλία. Ομως και σε αυτή την επετειακή εκδήλωση, όπως και σε αυτή στη Ρηγίλλης προ μηνός, δεν θα δώσουν το «παρών» οι προκάτοχοί του.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ενημερώσει με επιστολή πως δεν θα παραστεί, επικαλούμενος σύμφωνα με πληροφορίες τη χρονική μετάθεση της εκδήλωσης που συμπίπτει με άλλες του ανειλημμένες υποχρεώσεις. Από την άλλη μεριά ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχει προγραμματισμένη ομιλία τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μια σύντομη αναφορά στα εθνικά θέματα, στο πνεύμα της ομιλίας που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιούλιο στο Πολεμικό Μουσείο, με τους γνωστούς χαμηλούς τόνους που διακρίνουν τις παρεμβάσεις που κάνει με «το γάντι». Με μεγαλύτερο ακόμα ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες παρεμβάσεις του στην Πάτρα και στην Αθήνα, καθώς θα έχει μεσολαβήσει η επίσκεψη του κ. Φιντάν.

Ψυχρές χειραψίες

Η ψύχρα πάντως που επικρατεί στις σχέσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών με τον νυν καλά κρατεί, όπως φάνηκε και από τις εντελώς τυπικές χειραψίες που είχαν το βράδυ της Πέμπτης στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Και στο πώς θα εξελιχθεί αυτή η αποξένωση θα παίξει σίγουρα ρόλο και η πορεία του διαλόγου με την Τουρκία, θέμα στο οποίο Καραμανλής και Σαμαράς μοιράζονται σε μεγάλο βαθμό κοινές ανησυχίες.

Ο κ. Μαρινάκης, ερωτηθείς χθες για το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Καραμανλή ή τον κ. Σαμαρά, απάντησε πως δεν γνωρίζει για κάποια συνάντηση, ενώ χαρακτήρισε εξαιρετικό το κλίμα στην κοινή παρουσία που είχαν το βράδυ της Πέμπτης στη Φιλοθέη.

«Είναι λογικό να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η Νέα Δημοκρατία όμως επί Μητσοτάκη και ειδικά η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση της δεύτερης τετραετίας, αν την κάνουμε αυτή την άσκηση με αντίστοιχες άλλες κυβερνήσεις, έχει την πιο συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα που μπορώ να θυμηθώ ποτέ. Το γεγονός ότι ακούγονται και διαφορετικές απόψεις δεν είναι κακό», τόνισε σε ακόμα μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το σκηνικό αποξένωσης μεταξύ των τριών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαρκής πονοκέφαλος για το Μαξίμου τα Ελληνοτουρκικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας