Η ίδια αίσθηση ψύχρας που υπήρχε χθες το βράδυ στη Φιλοθέη επικρατούσε μάλλον και στο εσωτερικό του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», όπου για πρώτη φορά μετά από καιρό συνέπεσαν στον ίδιο χώρο οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.
Το τετ α τετ των δύο πρώην με τον νυν πρωθυπουργό είχε βέβαια την απαιτούμενη αστική ευγένεια. Πρώτος ο Κώστας Καραμανλής και αμέσως μετά ο Αντώνης Σαμαράς σηκώθηκαν μόλις πλησίασε στο σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να χαιρετηθούν. Τυπικές χειραψίες, παγωμένα χαμόγελα που κράτησαν ελάχιστα, αφού γρήγορα όλοι έκατσαν στις θέσεις τους.
Στον απόηχο των τελευταίων αιχμηρών δηλώσεων εκατέρωθεν τα φώτα βεβαίως ήταν στραμμένα κυρίως στη χειραψία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αντώνη Σαμαρά. Η χειραψία μπορεί να ήταν θερμή, όμως τα βλέμματα όχι και τόσο.
Περιορίστηκαν κατά πληροφορίες στα τυπικά «καλησπέρα / γεια / τι κάνεις, Αντώνη; / καλά».
Σε εμφανώς πιο θερμό κλίμα προηγήθηκε ο χαιρετισμός ανάμεσα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, που τους χώριζε μια καρέκλα, ενώ κάποια στιγμή αντάλλαξαν και μερικές κουβέντες. Φήμες λένε πως ο κ. Καραμανλής επαίνεσε τον κ. Σαμαρά για το πόσο ωραία μιλούσε στα ιταλικά με τον Μάριο Μόντι, τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό που ήταν ομιλητής στο συνέδριο με θέμα «1974-2024: 50 χρόνια από τη μετάβαση στη δημοκρατία - Η δημοκρατία στην εποχή μας».
Ο πρωθυπουργός δεν κάθισε δίπλα τους, αλλά στην άλλη μεριά, ανάμεσα στον Αχιλλέα Καραμανλή και τον Μάριο Μόντι, που κατά την ομιλία του αναφέρθηκε αρκετά στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Παραδίπλα βρίσκονταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης.
Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» μεγάλος αριθμός βουλευτών και υπουργών. Μεταξύ άλλων ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βασίλης Κικίλιας, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Παύλος Μαρινάκης, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Στέλιος Πέτσας, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Ζωή Ράπτη, ο Γιώργος Βλάχος, ο Σταύρος Παπασταύρου και ο πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης.
«Πάντα στο τέλος ως παράταξη θα είμαστε ενωμένοι και νομίζω αυτό το δείξαμε και σήμερα» τόνισε σε δηλώσεις της η γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ., Μαρία Συρεγγέλα.
Νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά την επιστροφή του από την Ουάσινγκτον. Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως η συνάντηση του Κύπριου προέδρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η πρώτη μετά από 28 χρόνια, «επιβεβαιώνει τη στρατηγική διάσταση της σχέσης που έχει η Κύπρος πια αποκτήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνέχεια της στρατηγικής σχέσης που και η Ελλάδα έχει».
Από την πλευρά του ο Ν. Χριστοδουλίδης μίλησε για μια κοινή στρατηγική που φέρνει αποτελέσματα και που είναι «όπως έπρεπε πάντα να ήταν οι σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας». «Δεν χωρούν αμφιταλαντεύσεις στην εξωτερική πολιτική. Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, και αυτό σίγουρα βοηθάει, ενισχύει και τις προσπάθειές μας για επίλυση του Κυπριακού σε μια κρίσιμη συγκυρία» σημείωσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας