Στην ξενοφοβική ρητορική και την αντιπροσφυγική ατζέντα επενδύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της δεξιάς στροφής στην οποία επιδίδεται, προσπαθώντας να ανακόψει τις διαρροές ψηφοφόρων του προς τα (ακρο)δεξιά της Ν.Δ., οι οποίες, στην παρούσα φάση που δεν υπάρχει ένας ισχυρός αντίπαλος πόλος στα αριστερά του, αποτελούν και τον βασικό του πονοκέφαλο.
Φυσικά η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη εξ αρχής περιλαμβάνει όλη τη σκληρή αντιπροσφυγική ατζέντα της αποτροπής, στην οποία η Ελλάδα, ως γνωστόν, επιδίδεται ακόμα και μέσω των παράνομων και απάνθρωπων επαναπροωθήσεων. Ομως σε αυτή την πολιτική συγκυρία με τις σημαντικές διαρροές της Ν.Δ. προς τα (ακρο)δεξιά της, ο πρωθυπουργός αισθάνεται ότι πρέπει να επενδύσει ακόμα περισσότερο στον ξενοφοβικό λόγο, και αυτό θέλησε μάλιστα να το κάνει χθες από το εξωτερικό, σε επίσημο ταξίδι, και συγκεκριμένα κατά τη συνάντησή του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Kαρλ Νεχάμερ στη Βιέννη.
Σε αυτό το πλαίσιο, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον καγκελάριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε να πει ότι «δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα, μια χώρα η οποία, ουσιαστικά, πριν από λίγα χρόνια εξήλθε μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης -πατάει καλά στα πόδια της, η οικονομία της αναπτύσσεται γρήγορα, έχει καλά δημοσιονομικά-, αλλά δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Ελληνες πολίτες».
Στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενος στη συζήτηση που είχαν με τον Κ. Nεχάμερ για το προσφυγικό, δήλωσε ότι «η Αυστρία υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες η οποία στάθηκε στο πλευρό της πατρίδας μας τον Μάρτιο το 2020, όταν αντιμετωπίσαμε, ουσιαστικά, μια οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων από μεταναστευτικά κύματα, την οποία, ευτυχώς, για το καλό της Ελλάδας και της Ευρώπης, καταφέραμε και αποκρούσαμε αποτελεσματικά».
Αλίευση ψήφων
Και πρόσθεσε ότι «το μήνυμά μας είναι σαφές και σε αυτό είμαστε απολύτως ενωμένοι και θέλω να το επαναλάβω γιατί οι θέσεις μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ταυτίζονται απόλυτα: Δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση», επαναλαμβάνοντας έτσι τη γνωστή ρητορική του που υποτίθεται ότι στοχεύει στους διακινητές, αλλά στην πραγματικότητα βάζει στο στόχαστρο τους ίδιους τους πρόσφυγες.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «προφανώς δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος-μέλος ποια πρέπει να είναι η επιδοματική ή κοινωνική του πολιτική. Ομως, η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σήμερα χώρες στην Ευρώπη που έχουν μια πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν όχι μόνο παράνομους μετανάστες αλλά και πρόσφυγες οι οποίοι έχουν status πρόσφυγα σε μια ευρωπαϊκή χώρα και μετακινούνται, όπως έχουν νόμιμα δικαίωμα να κάνουν, σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να ζητήσουν άσυλο από αυτήν.
Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία και σίγουρα δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε στη Γερμανία, η οποία έχει και συνταγματικούς περιορισμούς, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώσει το κοινωνικό της κράτος». Προειδοποίησε, τέλος, για περιορισμούς στο Σένγκεν, προφανώς θέλοντας να αποτρέψει τον περιορισμό των δευτερογενών ροών. Πάντως η πρωθυπουργική προσπάθεια αλίευσης ψήφων στο ούλτρα δεξιό και το ξενοφοβικό ακροατήριο αναμένεται να συνεχιστεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας