Ζωηρή και με πολύ παρασκήνιο αναμένεται να είναι η σημερινή ημέρα για το κυβερνών κόμμα. Τα βλέμματα στρέφονται στο Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» όπου Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς θα έχουν, εκτός απροόπτου, την πρώτη τους συνάντηση ύστερα από καιρό. Οι δύο πρώην και ο νυν πρωθυπουργός θα παραβρεθούν το βράδυ στο συνέδριο με θέμα «1974-2024: 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία - Η Δημοκρατία στην εποχή μας», με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι.
Το πρόγραμμα δεν προβλέπει κάποια τοποθέτηση από τους τρεις, αλλά η συνάντηση σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον από σημειολογική πλευρά. Ποιος δηλαδή θα καθίσει δίπλα σε ποιον, πώς θα χαιρετηθούν μεταξύ τους και τι θα ειπωθεί στα «πηγαδάκια». Το βάρος πέφτει ειδικά στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, καθώς οι σχέσεις τους το τελευταίο διάστημα έχουν ψυχρανθεί και αυτό καταγράφηκε με την ανταλλαγή αιχμηρών δηλώσεων, ειδικά μετά την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στην Κύπρο.
Είχε βεβαίως προηγηθεί η κοινή απουσία των δύο πρωθυπουργών από τη ΔΕΘ και κυρίως από το πάρτι στη Ρηγίλλης που έφερε στο προσκήνιο πάλι τη μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει, ενώ τον περασμένο Ιούλιο Σαμαράς και Καραμανλής εκτόξευσαν βαριές αιχμές από εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο.
Ο Κώστας Καραμανλής, που γενικά έχει κρατήσει πιο χαμηλούς τόνους από τον Αντώνη Σαμαρά στην κριτική του προς την κυβέρνηση, ετοιμάζεται για μπαράζ παρεμβάσεων το επόμενο διάστημα. Η πρώτη θα έρθει αυτή τη Δευτέρα 4 Νοεµβρίου, οπότε θα µιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του δηµοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και η Θεσσαλονίκη», και η δεύτερη στις 24 Νοεµβρίου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίµα, λήθη και υποτέλεια». Με τη συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν να έχει μεσολαβήσει και τον ίδιο να είναι στα ελληνοτουρκικά πιο κοντά στις απόψεις του κ. Σαμαρά, είναι πολύ πιθανή μια παρέμβαση επί του θέματος. Θα ακολουθήσει την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου η ομιλία του στην εκδήλωση του Παγκαρπαθιακού Εορτασμού για την 80ή Επέτειο της Επανάστασης της 5ης Οκτωβρίου 1944 και Απελευθέρωσης της Καρπάθου.
Από την κυβέρνηση πάντως εκπέμπουν προς τα έξω πως δεν τους απασχολεί η συνάντηση των τριών και υποβαθμίζουν σταθερά το εσωκομματικό, παρότι είναι φανερός ο εκνευρισμός τελευταία. Στο ερώτημα του ΣΚΑΪ αν θα είναι δύσκολη η συνεύρεση αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε χθες «καθόλου», στρέφοντας τη συζήτηση στην οικονομία.
«Εχει λόγο ο κ. Μητσοτάκης να αισθάνεται πικραμένος από τη στάση των δύο πρώην πρωθυπουργών;», ερωτήθηκε. «Οχι. Πιστέψτε με, η αγωνία που έχει ο πρωθυπουργός, και είναι και αυτονόητη αγωνία, είναι όλα όσα πρέπει να γίνουν, να γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα», σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει εσωκομματικό θέμα. «Προφανώς υπάρχουν κι άλλες απόψεις. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα συνεχίσουν να ακούγονται», συμπλήρωσε και τόνισε πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε τη μεγάλη εικόνα». Τους πολίτες «δεν τους ενδιαφέρει αυτή η συζήτηση», είπε ακόμα.
Υπουργικό
Στις 11 το πρωί συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με βασικό θέμα της ατζέντας τον κατώτατο μισθό. Εκτός από το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε., που έχει ήδη δεχθεί σφοδρή κριτική από τη ΓΣΕΕ, με ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσίαση των πρωτοβουλιών του Κωστή Χατζηδάκη για τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τη νέα δομή της ΑΑΔΕ. Στο μεταξύ συνεχίζεται το «μασάζ» σε βουλευτές, με τη σκυτάλη να παίρνει χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.
Νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στο μέγαρο Μαξίμου, στον απόηχο της επίσκεψης του δεύτερου στην Ουάσινγκτον.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας