Σιγήν ιχθύος τηρεί η κυβέρνηση για την απόφαση της Δικαιοσύνης να απορρίψει την πρώτη αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών», των Reporters United αλλά και του παρακολουθούμενου μέσω Predator Θανάση Κουκάκη. Μια απόφαση που, πέραν του ότι υπερασπίζεται την ελευθεροτυπία, αποτελεί και μια πρώτη δικαίωση της δημοσιογραφικής έρευνας, αφού τα στοιχεία του ρεπορτάζ για τη σχέση Δημητριάδη με εταιρείες που εμπλέκονταν με το Predator δεν κρίθηκαν αναληθή ώστε να δικαιολογήσουν την αγωγή του ανιψιού του πρωθυπουργού περί συκοφαντίας.
Εξ ου και ήταν αμήχανη η χθεσινή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Κατ’ αρχάς, δεν σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις. Υπήρξε μια δικαστική απόφαση, απολύτως σεβαστή, όπως κάθε δικαστική απόφαση» αρκέστηκε να πει ο Παύλος Μαρινάκης στην ερώτηση πώς αξιολογεί το μέγαρο Μαξίμου την εξέλιξη. Στον αντίποδα, είχε πολλά να πει για το έργο στο οκτάμηνο που έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Τύπου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι βρίσκονται σε διαδικασία να δουν το ζήτημα των SLAPPs συνολικά.
Για τη συναυλία
Από τη χθεσινή ενημέρωση ξεχώρισε και η αναφορά στη μεγαλειώδη συναυλία για τα θύματα των Τεμπών. Ο κ. Μαρινάκης επί της ουσίας επέμεινε στις δηλώσεις που έκανε για «λογικές τυμβωρυχίας» και «ξέπλυμα της Χαμάς». Ωστόσο διευκρίνισε πως δεν εννοεί ότι η συναυλία ήταν μια κίνηση τυμβωρυχίας. «Δεν είπα εγώ ότι η συναυλία ήταν μια κίνηση τυμβωρυχίας», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως διοργανώθηκε από οικογένειες θυμάτων. «Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει για τυμβωρυχία τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πονέσει» πρόσθεσε.
Επέμεινε πάντως σε όσα είχε αναφέρει το Σάββατο με αφορμή το υβριστικό σύνθημα κατά του πρωθυπουργού πως «δεν γίνεται να τιμήσεις νεκρούς με το να βρίζεις». «Δεν τιμάς έτσι τη μνήμη ενός νεκρού ή με το να ξεπλένεις τη Χαμάς». Εσπευσε πάντως να σημειώσει ότι «δεν είναι ξέπλυμα της Χαμάς να υψωθεί μια παλαιστινιακή σημαία».
Και συμπλήρωσε: «Ξέπλυμα της Χαμάς, είναι αυτό που κάνουν δυστυχώς κάποιοι, από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, με τη βοήθεια κάποιων συγκεκριμένων Μέσων, που θεωρούν ότι οι όμηροι του Ισραήλ δεν έχουν ψυχή. Τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες μια εκπομπή αφιερωμένη σε αυτούς τους ανθρώπους δεν έκαναν ή με αφορμή την επέτειο ενός έτους. Μια σημαία γι’ αυτούς δεν σήκωσαν, ή μια σημαία της Ουκρανίας δεν σήκωσαν ποτέ. Αυτοί οι οποίοι λοιπόν ξεχωρίζουν ομήρους, αμάχους ή αυτοί οι οποίοι ξεχωρίζουν νεκρούς ή αυτοί οι οποίοι ξεχωρίζουν, διαχωρίζουν την ανθρώπινη ζωή με βάση τις ιδεοληψίες τους, ξεπλένουν τη Χαμάς και θα συνεχίσουμε να το λέμε, όσο και αν τους ενοχλεί».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας