Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.4° 22.9°
2 BF
68%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
23.3° 20.6°
0 BF
72%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.3° 23.2°
1 BF
88%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.3° 19.9°
0 BF
88%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.0° 19.4°
0 BF
74%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.1° 17.3°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
1 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 20.2°
3 BF
87%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.3° 20.7°
2 BF
75%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.0° 22.8°
3 BF
75%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.6° 22.7°
2 BF
73%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.7° 23.7°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
23.5° 20.9°
0 BF
64%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
25°C
24.5° 22.3°
2 BF
62%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.2° 22.8°
1 BF
83%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
24.9° 23.1°
0 BF
57%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.6° 18.3°
0 BF
91%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.7° 20.7°
1 BF
100%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
2 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024
megaro maximou
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Μεταβλητό επίδομα ανεργίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Παρεμβάσεις στον τρόπο που δίνονται οι κοινωνικές παροχές εξετάζει το Μαξίμου εν όψει ΔΕΘ ● Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει κλιμακωτό επίδομα ανεργίας με βάση τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές των δικαιούχων ● Επίσης μέτρα για τη στεγαστική κρίση και τη στήριξη της οικογένειας.

Στον αστερισμό της επικείμενης παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, κινούνται πλέον για τα καλά στην κυβέρνηση. Στο μέγαρο Μαξίμου, από τη μία, επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη Διεθνή Εκθεση ως βήμα για να δοθεί μια εικόνα κυβερνητικής επανεκκίνησης -ειδικά σε ό,τι αφορά τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών που φθείρουν την κυβέρνηση- και φυγής προς τα εμπρός μετά το κακό για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και μετά το νέο σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του λεγόμενου «επιτελικού κράτους», λόγω της αποτυχίας του να αποτρέψει την πύρινη τραγωδία στην Αττική.

Από την άλλη όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει φροντίσει να ρίξει χαμηλά των πήχη των προσδοκιών για το πακέτο που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ, ενώ χαμηλά συνεχίζουν να τον κρατούν στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δεν μιλάμε για καλάθι παροχών» και επικαλούμενοι την επιστροφή της Ε.Ε. (μετά την αναστολή που ίσχυσε την περίοδο της πανδημίας) στους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οποία σηματοδοτεί μικρότερα περιθώρια για αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Μέσα σε αυτό το μπαλαντζάρισμα μεταξύ της προσπάθειας του Μαξίμου να δείξει ότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών και της επίκλησης του «δημοσιονομικού ταβανιού» και της «δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας», στην κυβέρνηση, αναφορικά με τα όσα επεξεργάζονται σχετικά με τις επικείμενες πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, μιλούν για «μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό αποτύπωμα», ενώ, κατά τις πληροφορίες από το κυβερνητικό περιβάλλον, εξετάζουν παρεμβάσεις στον τρόπο που δίνονται τα κοινωνικά επιδόματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση επεξεργάζονται τον ανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας, στη λογική να έχει ένα σταθερό τμήμα, ένα μεταβλητό που θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο με βάση τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές του, ενώ θα περιλαμβάνει και πρόσθετα ποσά (επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων, τέκνων, μονογονεϊκής οικογένειας κ.λπ.).

Κατά τις πληροφορίες από το κυβερνητικό περιβάλλον, εξετάζεται το σταθερό τμήμα του επιδόματος ανεργίας να έχει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα και να ξεκινάει ψηλά, ενώ ανά τρίμηνο να μειώνεται, με το επιχείρημα κατά την κυβέρνηση, ότι η μείωση θα αποτελεί κίνητρο εύρεσης εργασίας. Σε ό,τι αφορά το μεταβλητό μέρος, κατά τις ίδιες πηγές, εξετάζεται η ύπαρξη ανταποδοτικότητας, δηλαδή όσο περισσότερο εισφέρει ένας εργαζόμενος στο σύστημα, τόσο μεγαλύτερο ποσόν να δικαιούται.

Εύλογες ανησυχίες

Ωστόσο, αν και η σύνδεση του ύψους και των προϋποθέσεων λήψης του επιδόματος με το ύψος των αποδοχών και τον χρόνο εργασίας συναντάται σε πολλά από τα συστήματα επιδότησης της ανεργίας ανά την Ευρώπη, από τις ελλιπείς και σιβυλλικές μέχρι στιγμής πληροφορίες που δίνονται από την κυβέρνηση γεννιούνται σοβαρά ερωτήματα και προκαλούνται εύλογες ανησυχίες ως προς την κατεύθυνση που θα πάρουν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές της επιδότησης ανεργίας.

Κατ’ αρχάς, μένει να διευκρινιστεί η επίπτωση που θα έχει η σύνδεση του επιδόματος με τις αποδοχές και τον χρόνο εργασίας στις εισφορές υπέρ ανεργίας των εργαζόμενων. Είναι προφανές ότι μια τέτοια κλιμάκωση, εφόσον οδηγεί σε σημαντική αύξηση του ποσού του επιδόματος, θα προϋποθέτει και σοβαρή αύξηση των αντίστοιχων εισφορών. Αυτό που μένει, λοιπόν, να διευκρινιστεί είναι αν η αύξηση αυτή των εισφορών κλάδου ανεργίας θα είναι υποχρεωτική ή αν θα προβλεφθεί σε προαιρετική βάση, για όσους δηλαδή επιθυμούν να λάβουν, σε περίπτωση ανεργίας, υψηλότερο επίδομα.

Επιπλέον, η διαμόρφωση του επιδόματος σε κλιμακωτή βάση (ένα σταθερό ποσόν ως βάση/ελάχιστο ποσόν επιδόματος και ένα επιπλέον μεταβλητό τμήμα, ανάλογα με τις αποδοχές και τον χρόνο εργασίας) είναι βέβαιο ότι θα πιέσει προς τα κάτω το ποσόν βάσης, το ελάχιστο ποσόν του επιδόματος ανεργίας. Αυτό που μένει, ως προς το θέμα αυτό, να διευκρινιστεί είναι αν θα υπάρξει μείωση του επιδόματος ανεργίας για τους σημερινούς δικαιούχους, εφόσον δεν έχουν τις προϋποθέσεις λήψης του επιπλέον (μεταβλητού) ποσού.

Τέλος, με βάση τις κυβερνητικές διαρροές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αναμένεται αύξηση του ελάχιστου χρόνου εργασίας που απαιτείται ως προϋπόθεση λήψης του επιδόματος ανεργίας, κάτι το οποίο αναμένεται να δυσχεράνει σημαντικά την πρόσβαση στην επιδότηση ανεργίας.

Κατά τα λοιπά, στην κυβέρνηση λένε πως στο επίκεντρο των επεξεργασιών για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και μέτρα στήριξης της οικογένειας για το θέμα του δημογραφικού, καθώς επίσης και γενικότερα η αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας.

Μάλιστα στην προσπάθειά του να δείξει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών -που τη φθείρουν σε σταθερή βάση- ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε χθες το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ στο Κορωπί, απ’ όπου, σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, άρχισαν δρομολόγια σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής τα 30 πρώτα νέα λεωφορεία από τα συνολικά 211, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην πλήρη ανάπτυξή τους θα εξυπηρετούν 63 περιαστικές γραμμές της Αττικής.

Η καθημερινότητα

Το επόμενο διάστημα αναμένονται και άλλες δημόσιες εμφανίσεις του πρωθυπουργού που στην κυβέρνηση εντάσσουν στην ατζέντα της καθημερινότητας, ενώ σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής η Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και η ψηφιακή πλατφόρμα για τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης erga.gov.gr, ενώ θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες επαφές του με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος εν όψει της ΔΕΘ.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση αισθάνεται μεγάλη πίεση από την έντονη κριτική σε βάρος της από δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, όπως το δημοσίευμα του Politico, το οποίο αναφορικά με τα ζητήματα του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, έχει τίτλο «Ελλάδα, η χώρα που αφήνει ανθρώπους να ξεφεύγουν από τη Δικαιοσύνη», κάνοντας λόγο για «συγκάλυψη, κακοστημένες έρευνες και ένα γενικότερο αίσθημα ατιμωρησίας», με το μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί για άλλη μια φορά να απαξιώσει την κριτική.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι «αυτός ο τίτλος, αυτό το ρεπορτάζ έχει ως σκοπό να δυσφημήσει τη χώρα στο εξωτερικό». «Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη διασύρει εξακολουθητικά τη χώρα μας διεθνώς», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «Η χώρα χρειάζεται να απαλλαγεί το γρηγορότερο δυνατό από την κυβέρνηση και την πολιτική της Ν.Δ. Το καθεστώς Μητσοτάκη μπορεί και πρέπει να πέσει», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μεταβλητό επίδομα ανεργίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας