Για την ερχόμενη Δευτέρα και μετά έχει μετατεθεί η επίσημη έναρξη των προπαρασκευαστικών συζητήσεων και συσκέψεων στο μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την επικείμενη παρουσία (7-8 Σεπτεμβρίου) του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και για το περιεχόμενο των εξαγγελιών που αναμένεται να κάνει, καθώς αυτήν την εβδομάδα όλα τα κυβερνητικά βλέμματα στράφηκαν αποκλειστικά στην επικοινωνιακή διαχείριση της πύρινης τραγωδίας στην Αττική.
Δεδομένο παραμένει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να αξιοποιήσει το βήμα της ΔΕΘ προκειμένου να επιχειρήσει να δώσει μια εικόνα επανεκκίνησης της κυβέρνησης, όχι μόνο μετά το κακό για τη Ν.Δ. αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και μετά τη νέα αποτυχία του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» να αποτρέψει και τη νέα πύρινη καταστροφή στην Αττική. Δεδομένη ασφαλώς είναι και η έντονη πίεση που αισθάνεται η κυβέρνηση, καθώς και η φθορά που της προκαλούν ζητήματα όπως η ακρίβεια και η στεγαστική κρίση που πλήττουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους πολίτες.
Δεδομένο ωστόσο παραμένει και το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ρίξει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το πακέτο εξαγγελιών της ΔΕΘ, δηλώνοντας πριν από έναν μήνα (ΣΚΑΪ, 16.7.2024) πως «αν μιλάτε για πακέτο παροχών, νομίζω ότι μάλλον θα απογοητεύσω αυτούς οι οποίοι περιμένουν ότι σήμερα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να έρθουμε με ένα γενναιόδωρο πακέτο ως πρώιμος Αϊ-Βασίλης να μοιράσει χρήματα που το κράτος δεν διαθέτει».
Η καθημερινότητα
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήδη ανεπισήμως έχουν ξεκινήσει -μεταξύ μεγάρου Μαξίμου, οικονομικού επιτελείου και αρμόδιων υπουργείων- οι ασκήσεις επί χάρτου και η επεξεργασία ενδεχόμενων μέτρων και εξαγγελιών για τη ΔΕΘ. Στην κυβέρνηση λένε ότι στο επίκεντρο των επεξεργασιών αυτών βρίσκονται η αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας και τομείς όπως αυτοί της Υγείας, της Παιδείας και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ, πέρα από τα μέτρα στήριξης στο πεδίο της Οικονομίας, πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο μιλούν για την επεξεργασία εξαγγελιών αναφορικά με την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης καθώς επίσης και με μέτρα στήριξης της οικογένειας για το θέμα του δημογραφικού.
Αναφορικά με τα μέτρα που θα ληφθούν το 2025 στα ήδη προαναγγελθέντα περιλαμβάνονται: αύξηση των συντάξεων, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.
Σημειώνεται, τέλος, ότι, εκτός από τη ΔΕΘ, στον ορίζοντα παραμένει και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πύρινη καταστροφή στην Αττική, την οποία έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και η κυβέρνηση την έχει προσδιορίσει χρονικά μέσα στον Σεπτέμβριο. Κυβερνητικές πηγές την τοποθετούν μετά τη ΔΕΘ. Συνεπώς στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει αυτή την εικόνα επανεκκίνησης της κυβέρνησης, προτού η πολιτική σύγκρουση με την αντιπολίτευση για το ζήτημα των ευθυνών για την τραγωδία κορυφωθεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας