Τον πανικό που έχει κυριεύσει το μέγαρο Μαξίμου, μετά την σαφώς επικριτική για την κυβέρνηση κοινοβουλευτική ερώτηση των 11 «γαλάζιων» βουλευτών για τα «κόκκινα» δάνεια, προδίδει η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραπέμψει τον Μάριο Σαλμά (έναν από τους 11 υπογράφοντες) στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος για διαγραφή από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Αφορμή ήταν οι τελευταίες εμφανίσεις του κ. Σαλμά σε τηλεοπτικά κανάλια, όπου ασκούσε σφοδρή εσωκομματική κριτική, μεταξύ άλλων καταγγέλλοντας εκ νέου φωτογραφικούς διαγωνισμούς υπουργείων για κυλικεία.
Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός με την πράξη του αυτή (στην οποία έσπευσε μετά την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη), αποσκοπεί σε μια επίδειξη πυγμής και μια διαγραφή για παραδειγματισμό, με στόχο να τρομάξει όσους βουλευτές του κόμματός του ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να περιορίσει αυτή την εσωκομματική κριτική.
Είναι επίσης σαφές ότι ο πανικός του Μαξίμου δεν αφορά μόνο τους 11 «γαλάζιους» βουλευτές που υπογράφουν τη συγκεκριμένη ερώτηση και τις επόμενες κινήσεις στις οποίες έχει προεξοφληθεί, από την πλευρά τους, ότι θα προχωρήσουν. Αφορά ακόμα περισσότερο όσους βουλευτές της Ν.Δ. βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο κλίμα με τους 11 αλλά ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσίως.
Οπως γράφαμε στο φύλλο του περασμένου Σαββατοκύριακου (βλ. «Κι άλλοι διαφωνούντες στη Ν.Δ.», «Εφ.Συν.» 22.09.24), ενώ συνήθως, όταν βουλευτές στρέφουν τα πυρά τους κατά της δικής τους κυβέρνησης, υπάρχουν άλλοι που μπορεί να συμφωνούν αλλά φοβούνται να εκδηλωθούν, εδώ βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο.
Ο πολλαπλασιασμός
Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες λένε ότι οι 11 βουλευτές αποφάσισαν μεν να κρατήσουν ένα κλειστό και συμβολικό νούμερο που θα υπογράφει την ερώτηση, όμως στη συνέχεια υπήρξαν πολλοί ακόμα «γαλάζιοι» βουλευτές που επικοινώνησαν μαζί τους για να τους εκφράσουν το «παράπονο» ότι δεν συμπεριέλαβαν στην ερώτηση και τη δική τους υπογραφή.
Αυτός ακριβώς, λοιπόν, είναι και ο μεγάλος φόβος από εδώ και πέρα του μεγάρου Μαξίμου: το να εκδηλώνονται όλο και περισσότεροι «γαλάζιοι» βουλευτές, ασκώντας εσωκομματική κριτική στην κυβέρνηση, οι οποίοι θα προστίθενται κάθε φορά στους 11 που έχουν ήδη καταγραφεί ως διαφωνούντες.
Τον πολλαπλασιασμό, δηλαδή, των 11 τρέμουν στο Μαξίμου, την ώρα που υπάρχει η εσωκομματική δεξαμενή του υπέρογκου αριθμού των 52 «γαλάζιων» βουλευτών που δεν είχαν ψηφίσει τον νόμο του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ώρα που τον δρόμο της σφοδρής εσωκομματικής κριτικής έχουν ανοίξει με τις τοποθετήσεις τους στο Πολεμικό Μουσείο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, γεγονός που προσφέρει μία ισχυρή πολιτική ομπρέλα σε όσους βουλευτές της Ν.Δ. θέλουν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, στο στόχαστρο του μεγάρου Μαξίμου μπαίνει αυτή τη στιγμή ο Μάριος Σαλμάς γιατί είναι εκείνος που, ήδη από την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. τον περασμένο Ιούνιο (όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε βρεθεί αντιμέτωπος με το σφυροκόπημα από τους βουλευτές του), είχε κάνει την πιο σκληρή κριτική τοποθέτηση για την κυβέρνηση.
Ενόχληση
Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, ο κ. Σαλμάς, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει: «Είμαστε με τους πολλούς ή τους λίγους; Χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Π.χ. πατάξαμε τα υπερκέρδη στα καύσιμα;», ενώ είχε προσθέσει: «Κάνετε πολιτική με πέντε συνεργάτες σας. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».
Τότε πάντως ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε τολμήσει να τον διαγράψει για να μην κατηγορηθεί για έλλειψη ανοχής στην κριτική και το κάνει τώρα, αφού πλέον ο κ. Σαλμάς βρίσκεται μεταξύ των 11 υπογραφών της ερώτησης για τα «κόκκινα» δάνεια και με αφορμή δύο πρόσφατες συνεντεύξεις του. Στις συνεντεύξεις αυτές ο Μάριος Σαλμάς, μεταξύ άλλων, αφήνει αιχμές –οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη– λέγοντας ότι «πρέπει να έχεις ασκήσει επάγγελμα στη ζωή σου για να μπορέσεις να καταλάβεις» τους πολίτες (Open, 19.9.2024).
Επιπλέον, στρέφει, εκ νέου, τα πυρά του κατά της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, καταγγέλλοντας φωτογραφικό διαγωνισμό για τα κυλικεία: «Το υπουργείο Πολιτισμού, όταν έβγαλε διαγωνισμό για να αναθέσει τα 100 κυλικεία, έβαλε φωτογραφικούς όρους και έβαλε μόνο έναν που πέρασε και προκρίθηκε και πήρε τον διαγωνισμό. Μία συγκεκριμένη εταιρεία. Στην κατώτερη τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού.
»Δηλαδή δεν υπήρξε καν πλειοδοσία. Τι ήταν αυτό; ποιος θα πουλάει καφέ και νερό στα κυλικεία των αρχαιολογικών χώρων. Μ’ αυτό διαφωνώ. Το είπα ευθέως στην Κ.Ο. μπροστά στον πρωθυπουργό, το έθεσα κοινοβουλευτικά σε ερώτηση στην κ. Μενδώνη και πρέπει να σας πω, είπα ότι το 2024 δεν μπορώ να δεχτώ ότι μόνο μία εταιρεία μπορεί να πουλάει νερά και καφέδες σε 100 κυλικεία. Οι άλλες όλες έφυγαν με φωτογραφικές διατάξεις» (Kontra, 20.9.2024).
Σφοδρή κριτική ασκεί και κατά του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, ρωτώντας ρητορικά: «Δεν είναι αναμενόμενο ότι τον επόμενο μήνα θα βρείτε πιο ανεβασμένο τον πληθωρισμό, όταν ο υπουργός Υγείας αύξησε 800 φάρμακα;» (Kontra, 20.9.2024).
Ολη αυτή η κριτική, λοιπόν, έχει προκαλέσει συσσωρευμένη ενόχληση στο μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, όπως είπαμε, βάζει στο στόχαστρο τον κ. Σαλμά για παραδειγματισμό και στους υπόλοιπους, με κυβερνητικές πηγές να τον κατηγορούν για «αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή», λέγοντας μεν ότι η κριτική είναι «καλοδεχούμενη» στη Ν.Δ., αλλά υποστηρίζοντας, από την άλλη, ότι «η επαναλαμβανόμενη διατύπωση κατηγοριών για ζητήματα που έχουν απαντηθεί αναλυτικά από την αρμόδια υπουργό στη Βουλή (σ.σ. τη Λίνα Μενδώνη), είναι ευθέως αντίθετη με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας μας», κάνοντας λόγο για συμπεριφορά «ανεπίτρεπτη και ύποπτη».
Νέες παρεμβάσεις
Για σήμερα στις 12.00 έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ. και οι πληροφορίες λένε ότι ο Μ. Σαλμάς θα παραστεί προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Την ίδια ώρα πηγές από το περιβάλλον των 11 «γαλάζιων» βουλευτών σημείωναν χθες πως η εξέλιξη αυτή δεν αλλάζει κάτι στον σχεδιασμό τους και στην πρόθεσή τους να προχωρήσουν και σε νέες παρεμβάσεις, με δεδομένο και το γεγονός ότι, μέσω των διαρροών που η ίδια η κυβέρνηση έχει κάνει, δεν εμφανίζεται να συνδέει την ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια με τις αιτίες της παραπομπής προς διαγραφή του Μ. Σαλμά.
Και πώς άλλωστε θα μπορούσε; Αφού επί τόσες μέρες η επίσημη γραμμή του μεγάρου Μαξίμου ήταν ότι «οι βουλευτές έχουν ως βασική υποχρέωση να κάνουν ερωτήσεις». Επιπλέον, οι ίδιες πηγές διερωτώνται με νόημα: «αν λειτουργείς πολιτικά, γιατί να φοβάσαι;».
Μέσα σε όλα αυτά, το πραγματικό δίλημμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ότι αν διαγράψει τον κ. Σαλμά, από τη μία θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στην εσωκομματική κριτική των υπόλοιπων «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά από την άλλη, με μια τόσο δραστική κίνηση, θα αναδείξει ο ίδιος τις καταγγελίες του Μ. Σαλμά σε κεντρικό θέμα της επικαιρότητας, αφού όλοι θα ψάχνουν να δουν τι ακριβώς έχει πει.
Και το ότι επέλεξε τελικά να προχωρήσει τη διαδικασία διαγραφής του μόνο ένα πράγμα μπορεί να φανερώνει: τον πρωθυπουργικό φόβο ότι ο κ. Σαλμάς, αλλά και οι 11 βουλευτές, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου που παραμένει κρυμμένο κάτω από την επιφάνεια των εσωκομματικών νερών της Ν.Δ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας